Nyheter

Prøveprosjekt skal gi barnehagebarn smaken på fisk

Nærmere 280 barnehagebarn i Stavanger har siden i fjor fått servert fiskeretter fra det kommunale foretaket Stavanger Byggdrift. Nå utvides prøveprosjektet.

Rettene over er eksempler på lunsjer som fire Stavanger-barnehager med til sammen nærmere 280 barn har fått levert på døren av det kommunale foretaket Stavanger Byggdrift siden september i fjor, som RA tidligere har omtalt.

Leveransene er en del av Byggdrifts pilotprosjekt «Fersk fisk i barnehagen» hvor målet er å kunne tilby barnehager sunn og hjemmelaget cateringmat. Det hele tilbys til en konkurransedyktig pris, og med fisk som hovedingrediens.

Nå skal prosjektet utvides. Opptil 1000 barn i utvalgte barnehager skal fra høsten få tilbud om å bli med i fortsettelsen. Mens de fram til nå har fått catering levert én gang i uken, oppjusteres dette til fire. 

LES OGSÅ: Kommunalt foretak tester ut catering i Stavanger-barnehager (RA+)

Gode tilbakemeldinger

Å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne også som pålegg, er blant kostrådene fra Helsedirektoratet. På Vestlandet er det imidlertid kun 17 prosent som spiser fisk i henhold til kostrådene, ifølge en fersk undersøkelse utført av Iposos for Norges sjømat. Med pilotprosjektet er håpet at flere barn skal få smaken på sjømat.

Hittil er tilbakemeldingene fra både barn, foreldre og ansatte utelukkende positive, ifølge Magne Christensen, prosjektleder for måltidsopplevelse og FOU i Byggdrift.

– Jeg var nylig i samtale med lederne i barnehagene, og de kunne fortelle at barna gledet seg til å få servert fisk, sier han.

LES OGSÅ: Mange foreldre er lite fornøyd med maten i barnehagen

Foreldrene tar regningen

Det kommunale foretaket sørger vanligvis for varmmat til   620 beboere ved private og kommunale sykehjem i Stavanger. Med et effektivt produksjonskjøkken i bunn har de også kapasitet til å drive barnehageprosjektet. Til nå har det gått i null, og vil også gjøre det med den planlagte oppskaleringen, ifølge Christensen.

Ett barnehagemåltid fra Byggdrift koster 37 kroner, noe som innebærer utgifter til råvarer, transport og emballasje. Fordi regningen tas av foreldrene, er det opp til foreldreutvalget i den enkelte barnehage om de skal delta i prosjektet.

Pilotprosjektet «Fersk fisk i barnehagen» ble etablert etter at flere barnehager tok kontakt med Stavanger Byggdrift og lurte på om det fantes produkter som var tilpasset deres behov. Barnehagehverdagen er travel, og mangel på matfaglig kompetanse, men også hensyn til allergier, matintoleranse og religion kan sette en brems på kokkeleringen, var deres opplevelse.


F.v.: Anne Marie Vikse Heggland, assisterende styrer i Bamsefaret barnehage og Magne Christensen i Stavanger Byggdrift KF. ALLE FOTO: CAROLINE T. GILJE

Ønsker en varig ordning

Da RA besøkte Bamsefaret barnehage på Forus i oktober i fjor, uttalte assisterende styrer, Anne Marie Vikse Heggland, at hun er svært fornøyd med prosjektet, og håper det kan bli permanent.

– Maten er enkelt levert, den er lekker og det skaper ikke merarbeid for oss. Skulle vi gjort dette selv, ville vi fått mindre tid til barna. Vi ville heller ikke fått til en kvalitet som dette, sa hun.

Magne Christensen i Byggdrift sier at det er et langsiktig mål å kunne gjøre pilotprosjektet permanent. På enda lengre sikt håper foretaket å kunne tilby varmmat til alle barnehager i kommunen.

– Opptil 60 prosent av det barna spises i løpet av en dag, skjer i barnehagen. Derfor er dette prosjektet så viktig.

LES OGSÅ: 

Mer fra Dagsavisen