Nyheter

Togtrafikken skal gå som normalt for lokaltogene

Det har vært full stans i togtrafikken mellom Stavanger og Sandnes etter at et tog sporet av og kjørte ned en mast ved Lagård gravlund i Stavanger onsdag morgen. Klokken 21 melder Bane Nor at lokaltogene endelig skal få kjøre som normalt.

Bilde 1 av 3

Et tog sporet av og kjørte ned en mast ved Lagård gravlund i Stavanger rundt klokken 08.15 onsdag morgen. Siden da har lokalteogene i strekningen Stavanger og Sandnes vært innstilt i begge retninger.

Klokken 21 melder Bane Nor at lokaltogene endelig kan kjøre som normalt. 

– Jeg kan med glede meddele at nå er det lagt til rette for at lokaltogene kan kjøre i begge retninger mellom Egersund og Stavanger, og de skal begynne å gå som normalt fortløpende, sier pressevakt i Bane Nor, Harry Korslund til RA.

Han legger til at regionstogene kommer til å ha noen begrensninger fremover, og at det skyldes en  redusert sporkapasitet ved Stavanger stasjon.

– Så folk kan ta toget i morgen tidlig?

– Alle som skal inn til oljehovedstaten på torsdag kan belage seg på at togene går som normalt, sier en tydelig fornøyd Korslund til RA.

Tidlgiere på dagen opplyste Vy til RA at det ikke ble satt opp buss for tog på strekningen, og henviste passasjerene til å benytte seg av ordinære rutebusstilbud.

– Det er buss for tog for regionstogene, men for passasjerene på lokaltogene ber vi dem om å benytte seg av rutebuss, sier Åge-Christoffer Lundeby, pressesjef i Vy.

Han sier det er bedre passasjerene går på de bussene som allerede går, og at de ikke ønsker å overfylle området med busser.

Har rutebussene nok kapasitet til å ta med seg både togpassasjerer og de som tar buss til vanlig? 

– Jeg har ikke hørt noe annet, sier Lundeby.

Klokken 15.30 kan Bane Nor opplyse til RA at innstillingene trolig vil vedvare utover kvelden. 

– Jeg har akkurat snakket med togleder i Stavanger, og han tør ikke å sette noe klokkeslett på når trafikken er i gang. Slik det ser ut i øyeblikket vil det dra seg ut på kvelden, sier Harry Korslund, pressevakt i Bane Nor. 

Det er satt opp buss for tog mellom Stavanger og Sandnes.  Mellom Sandnes og Egersund går togene som normalt.

– Skadeomfanget foreløpig ikke klarlagt

Avsporingen skjedde like nedenfor Stavanger politistasjon. Togsettet hadde seks vogner, opplyser politiet.Det var bare lokføreren om bord i toget, og det er ikke meldt om personskader etter hendelsen. 

Like før klokken 11 kunne Bane Nor opplyse at det totale skadeomfanget foreløpig ikke var klarlagt.

–  Men vi vet at det blant annet er en kontaktledningsmast som har røket. I tillegg er det konstatert skader på såkalte drivmaskiner, som er fjernstyrte sporveksler. Det er en tidkrevende jobb å få utbedret skadene, og det er antydet at arbeidet kommer til å ta noen timer, sa Korslund.

Kjørte i lav hastighet

Årsaken til avsporingen er mandag formiddag foreløpig ikke kjent. Ifølge Korslund var toget på vei ut av driftsbanegården da det sporet av. Driftsbanegården ligger ved siden av Lagård gravlund, og er en form for parkeringsplass for tog som ikke er i ordinær trafikk. Toget skal ha kjørt i svært lav hastighet da avsporingen skjedde.

Klokken 15.30 opplyser Korslund at det jobbes med å få toget opp på sporet igjen. Det gjøres ved hjelp av hydrauliske jekker. 

– Det er omfattende skader som nå utbedres. Arbeidet begynner å nærme seg dit hen at vi kan få dratt togmateriellet unna og komme i gang med utbedringen av kontaktledningsmasten.

Også toget som gikk fra Stavanger til Oslo klokken 12.48 ble onsdag innstilt.

– Det er dette togmateriellet som har sporet av i Stavanger, sier Åge-Christoffer Lundeby, pressesjef i Vy til RA.

Saken oppdateres. 

Et tog med tre vogner kjørte ut av sporet ved politistasjonen på Lagård mandag morgen.
###
Et tog med tre vogner kjørte ut av sporet ved politistasjonen på Lagård mandag morgen.

Alle foto: Caroline Teinum Gilje

Mer fra Dagsavisen