Nyheter

Stillingsannonser er ut

Interessebrev var jobbsøkernes ledestjerne før internettet ble et samlingssted for stillingsannonser. Nå legges bare 23 prosent av jobber som skal fylles ut på Finn.no.

Bilde 1 av 2

Hvert år utfører Nav en bedriftsundersøkelse som kartlegger bedriftenes forventninger og rekruttering av arbeidskraft. Et av funnene i årets utgave er at færre jobber legges ut i de store databasene. Bedriftene meldte at 23 prosent av jobbene som skulle fylles hadde blitt lagt ut på Finn.no, mens 16 prosent hadde blitt lagt på Nav.no.

– Nav.no og Finn.no er gode steder å lete etter jobb, men undersøkelsen viser at det også lønner seg å gå inn på hjemmesiden til de store selskapene og bruke flere kanaler, sier rådgiver i Nav Rogaland, Gustav Svane til RA.

LES OGSÅ: Økende mangel på arbeidskraft i Rogaland

Ta kontakt

Svane har en klar anbefaling til alle som er på jobbjakt:

– Man bør også ta direkte kontakt. Det er kanskje det som koster mest når man er på jobbjakt, men det er veldig mange arbeidsgivere som liker at man tar direkte kontakt og kanskje har med seg en CV i hånden.

At trender kommer tilbake er ikke noe nytt, og det viser seg at heller ikke arbeidsmarkedet er noe unntak.

– Jeg tror trenden med interessebrev er på vei tilbake. Det kan ha sammenheng med at konkurransen om arbeidskraften øker igjen, det er stor rift om de gode hodene, sier Svane, og legger til:

– Det å vise interesse er noe av det smarteste man kan gjøre uansett om det er gode eller dårlige tider. Men det er en del som lar være å gjøre det fordi man synes det rett og slett er litt ubehagelig.

LES OGSÅ: – Jeg kommer ikke til å akseptere armhevinger

Nytt forslag

Bedriftsundersøkelsen til Nav viser også at utdanning har mye å si for arbeidsledigheten. Nå kan det bli mulighet til å ta videreutdanning mens man er arbeidsledig, og fortsatt få støtte fra Nav.

– Det er et forslag som ligger ute til høring, så det er politisk styrt. Hovedargumentet er at det vil øke muligheten for dem som er arbeidsledige til å få seg jobb, sier Svane.

Forslaget er at dersom man har vært helt ledig i tre måneder eller mer, så kan man ta opptil ti studiepoeng på seks måneder.

– Det er en mer smidig regel enn den vi har i dag. Det kan føre til at flere komme seg ut i jobb fortere. Det vi ofte ser er at en person som går arbeidsledig bare mangler et kurs eller litt tilleggsutdanning, så dette åpner for at de kan ta det, sier Svane og legger til:

– Det er viktig å understreke at dette bare er et forslag foreløpig, men det er et forslag vi har sansen for.

LES OGSÅ: Nav mener ledighet skal ytterligere ned i 2019

Kompetanse

Onsdag presenterte Svane bedriftsundersøkelsen på et seminar holdt av Metier OEC. De driver med karriereveiledning og kompetansekartlegging.

Direktøren i selskapet vil minne på at kompetanse er mer enn utdannelse og en liste over hvor folk har jobbet.

Direktør i Metier OEC, Vigdis Lamberg. Foto: Lars Hjalmarsson

– Vi mennesker er i en kontinuerlig utvikling, og særlig sånn som samfunnet er nå hvor endringene skjer veldig fort. Både bedriften, lederne og de ansatte må utvikle seg i samme retning, og alle parter må sørge for å være så oppdaterte som mulig til enhver tid, sier Vigdis Lamberg til RA.

LES OGSÅ: Posten vil kutte 60-70 årsverk på Forus

Innsalg

Lamberg mener at jobbsøkere i 2019 må være framoverlente.

– Du har ti sekunder på deg til å få en oppmerksomhet. Det blir et helt annet salgsfokus enn det har vært tidligere. Før startet man med «jeg tillater meg herved å søke». Nå må man først bli overbevist selv på hva man er god på, og så selge inn det, sier Lamberg og legger til:

– Det viktigste du gjør er innsalget. Bare 20 prosent av stillinger blir lyst ut. Når en for eksempel en bedrift signaliserer i mediene eller gjennom andre kanaler at de er i vekst, så er det et signal til arbeidssøkere. Så det at du faktisk tar kontakt med virksomheter hvor du selv er overbevist om at du har noe å by på når de gir et sånt signal er avgjørende.

Mer fra Dagsavisen