Nyheter

– Partibråket svekker tilliten til FNB

På én uke er to kandidater ekskludert fra lokallag i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) i Rogaland. – Uroen svekker bompengepartiet, men samtidig skjedde det på et gunstig tidspunkt, mener statsvitere.

Intern uro har preget lokallag i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) i Rogaland den siste uken. Allerede valgkvelden forrige mandag ble det kjent at FNB i Klepp har ekskludert sin førstekandidat Aina Elise Larsen Grude. Søndag ble Alexandra Eva Lind, som fikk flest personstemmer i valget i Sandnes, kastet ut fra Sandnes FNB. Partiet fikk 9,1 prosent av stemmene i valget.

Bråk i partiet har det også vært tidligere. FNB Oslo har to lokallag etter en medlemskonflikt i partiet, og på valgdagen møttes stridende parter fra FNB i retten for å få avklart retten til bruk av partinavnet.
 
Hva gjør uroen med velgernes tillit til partiet? Er det interne bråket begynnelsen på slutten for et ferskt parti som FNB?

Ikke uvanlig 

Valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo sier at han ikke er overrasket over at det blir bråk i et ungt parti som FNB.

– Nye grupperinger samler jo folk med ulike bakgrunn og kanskje ulik erfaring fra politisk arbeid. Når alt er nytt og må dannes fra begynnelsen, blir det fort uenigheter om politisk kurs.

Eksklusjoner i seg selv er ikke uvanlig i partier, påpeker han.

– I en del år var det ganske turbulent i Frp, og det var splittelser som var så alvorlige at folk på Stortinget ble ekskludert, sier han.

På sikt kan velgernes tillit svekkes på grunn av intern uro, påpeker han. At bråk senker partiet er imidlertid ikke gitt. Det avhenger av at det ikke blir for mange bråkmakere i hus, og at partiet klarer å få ryddet opp.

– Gunstig tidspunkt

At den siste ukens eksklusjoner kommer etter valget, synes Aardal FNB skal være glad for.

– Jeg ville vært mer bekymret om eksklusjonene skjedde før valget. Velgerne har jo ikke mulighet til å stemme igjen før neste valg. I løpet av den tid kan mye ha falt på plass og roet seg ned, sier han.

Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, er enig med Aardal.

– Hvis det først skal være bråk i et parti, så er det bedre at det skjer etter valget enn før, så kan de bruke noen år på å roe seg. Men generelt er interne konflikter veldig skadelige for et parti, både fordi det svekker omdømmet hos velgerne, men også fordi det er veldig energikrevende for partiet.

LES OGSÅ: Populær politiker kastet ut av bompengepartiet

Avhengig av Frp

Også han peker på Frp som et parti som har vært preget av splid og rot. Det har også vært konflikter i SV og Miljøpartiet De grønne (MDG). Han mener likevel at situasjonen i FNB er annerledes.

– Både SV og MDG er partier som ble bygd langsomt opp som organisasjoner før de ble store. Selv om de har mange og alvorlige stridsspørsmål internt, vil de ha etablert en organisasjon med vedtekter, og i større grad en politisk kultur som gjør det lettere å håndtere dem, sier han. Det motsatte er tilfellet i FNB, mener han.
 
– De er blitt store fort og mangler en organisasjon og politisk kultur til å håndtere bråk, for eksempel har de ikke en eksklusjonsparagraf.

Frp større trussel

Tuastad har imidlertid troen på at partiet vil klare seg gjennom de interne stormene. I stedet er det en ytre faktor som i verste fall vil kunne senke dem på sikt – og det er Frp.

– FNBs framtid er avhengig av om Frp framstår med en tydeligere anti-skatteprofil enn i dag. Hvorvidt Frp klarer å tette det politiske rommet er det som kommer til å være avgjørende for FNB, mener Tuastad.

Mer fra Dagsavisen