Nyheter

– Å vurdere om et dyr er hardt skadet er en oppgave for veterinærer

Siri Martinsen i dyrevernsorganisasjonen Noah sår tvil om kommunene har kompetanse nok til å vurdere om skadde, ville dyr skal avlives eller ei.

Bilde 1 av 2

Å vurdere om et dyr er hardt skadet eller utenfor mulighet til hjelp, er en oppgave for veterinærer, mener Siri Martinsen i dyrevernsorganisasjonen Noah – for dyrs rettigheter.

Hun går ut mot viltforvalter i Stavanger kommune, Vegard Ankarstrand, som i RA på onsdag uttalte at alvorlig skadde dyr som hovedregel bør avlives dersom de ikke kan hjelpes på stedet.

Dette er i dag praksis i Stavanger kommune, og bør også forskriftsfestes, mener han.

Bakgrunnen for uttalelsene er forslaget til ny viltforskrift som Miljødirektoratet har sendt ut på høring i sommer. Den inneholder formuleringer som kan gi urealistiske forventninger om rehabilitering av skadde, ville dyr, mener Ankarstrand. 

LES OGSÅ: Publikum ber Stavanger kommune rehabilitere skadde, ville dyr (RA+)

Inspirert av TV

Bare unntaksvis bør rehabilitering settes inn, tar han til orde for i rådmannens forslag til høringssvar fra Stavanger kommune.

Årsaken er at dyrene kan bli stresset av menneskelig kontakt. Forsøk på rehabilitering kan også forlenge lidelsene deres, ifølge Ankarstrand.

Han opplever imidlertid en voksende forventning fra publikum som mener at kommunen bør rehabilitere skadde dyr som lever vilt i naturen, eller kjøre disse til dyrlegen.

– Det har de nemlig sett på utenlandske TV-kanaler.

Vegard Ankarstrand, viltforvalter i Stavanger kommune

viltforvalteren administrasjonen

Vegard Ankarstrand, viltforvalter i Stavanger kommune. FOTO: CAROLINE TEINUM GILJE

Faglig vurdering

I dag er det viltforvaltningen i Stavanger kommune som tar imot henvendelser om skadde dyr. Personellet har en naturfaglig bakgrunn, og vurderer om dyret har tilfredsstillende dyrevelferd eller om det må avlives.

Siri Martinsen i Noah mener på sin side at dyr bør ha krav på en faglig vurdering av veterinær dersom de har blitt skadet som følge av menneskelig aktivitet.

– Det er ikke gitt at kommunens folk, som etter vår erfaring sjelden er veterinærer, kan vurdere om et dyr er hardt skadd uten mulighet til et godt liv – eller om skaden med riktig faglig hjelp kan heles, sier hun.

Å forskriftsfeste avlivning som førstevalg synes å være mer tradisjonsbasert enn faglig basert, mener hun.

– Hva som er «hardt skadet» eller utenfor mulighet for hjelp, er tross alt en veterinærfaglig vurdering fra sak til sak. Dersom man har avliving som standardprosedyre, vil trolig mange dyr som lett kan gjøres friske ende opp døde isteden mener Martinsen, som selv er utdannet veterinær.

Hun påpeker at det i andre land er større fagmiljøer innen viltmedisin, og at det drives rutinemessig behandling av ville dyr.

– Rehabilitering fungerer i andre land, og da bør vi også få det til i Norge, sier hun.

LES OGSÅ: Fant rugende svane med avbitt hode: – Trolig drept av hund 

Tvilstilfeller

Viltforvalter Vegard Ankarstrand sier at viltforvaltningen i Stavanger kommune vurderer hvert enkelt tilfelle når de får meldinger om skadde dyr, og de prøver å hjelpe på stedet.

– Vi forsøker alltid å la dyret bli friskt på egen hånd, men ved åpenbart alvorlige skader må dyret avlives for å unngå lidelse. Vi kan ikke bruke veterinær i alle tilfeller, men konsulterer veterinær i noen tvilstilfeller eller der det gjelder truede og sjeldne arter.

Etter loven er kommunen kun pålagt å rykke ut til skadet hjortevilt, men i Stavanger følger de opp alle henvendelser om skadet vilt så langt det lar seg gjøre.

Stavanger kommunes forslag til høringssvar skal behandles av politikerne i kommunalstyret for miljø og utbygging på tirsdag.

– Rådmannens forslag til høringsuttalelse på den nye forskriften baserer seg på erfaringer og faglige vurderinger som kommunens naturforvaltere har gjort over lang, påpeker Ankarstrand. 

LES OGSÅ: Slik vil Stavanger Høy­re løse by­ens måkepro­blem (RA+)

Mer fra Dagsavisen