Nyheter

– Et springbrett til å komme ut i arbeidslivet

I Kafé Salongen i Stavanger jobber det folk som har ulike psykiske utfordringer. Kaféjobben skal gjøre overgangen til arbeidslivet mykere.

Fontenehuset Stavanger driver i samarbeid med Stavanger bibliotek, Kafé Salongen i fjerde etasje i Sølvberget. Fontenehuset er en ideell organisasjon for folk som har hatt eller har en psykisk lidelse eller utfordring.

– Noen har opphold fra arbeid eller studie for mindre eller lengre tid. Andre er uføretrygdet, sier Nina Galta, daglig leder for Fontenehuset Stavanger.

Hun forklarer at gjennom medlemskapet og deltakelse får folk noe å stå opp og gå til, og på den måten får en mer verdig- og meningsfull hverdag.

–  Dette er et tilbud for våre medlemmer, og mange vil arbeide. Det finnes alltid muligheter, og dette er en av de, sier Galta.

LES OGSÅ: Rapport: Nordmenn drikker minst i Norden 

Mestringsfølelse og selvtillit

Inge Korsvik synes noe av det beste med å jobbe på kafeen er mestringsfølelsen og at han får bedre selvtillit.

– Jeg har aldri hatt vanlig lønn før. Så det er ganske motiverende. Dessuten får jeg litt ansvar på jobb. Det er kjekt å få det, når du føler du klarer å mestre det, sier Korsvik til RA.

Ved siden av sitter Kristine Kolstø og nikker. Hun jobber også på kafeen.

– Ja, mestringsfølelsen, det er det viktigste, understreker Kolstø.

Hun sier det er viktig å kjenne på mestringsfølelsen når man har psykiske helseutfordringer. Kolstø legger til at jobben kan hjelpe å få NAV på banen, og til slutt gjerne komme ut i ordinært arbeid. Kollega Korsvik er veldig enig.

– Det er et springbrett til å komme ut i arbeidslivet. Nå kan jeg se at jeg for eksempel klarer å jobbe to dager i uken, og da får jeg bedre selvtillit av det, sier han.

Daglig leder Galta nikker bekreftende og sier at det kan være en begynnelse å finne ut hvor mye man klarer å jobbe, når man for eksempel søker en deltidsjobb.

– Da kan man starte med to dager i uken, og ta flere dager på sikt, om man ser at det går greit, sier Galta.

LES OGSÅ: Gratis frokost til alle elever på videregående skoler.

– Medlemmer står i kø for jobbe her 

Kafé Salongen startet opp i november i fjor, med målet om å «gå rundt» slik at medlemmer av Fontenehuset kan komme å jobbe. Det går periodevis, på hvem som jobber på kafeen, slik at alle som vil skal få muligheten til å jobbe.

– Medlemmer står i kø og vil jobbe her, sier daglig leder Galta.

Hun sier målet med kafeen ikke er å bli rike, men å gå i null.

–Per nå går vi litt i minus, men vi må gi det litt tid siden det er såpass nytt, også må vi få folk til å komme. Det er kjempe viktig.

Galta sier det hadde vært veldig dumt om de ikke skal kunne ha drift nok til å fortsette å holde kafeen åpen, og håper flere vil komme innom i 4. etasje i Sølvberget.

Kafeen kan friste med det Galta selv beskriver som «den ekte Stavangermaten,» og nevner blant annet halvthorn, ost, skinke, piffi, varmt (HHOSPV) og «Hillevågsjeva.»

Mer fra Dagsavisen