Nyheter

Politiet advarer mot farlige el-sparkesykler

Politiet har i løpet av de siste ukene opprettet 12 saker på el-sparkesykler som er ulovlige.

– Vi har blant annet en sak der vi har en film av føreren som kjører i cirka 80 kilometer i timen uten hjelm på fortauet. Dette er galskap, og det skal ikke mye til før det ender i en dødsulykke, sier politiinspektør Sigve Espeland i en pressemelding som ble sendt ut fredag morgen.

Ifølge politiet tror mange at de har kjøpt en el-sparkesykkel, men de er for lange, går for fort og har sete. Ifølge vegtrafikkloven må den sidestilles med moped eller lett motorsykkel.

Foto: Politiet

Det er da et krav om registrering og skilt, og fører må ha sertifikat for minimum moped for å kjøre. Dette forutsatt at kjøretøyet i det hele tatt godkjennes for registrering.

Tidligere denne uken var det flere som ringte inn til politiet etter å ha observert tre el-sparkesykler på motorveien.

Maks 20 km/t

Politiet minner om at maks lovlig fart for en elektrisk sparkesykkel er 20 kilometer i timen.

I tillegg kan en el-sparkesykkel ikke være lengre enn 120 centimeter, eller ha fastmontert sete.

Et kjøretøy som fraviker på minst ett av disse punktene blir regnet som ulovlig.

5000 kroner

Det er per nå avgjørelser i fire av sakene politiet har opprettet.

– Det er gitt forelegg på 5000 kroner for bruk av uregistrert motorvogn samt inndragning av kjøretøy. Dette er saker hvor det ikke har vært uaktsom kjøring. Ved uaktsom kjøring kan fort flere hjemler slå inn, som for eksempel vegtrafikklovens paragraf 3. Det kan påvirke straffereaksjonen, sier Espeland.

LES OGSÅ: (+) Så ofte «bølleringer» folk til politiets 112

Han håper nå at flere blir oppmerksomme på reglene for el-sparkesykler.

– Dette gjelder for alle, men foreldre som kjøper dette til ungdommene bør være spesielt oppmerksomme. Sjekk at el-sparkesykkelen blir levert med fartssperre som ikke kan justeres av brukeren, pass på at føreren bruker hjelm og at det tas hensyn til myke trafikanter, sier politiinspektøren.

Begge foto: Politiet