Nyheter

– Viktig å få i seg nok vann

Med over 30 grader i luften er det viktig å få i seg nok vann. Tradisjonen tro deler kommunen ut gratis drikke på Gladmatfestivalen.

Når siste dagen av Gladmatfestivalen starter klokken 11.00 på lørdag, er det meldt hele 30 varmegrader. I 14–15-tiden vil temperaturen nå sitt høydepunkt med 31 grader.

Utover ettermiddagen vil det bli litt mindre varmt, men ved festivalens slutt klokken 21.00 vil temperaturen fremdeles være 26 grader. Når det er såpass varmt er det viktig å få i seg nok vann.

– Man kan jo kjenne selv på temperaturen hvorfor det er så viktig å drikke vann på Gladmaten. Mange blir dehydrerte, går mye rundt og spiser masse sterk mat. Da har man et stort behov for vann, sier Bjørn Arne Sande som jobber med bymiljø og utvikling, og vann og avløp i Stavanger kommune.

12.000 glass

– Det er en gammel tradisjon for oss å stå her på Gladmaten. Vannvognen til kommunen har vært på plass så lenge Gladmaten har pågått vil jeg tro, sier Sande.

I løpet av de to første dagene av Gladmatfestivalen har kommunen delt ut 12.000 plastglass og tappet 3800 liter vann.

For å slippe dehydrering anbefaler Sande at alle drikker nok vann og tar med seg drikkeflaske, slik at de kan fylles på i kommunens vannvogn eller på de andre vannstasjonene. Da har du vann hvor enn du er.

– Det kommer innom en del som vi ser ikke har drukket nok, og så er det noen som har drukket nok av andre ting og derfor trenger vann, sier Sande.

Dette er lørdagens program:

Klokken 11.00 arrangeres det guidet tur gjennom mathistorien til Stavanger i samarbeid med Stavanger Turistforening.

Klokken 11.30, 12.00, 13.00 og 14.00 vil det i teltet Blågrønt holdes matkurs for barn med Fra Hage til mage/Iver & Evne eller NKL Rogaland.

Klokken 11.30 vil det også holdes foredrag med Idar Håland (Håland kjøtt), Stian Espedal (slakter Nortura) og Arthur Salte (bonde) ved temaområdet Smak på Norge.

Klokken 12.00 blir det omvisning i Margunn Uelands kjøkkenhage på Eiganes.

Klokken 12.30 holder Lise-Lotte Ask Henriksen fra Honey & Roots et foredrag på Torget.

Klokken 13.00 blir det foredrag med Usman Mustaq fra EAT Foundation på Torget, og finale i kokkekonkurransen ledet av Kjartan Skjelde på scenen i Smak på Norge.

Klokken 14.00 er det konsert med Starpalace på Torget og produsentpresentasjon med Jean-Marc Brocard på Gaffel & Karaffel sin stand.

Klokken 15.00 deles Gladmatprisene 2019 ut på Torget, etterfulgt av utdeling av Inge Steenslands Stiftelse sitt Gladmatstipend en halvtime senere.

Klokken 16.00 vil Ingridprisen bli delt ut på Torget, og det blir amerikansk Barbeque med Grillandslaget (The Norwegian National Barbecue Team) på Harry Pepper sin stand.

Klokken 17.30 blir det foredrag med Bjørn Roth, Nofima og Malt & Humle, etterfulgt av «Matglad – sommerens smakfulle eventyr!» på EG&DU klokken 18.00.

Klokken 18.30 er det Bistrovaganza på Renaa: Matbaren og helaften med KITA & Øyvind Næsheim og Mareike Wang på Magasinblaa/Deja Vu.

Mer fra Dagsavisen