Nyheter

Frp-topp mener antirasistisk organisasjon har misbrukt navnet hans

Antirasistisk Front Stavanger omtaler Sylvi Listhaugs utspill om båtmigranter som rasisme. I et Facebook-innlegg mener de Sandnes Frp har forpliktet seg til å ta avstand fra utspill som dette.

Bilde 1 av 2

– Dette er smakløst og skivebom, sier Pål Morten Borgli, ordførerkandidat for Sandnes Frp og varaordfører i Sandnes.

Han mener Antirasistisk Front Stavanger misbruker navnets hans i et Facebook-innlegg som organisa-sjonen publiserte mandag.  I innlegget, som er et åpent brev til stortingspolitikerne, ber organisasjonen dem om å rette et mistillitsforslag mot eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp).

Bakgrunnen for oppfordringen er et bilde som Listhaug la ut på Facebook før helgen, der det står «Norge skal ikke ta imot båtmigranter. Enig?». Innlegget hennes har skapt stor debatt, og fra Antirasistisk Front kommer følgende kruttsalve mot ministeren:  «Hun oppfordrer organisasjoner som leger uten Grenser til å stoppe sine redningsaksjoner i Middelhavet. Det hun i praksis sier er at hun vil la båtmigrantene dø. Dette er ikke verdig en representant fra et regjeringsparti. Tankene om «oss» og «de andre» har gått for langt og utviklet seg til grov rasisme», skriver de i oppropet til stortingspolitikerne.

– Forplikter seg

I innlegget fra organisasjonen nevner de at en rekke lokalpartier i Sandnes og  Stavanger forrige uke valgte å slutte seg til Antirasistisk Fronts opprop «Ja til rasismefri valgkamp». Én politiker nevnes ved navn:

«Pål Morten Borgli i Sandnes Frp underskrev på oppropet og bekreftet at partiet lokalt tar avstand fra all rasisme», skriver organisasjonen.

Deretter legger de til:

«Rasismen som Listhaug presenterer i hennes siste innlegg, kan ikke bli tydeligere. Vi ber derfor om at det rettes et mistillitsforslag mot henne, basert på denne alvorlige saken».

– Vi mener at når politikere forplikter seg til å ta avstand fra rasisme, så må de gjøre det i praksis også i denne saken – det gjelder også Frp, sier leder i Antirasistisk Front Stavanger, Nina Narvestad, til RA.

Oppropet «Ja til rasismefri valgkamp» ble markert med et arrangement på Domkirkeplassen i Stavanger på torsdag. Narvestad påpeker at det viktigste med kampanjen er å for å hindre at rasistiske organisasjoner ikke skal få bruke offentlig grunn til å spre hat.

Torsdag forrige uke var representanter fra en rekke partier i Stavanger og Sandnes til stede under arrangementet "Ja til en rasismefri valgkamp".

Fra arrangementet «Ja til rasismefri valgkamp» på Domkirkeplassen. FOTO: ANTIRASISTISK FRONT STAVANGER

Reagerer på koblingen

Borgli liker koblingen Listhaug og rasisme dårlig. At det framstår som om han har forpliktet seg til å ta avstand fra utspill som dette, gjør ikke saken bedre.

– De bommer når de anklager Listhaug for rasisme. Hun har aldri oppfordret noen til å dø. Snarere tvert imot. Frp støtter en rekke organisasjoner som ber oss om å bekjempe profitørene som driver med menneskesmugling, sier han.

Borgli hevder også at han aldri har sagt ja til å bli tilsluttet kampanjen «Ja til rasismefri valgkamp». Han svarte kun ja på en tekstmelding fra Narvestad om partiet tok avstand fra rasisme i valgkampen, påstår han.

Fjernet navnet

– Både Listhaug, partiet og jeg tar avstand fra all form for rasisme, men jeg trenger ikke å skrive under på et opprop for å vise det, sier han, som ønsker både sitt eget navn og partinavnet fjernet fra organisasjonens kampanje.

Narvestad påstår på sin side at en sms-utveksling mellom Borgli og henne viser at han samtykket til å tilslutte seg oppropet.

Etter at hun tirsdag ettermiddag ble gjort kjent med Borglis synspunkter på saken, valgte hun å fjerne både navnets hans og Sandnes Frp fra Facebook-innlegget.

Mer fra Dagsavisen