Nyheter

Nattklubb trues med tvangsmulkt

Helga’s Bier Bar har ikke søkt om bruksendring for å drive nattklubb og pub i Folkets Hus i Sandnes. De har heller ikke søkt om godkjenning for fasadeendringene, ifølge Sandnes kommune.

En miks av oktoberfestival og afterskifølelse. Slik ble Helga’s Bier Bar Nightclub beskrevet av Sandnesposten da Sandnes nye nattklubb og pub ble åpnet i første etasje i Folkets Hus i mai.

Men verken eier eller leietaker har søkt kommunen om lov til å drive pub og nattklubb i bygget, ifølge byggesaksavdelingen i Sandnes kommune. Heller ikke fasadeendringene er blitt gjort med kommunens velsignelse. Nå rasler derfor kommunen med sabelen. De har sendt et forhåndsvarsel til Tommy Skjæveland i Food Street AS som er innehaver av utestedet og som leier lokalene.

Det samme varselet er sendt huseieren, Folkets Hus AS. Beskjeden er klar: Dersom de ikke fjerner det ulovlige tiltaket, eller søker kommunen om tillatelse innen tre uker, vil de bli ilagt en engangsmulkt på 35.000 kroner, går det fram av brevet fra kommunen. «I tillegg vil vi fakturere kroner 1000,- for hver påfølgende dag dere ikke dokumenterer at dere har rettet det ulovlige forhold.»

LES OGSÅ: Heidi's Bier Bar trues med tvangsmulkt 

– Søknadspliktig

Tidligere er det blitt drevet både butikk og restaurant i delen av Folkes Hus hvor Helga’s Bier Bar nå holder til. Fortsatt er denne delen kun godkjent som butikk, ifølge Kjetil Pedersen, kommunens avdelingsleder for tilsyn.

Utvendig har Folkets Hus fått seg en «makeover» etter at den nye nattklubben og puben kom på plass. «Fasaden er endret med tildekking av alle vindu mot gaten, i tillegg til at fasaden er endret på deler av bygget», heter det i brevet fra kommunen. Heller ikke dette er det blitt søkt om.

– På eneboliger kan mindre endringer unntas søknadsplikten. I dette tilfellet er endringene søknadspliktige, sier Pedersen til RA.

Bestrider beskyldningene

I forhåndsvarselet fra kommunen heter det at eier og leietaker kan levere skriftlige merknader til forhåndsvarselet innen tre uker etter at brevet er mottatt. Kommunen vil deretter ta stilling til om de skal fatte vedtak om pålegg og tvangsmulkt, samt ta endelig stilling til tvangsmulktens størrelse.

Skjæveland i Food Street AS skriver i en tekstmelding til RA at de ikke ønsker å kommentere saken.

I en redegjørelse sendt til kommunen før forhåndsvarselet ble utsendt, bestrider han både bruksendringen og fasadeendringen.  «En kan ikke se at det foreligger endring i bruk som er i strid med reguleringsplanen eller som utløser søkeplikt til bruksendring», heter det i brevet.
Skjæveland driver fra før Banken, Hereford & Friends Steakhouse og Madame Aase i Sandnes.

LES OGSÅ: Utested i Stavanger fikk pålegg om å stenge lokalene 

Vil bli tema i styremøte

Styret i Folkets Hus har på sin side ikke godkjent eller blitt informert om noen fasadeendring i de utleide lokalene, ifølge styreleder Reidun Marie Enge.

– Leietaker har tatt seg veldig mye til rette. Vi leide ut lokalene til restaurant – eller butikkdrift. Dagens konsept er noe helt annet. For oss er ikke disse endringene ønskelige, sier hun til RA.

Nattklubben medfører mye støy, begrunner hun.

– Og vi ble helt overgitte når alle vinduene ble dekket til, sier hun.

Tirsdag kveld skal Folkets Hus ha styremøte. Styret vil da drøfte leieforholdet til Skjæveland.

– Vi vil også kalle Skjæveland inn til møte, for noe må gjøres, men jeg vil forankre det i styret før vi sier hva som skjer, opplyser Enge.

Mer fra Dagsavisen