Nyheter

Høyre vil samarbeide med FNB: – Det blir spennende diskusjoner

– De har en viktig posisjon slik resultatene ligger an, sier Høyres Erlend Jordal.

– Vi har snakket med FNB om hvilke krav som er viktig for dem og Frode Myrhol å få gjennomslag for, og vi tror at det er noe vi kan jobbe sammen om. Samtidig kan det godt hende at den andre siden også kan det, så det blir spennende diskusjoner framover, sier ordførerkandidat John Peter Hernes.

Høyres Erlend Jordal uttaler til RA at partiet har sagt at de ønsker «ordentlige og gode» forhandlinger med FNB og Frode Myrhol.

– De har en viktig posisjon slik resultatene ligger an. Hva vi vil lokke dem med, ønsker jeg ikke å gå inn i på nåværende tidspunkt. Det må vi gjøre mellom partiene og ikke mellom partiene og pressen, sier Jordal.

– Når kan det bli aktuelt med forhandlinger med FNB?

– Det er ikke helt avklart ennå, men de har vært invitert til forhandlinger med flertallspartiene, sier han. 

Høyres varaordførerkandidat, Sissel Knutsen Hegdal, er på sin side mer konkret om hva partiet kan friste FNB med. Høyres syn på bompenger er én konfektbitene.

– FNB er opptatt av både byvekstavtalene, antall makspassering i måneden, innkrevingssystemet og mange av de tingene ved bommene som slår uheldig ut for enkelte. Det er problemstillinger som også vi i  Høyre er opptatt av, sier hun.

Partiene har dessuten et godt samarbeid fra før, noe som taler til Høyres fordel, påpeker hun.

– Både i kommunalstyret for byutvikling, i formannskapet og i bystyret er vi veldig ofte på lag.

Den foreløpige opptellingen klokken 22.58 viser at Høyre har en oppslutning på 22,2 prosent.

Da de første tallene kom klokken 21.00 var oppslutningen på 22,5.

–  For Høyre var resultatene overraskende bra. Jeg har sett noen nasjonale målinger som var veldig dårlige. Jeg ser at Ap gjør kanskje tidenes dårligste valg siden 20-tallet, så jeg er veldig spent på tallene for Stavanger, for der har Høyre og Ap ligget veldig likt, sa Hernes til RA klokken 21.00.

Han påpeker at ingen i Stavanger har flertall uten ha en bred koalisjon, og mener at FNB med sine foreløpige 10,4 prosent vil kunne spille en riktig rolle i koalisjonsarbeidet.

– På forhåndstallene ser vi at FNB gjør det veldig godt. De har jo hatt målinger hvor de har vært på vippen, så Frode Myrhol blir helt sikkert en veldig populær mann, sier han.

– Er resultatet som forventet?

– Det er i hvert fall bedre enn fryktet. Videre blir det spennende å se hvordan våre partnere KrF, Venstre og Senterpartiet gjør det lokalt. Sp er jo valgets store vinner nasjonalt. Det blir spennende å se hvor hvordan det slår ut i Stavanger, sier Hernes.