Nyheter

– Donald er gull verdt. All litteratur har sin funksjon

Den ferske festivalsjefen Siri Odfjell Risdal mener Donald Duck er like viktig som Knut Hamsun, og hun håper årets festival vil gi folk lyst til å lese bøker.

– Ja, klart Donald er viktig! Tenk på alle han har lurt inn i tegneseriens og litteraturens verden, sier Siri Odfjell Risdal, den helt ferske festivalsjefen for litteraturfestivalen Kapittel.

– Så Donald er ikke mindre verdt enn Hamsun? 

– Nei, Donald er gull verdt. All litteratur har sin funksjon. Så kan man jo vurdere den litterære kvaliteten, men det blir et annet spørsmål, sier Risdal.

Som fersk festivalsjef for Kapittel er det et par ting Risdal ønsker å videreføre. Blant annet det gode samarbeidet de har med over 50 ulike aktører, og at festivalen fortsetter å ha den posisjonen de har som arena for litteratur og ytringsfrihet. I tillegg håper Risdal at festivalen kan øke folks leseglede.

– Jeg vil gjerne vise at litteratur er relevant for flere enn dem som allerede elsker å lese. Jeg er selv mamma til tre gutter, og jeg vet at det er mange andre ting enn bøker de synes er spennende. Likevel leser de en del, men det er fordi jeg finner bøker til dem som jeg tror kan være relevante. Og det er det som er så viktig! Kapittel skal bidra til å vise fram rett litteratur til rett leser, sier Risdal.

Mer tegneserier

Risdal sier folk leser mindre enn før – og særlig gjelder det de under 40 år.

– Det er en utfordring hele bokbransjen må ta alvorlig. I en tid hvor vi konkurrerer med en rekke andre medier er det desto viktigere med møteplasser som Sølvberget og festivaler som Kapittel, sier festivalsjefen.

Men selv om Kapittel har fått ny festivalsjef, blir det ingen store, drastiske endringer.

– Jeg håper jeg kan bidra med min kompetanse og på den måten forme festivalen litt. Men Kapittel har en tydelig profil; vi er en litteratur- og ytringsfrihetsfestival, og det er en profil jeg er stolt av, sier hun til RA.

– Så det blir ikke helomvending med deg bak spakene? At litteraturfestivalen plutselig blir en ren tegneseriefestival eller noe sånt? 

– Nei, det er det nok ingen fare for. Men det er jo heller ikke hemmelig at jeg har bakgrunn fra tegneserieutvalget til kulturrådet og synes flere burde lese tegneserier. Så det kan godt være at det kommer en ekstra tegneserie eller to på programmet, sier Risdal og ler.

En brå start

Selv om Risdal er fersk i jobben som festivalsjef har hun allerede jobbet på Sølvberget og med Kapittel-festivalen i mange år.

I april tok hun over som vikarierende festivalsjef da Espen Røsbak ga seg, og 22. august ble hun fast ansatt.

– Det ble en litt brå start, men det har vært veldig kjekt. Jeg kjenner godt huset og driften av festivalen, men jeg merker jo at det er en helt annen rolle nå, hvor jeg skal forme et program med 150 poster og like mange gjester, sier Risdal, som også har vært medvirkende i å bestemme årets tema – «Kropp».

– Det er et gøy tema å jobbe med! Det er konkret og noe alle har et forhold til, men det er også et brennbart tema. Under Kapittel ønsker vi å belyse festivalens tema fra flere ulike sider, og derfor blir det i år plass til søvn, aldring, reproduksjon, utenforskap, rasisme og diskriminering, sier hun.

– Er temaet kropp en måte å nå ut til de yngste på? 

– Vi vil gjerne nå de unge, og noen tema er lettere å nå bredt ut med enn andre. Kropp kan nok være et sånt tema. Men Kapittel er for alle, og for alle som er opptatt av og interessert i litteratur og ytringsfrihet. Vi har et stort og godt kjernepublikum vi skal ta godt vare på, men det er alltid et mål å nå nye grupper. Og som sagt er vi opptatt av å vise at litteratur er relevant for flere enn de som vanligvis liker å lese, sier festivalsjefen.

Mer fra Dagsavisen