Nyheter

39 NM arrangeres på fem dager

Onsdag starter NM-veka i Stavangerregionen. Breaking, hip hop-battle, aquabike, håndbak og vannski er bare et lite knippe av idrettene som skal få en norgesmester i løpet av de neste fem dagene.

I løpet av fem dager skal NM i 39 idretter avvikles.

– Kort fortalt vil det være tre hovedarenaer. Geoparken, Lassa/forum og Vågen- og Rutenområdet i Sandnes. Og så vil det være enkelte idretter som er ute på sine arenaer, type hos Sola baseball eller i skateparken på Tasta, sier prosjektleder i Rogaland Idrettskrets, Gjert Smith.

Rogaland Idrettskrets er lokalt vertskap for NM-veka.

LES OGSÅ: NM-veka har vokst seg mye større

Prøv selv

Det er ganske utenkelig at man skulle kunne prøve selv når det er NM i fotball, håndball eller langrenn. I NM-veka er det derimot lagt opp til at publikum skal få prøve idrettene.

– Skal man spille fotball eller håndball så må du ha spilt det fra du var liten, her finnes det idretter som rekrutterer i voksen alder. Da er det viktig at folk blir gjort klar over at det faktisk er en mulighet, dermed åpner de forskjellige idrettene for at man skal kunne få prøve og se hvor kjekt det faktisk er, forklarer Smith.

Selv kunne han gjerne tenkt seg å prøve flere av idrettene på programmet.

– Mounted games for eksempel er en ryttersport som det hadde vært kult å prøve på, men jeg kan jo ikke ri. Så det er jo ting man gjerne skulle prøvd, men som tar litt mer tid å eventuelt få til. Det er ingen av de idrettene jeg har sett som jeg ikke kunne tenkt meg å prøve, og de fleste kunne jeg også tenkt meg å gjøre mer en av og til, men det er vel gjerne barnet i meg som sier at dette ser tøft ut, sier Smith.

LES OGSÅ: En hyllest til idretten

Godt planlagt

Arbeidet med å arrangere nm-veka har pågått i et år, men til tross for at det skal være godt planlagt, så ringer det jevnt i telefonen til prosjektlederen.

– Det koker jo ikke så mye nå, det er jo opphold på telefonen til at vi får tatt en prat, så det ringer ikke hvert sekund, ler Smith.

Han presiserer at det er hver av idrettene som egentlig arrangerer sitt eget NM, mens vertskapet har som oppgave å sy det hele sammen.

– Men det er ikke alle som har arrangert så mye før, dermed så spør de kanskje litt mer enn det de skulle ha gjort, for vi skulle jo vært godt forberedt nå, sier Smith.

Lært av fjoråret

Det er andre året NM-veka arrangeres, og det er andre året det arrangeres i Stavangerregionen, dermed har Rogaland idrettskrets tatt med seg lærdom fra i fjor.

– En av tingene vi har lært av fjorårets utgave er at vi må lage mer forutsigbarhet i forhold til vær. Derfor setter vi opp tak i Geoparken. Spesielt idrettene som skal sendes på tv må vi være 100 prosent sikre på at kan gjennomføres uten at de risikerer stopp på grunn av regn, forteller Smith.

Og regn er noe som påvirker gjennomføringen av idrettene, ikke en faktor som avgjør om det er godt vær eller ikke, ifølge Smith.

– Jeg pleier å si at i Stavanger er det alltid fint vær, men det regner. Jeg hørte i går at det har å gjøre med at vår herre likte dette området så godt at han fant ut at han måtte vaske det hver dag, for at det skal være fint, så jeg tenker at vi tar det derifra.

Smith har ingen spådommer om oppmøte fra publikum, men mener alt ligger til rette:

– Det er gratis, det er fem dager, det er mulighet for å se flere idretter innenfor korte avstander og de fleste har ferie, så de må jo ha noe å gjøre. Dersom det ikke er nok, så vet jeg ikke.

Alt av info knyttet til program, idrett, tid og sted finner man på nm-veka.no.

Mer fra Dagsavisen