Nyheter

Felles kamp mot Netanyahu

Benja­­min Netan­yahus hovedut­fordrer legger om kursen og anklager statsministeren for å være «veik» i forholdet til Hamas i Gaza. Hva lurer bak kursendringen?

TEL AVIV (Dagsavisen): Om tre måneder skal Israel igjen holde valg etter at forrige runde i april ikke skapte noen regjeringskoalisjon. Men nå prøver opposisjonen noe nytt – et samlet frontalangrep fra alle kanter mot statsminister Netanyahu.

Et første eksempel fikk israelerne i går.

– Den eneste måten å gjenvinne Israels avskrekkingsevne vis-à-vis Hamas er å slå langt hardere tilbake på ethvert angrep, sa Benny Gantz, lederen for det israelske Blå-Hvitt-partiet, det største opposisjonspartiet, til israelsk radio.

Retired Israeli general Benny Gantz, one of the leaders of the Blue and White (Kahol Lavan) political alliance, speaks before supporters at the alliance headquarters in Tel Aviv on April 10, 2019. (Photo by GALI TIBBON / AFP)

Benny Gantz er leder for det israelske Blå-Hvitt-partiet, det største opposisjonspartiet i Israel. Foto: AFP / NTB scanpix

Gantz, en tidligere hærsjef, kritiserer da altså Netanyahu fra høyresiden, og sier at statsministeren ikke er resolutt nok.

Den 60-år gamle eksgeneralen er absolutt ingen fredsdue, og ledet blant annet den israelske hæren i krigen mot Hamas i 2014, der over 2100 palestinere ble drept. Men likevel er hans politiske posisjonering til høyre for Netanyahu ny. I det forrige valget lanserte han seg selv som et mer moderat alternativ til statsministeren.

Ny strategi

Det som muliggjorde og forandret situasjonen var at Ehud Barak, den tidligere statsministeren, har gjort comeback, noe som dermed åpnet nye taktiske muligheter for opposisjonen i Israel. Det Barak foreslår er en slags «arbeidsfordeling» i en felles kamp mot Netanyahu.

– Netanyahus regime av ekstremister, rasister og korrupte politikere må veltes, sa Barak i forrige uke. Deretter inviterte han opposisjonspartiene Blå-Hvitt og Arbeiderpartiet til denne samordnede strategien for å fjerne Netanyahu fra makten. Han kalte det en «fest».

Former Israeli Prime Minister Ehud Barak holds a press conference at Beit Sokolov in Tel Aviv on June 26, 2019 to announce that he will be running in the upcoming elections in September. (Photo by JACK GUEZ / AFP)

Ehud Barak, den tidligere statsministeren, har gjort politisk comeback. FOTO: AFP / NTB scanpix

Ideen er at Barak nå skal hente stemmer fra sentrumsvelgere som står til venstre for Netanyahu, han skal dermed innta posisjonen Gantz holdt i valget i april.  Så skal Gantz selv posisjonere seg lenger til høyre for å hente stemmer blant dem som ellers kunne ha stemt Netanyahu, men som er skremt av korrupsjonen under hans styre.

Og til slutt, for å fullende det brede flankeangrepet, skal Arbeiderpartiet innta mer entydige venstreposisjoner.

Lea Landman, en politisk analytiker som underviser ved Herzliah tverrfaglige senter nord for Tel Aviv, er spent.

– Det skal bli interessant å se om Barak vil greie å få liv i sentrum-venstre igjen. Men i det forrige valget tok Blå-Hvitt stemmer først og fremst fra venstresiden. Spørsmålet blir om de nå vil greie å ta stemmer fra høyresiden, sier hun til Dagsavisen.

Ifølge meningsmålinger har Likud-partiet til Netanyahu mistet terreng, og han vil ikke lenger, hvis situasjonen forbli som i dag, ha mulighet til å danne en ny koalisjon etter september-valget.

Mange ser ut til å være lei av Netanyahus manøvreringer for å beholde makten. Men årsaken til at statsministeren ikke greide å stable sammen en koalisjon etter valget i april var fordi høyresiden er splittet internt.

Avigdor Lieberman, en tidligere utenriksminister, nektet å ta sitt parti inn i regjeringen da han hørte om innrømmelsene Netanyahu hadde gitt til Israels religiøse parti.

Lieberman, som er nasjonalist, men sterkt antireligiøs, henter sine velgere blant sekulære immigranter fra det tidligere Sovjetunionen. Blant annet gikk Netanyahu med på delvis kjønnssegregering i det offentlige rom der ultraortodokse jøder kunne befinne seg. Han lovte også å annektere deler av Vestbredden i bytte mot at nasjonalistene og bosetterne støtter hans styre.

Planen

Dermed er Netanyahus store plan i fare. Formålet både med valget i april og dette i september forblir det samme – å sikre fortsatt makt slik at han vil kunne trumfe gjennom en ny lov som skal si at en sittende statsminister ikke kan stilles for retten.

Netanyahu er hovedmistenkt i tre forskjellige korrupsjonsskandaler, og vil ellers kunne måtte tilbringe sine senere år i fengsel.

Hva kan imidlertid verden forvente seg hvis en får maktskifte i Israel etter ti år med Netanyahu? Det er ikke først og fremst i forholdet til palestinerne at utfordreren Gantz skiller seg fra Netanyahu.

Netanyahu har alliert seg med fascister samt undergravd demokratiet i Israel for å opprettholde både sin makt og okkupasjonen av Vestbredden.

Forskjellen blir trolig heller innad i Israel – hvor ekstremister, og da spesielt bosetterne på Vestbredden, vil bli svekket.

Lea Landman advarer imidlertid opposisjonen mot å ta seieren på forskudd.

– Folk er så lei av alt, så lei av politikken. Men de er så lei at mange ikke engang vil gidde å gå og stemme, sier hun.

– Og det er jo det som avgjør.

Benjamin Netanyahu

Født i Tel Aviv 21. oktober 1949.

* Tilbrakte deler av oppveksten i USA, hvor han også studerte på 1970-tallet.

* Gift tre ganger, siden 1991 med barnepsykologen Sara Netanyahu.

* Israels statsminister fra 1996-1999, deretter tre perioder i strekk fra 2009. Tilhører høyrepartiet Likud.

* Israelsk politi har i tre år etterforsket ham og kona for korrupsjon i millionklassen og har anbefalt landets riksadvokat å ta ut tiltale i tre separate saker

* I slutten av februar varslet Israels riksadvokat tiltale for bestikkelse, bedrageri og økonomisk utroskap.

* Utenriksminister (2002–2003) og finansminister (2003-2005), men forlot regjeringen i protest mot Ariel Sharons tilbaketrekning fra Gazastripen

* Israels FN-ambassadør fra 1984 til 1988.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen