Nyheter

Blir han ny statsminister?

Matteo Salvini vil bli Italias neste statsminister. Med strandturer, DJ-oppdrag og valgmøter prøver han å sikre nye stemmer i en landsdel partiet aldri har vunnet.

Innenriksminister og visestatsminister Matteo Salvini har dårlig tid, skriver det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Salvini, som leder det innvandringskritiske ytre høyre-partiet Ligaen, varslet før helgen mistillit mot statsminister Giuseppe Conte. Samme dag kunngjorde den kontroversielle politikeren at han at vil bli ny statsminister.

Midt i ferien har Salvini gjort det klart at han ønsker et nyvalg allerede i oktober, og at han helst vil at nasjonalforsamlingen skal behandle mistillitsforslaget innen 15. august.

Det er datoen for høytiden Ferragosto, og flere analytikere mener Salvini ønsker fortgang av frykt for at de andre partiene skal komme sammen i nye allianser.

Les også: Kommentar: Hvorfor skal vi bry oss om Italia?

Valg i høst?

President Sergio Mattarella får til slutt oppgaven med å avgjøre når et eventuelt nyvalg skal holdes. På grunn av valglovene kan det tidligst bli 20. oktober, ifølge La Repubblica.

Men motstanderne vil ikke gjøre det enkelt for Salvini. Tidligere partileder Matteo Renzi i Det demokratiske partiet (PD) prøver å få med seg populistiske Femstjernersbevegelsen og andre i en felles front mot Ligaen.

– Det vil være galskap å stemme nå, sa Renzi i et intervju med avisen Corriere della Sera.

Dagens partiledelse i PD er imidlertid ikke med på planen, som går ut på å sikre et alternativt flertall for en overgangsregjering. PDs nyvalgte partileder Nicola Zingaretti avviste søndag at det er aktuelt å samarbeide med populistpartiet.

– Trusselen Salvini representerer for et liberalt demokrati er åpenbar for meg, men å støtte svake og rotete ordninger vil føre til samme, og enda større, problem om noen uker, skrev Zingaretti i en kommentar i italienske Huffington Post.

Zingaretti oppfordrer i en Twitter-video til samhold, og han understreket samtidig at det er presidenten, og ikke Salvini, som avgjør hva som skjer framover.

Les også: Dramatisk økning i rasistisk vold i Italia

– Sviktet

Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen har styrt Italia siden valget i fjor. M5S var klart størst da partiene gikk sammen i regjering, etter et valgresultat på 32,7 prosent. Salvinis parti sikret 17,4 prosent.

Styrkeforholdet i koalisjonen har endret seg, og Ligaen ligger nå på rundt 38 prosents oppslutning.

Den gang da: F.v.: Luigi Di Maio (M5S), statsminister Giuseppe Conte og Matteo Salvini (Ligaen) i januar.FOTO: NTB SCANPIX

Fra venstre: Femstjernersbevegelsens Luigi Di Maio, statsminister Giuseppe Conte og Ligaen-leder Matteo Salvini, her avbildet i januar. Foto: Alberto Pizzoli/NTB scanpix

Flere konflikter har preget samarbeidet, deriblant skattepolitikk, regionalt selvstyre og forholdet til EU. Salvini har også markert seg med streng migrasjonspolitikk.

Tunga på vektskåla for samarbeidet ble et nei fra Femstjernersbevegelsen i en avstemning onsdag forrige uke om en ny jernbanelinje. Linja, som skulle gå fra Torino i Italia til Lyon i Frankrike, var for dyr, mente M5S. Ligaen ønsket toglinja.

Partileder Luigi Di Maio i Femstjernersbevegelsen har anklaget Salvini for å ha «kastet den eneste regjeringen som på et år har stått mot lobbyene og sterke krefter», ifølge ANSA.

Mandag sa Di Maio at Salvini har sviktet italienerne.

Les også: Tyske Carola berget 53 migranter på havet. Så ble hun arrestert

Avgjør veien videre

Mandag ettermiddag møttes gruppelederne i Senatet for å diskutere Ligaens mistillitsforslag og bestemme tidsplanen.

Da Dagsavisen gikk i trykken var det ennå ikke klart hva de kom fram til, men det er på forhånd ventet at de vil gå inn for å holde mistillitsvotum.

Ligaen vil at Senatet skal samles tirsdag, mens opposisjonen har bedt om at det ikke skjer før mandag eller tirsdag neste uke, skriver avisen La Repubblica.

Les også: Høyrepopulister henter velgere fra både venstre og høyre før EU-valg 

«Beach Tour»

I helgen har Salvini fortsatt framstøtene for å vinne velgere sør i Italia.

Strandbesøk og DJ-oppdrag har stått på planen, men også mer tradisjonelle valgkamparrangementer er holdt, ifølge Politico.

Salvinis parti, som tidligere het Lega Nord og gikk inn for mer autonomi for Nord-Italia, har slitt med populariteten sørover. Da partilederen besøkte Taormina på Sicilia i helgen, møtte flere opp for å ta bilder sammen med ham.

– Han er midt i det som skjer. Han er ikke redd, sier Nicola D’Ecclesis, som tidligere har stemt Femstjernersbevegelsen, til nyhetsbyrået AFP.

REFILE - ADDING TRANSLATION People protest against Italian Interior Minister and leader of the League party Matteo Salvini in Catania, Italy, August 11, 2019. The banner reads "Just your interests and Italy sinks! Shame on you." REUTERS/Antonio Parrinello

Demonstranter møtte opp i Catania for å markere motstand mot Matteo Salvini. På plakaten står det «Bare dine interesser og Italia synker. Skam deg!». Foto: Antonio Parrinello/NTB scanpix

Flere steder på rundreisen, deriblant i Catania, har Salvini imidlertid blitt møtt med både protester og tilrop.

Selv om Ligaen gjør det godt på målingene, er de ikke store nok til å ha flertall aleine. Salvini har i dag blant annet planlagt et møte med Silvio Berlusconi og hans høyreparti Forza Italia.

Les også: Inspirert av Trump i EU-valgkampen: – Det har skjedd en enorm endring

Italias regjering

* Etter valget i mars 2018, gikk populistiske Femstjernersbevegelsen (M5S) og ytre høyrepartiet Ligaen (tidligere Lega Nord) sammen i regjering. 
* Partiene fikk til sammen halvparten av stemmene, med M5S som største parti.
* Ligaen-leder Matteo Salvini og M5S-leder Luigi Di Maio er begge visestatsministre.
* Statsminister er jussprofessoren Giuseppe Conte (54), som ikke hadde vært politiker før han ble hentet inn som kompromisskandidat. 
* Forrige uke varslet Salvinis parti at de vurderer nyvalg som eneste alternativ.
* Mandag møttes gruppelederne i Senatet for å diskutere saken og bestemme tidsplanen for et mistillitsvotum.
* Det er opp til president Sergio Mattarella å bestemme når det eventuelt blir utskrevet utvalg og nasjonalforsamlingen kan bli oppløst.
(Kilder: NTB, La Repubblica)