Nyheter

Hillevåg torg: – Tapt potensial

Åtte måneder og 13 millioner kroner ble brukt på å gi Hillevåg torg et ansiktsløft. Planen var at torget skulle bli bydelens nye møteplass. Slik har det ikke gått.

Av: Benedicte Øhren Danielsen

Aktiviteten på Hillevåg torg har minsket etter nyåpningen i 2017, og det er ingen konkrete planer for torgets videre skjebne.

– Det var uheldig å bruke så mye penger på noe som ikke er i bruk. Det er jo ikke særlig aktivitet her, og det har det ikke vært hele året, sier Tone Therese Paulsen (KrF), medlem av Hillevåg bydelsutvalg til RA.

Januar 2018 la Paulsen fram et spørsmål om tiltak for å gjøre Hillevåg torg mer attraktivt, i et møte med Hillevåg bydelsutvalg.

– Hillevåg torg blir sjeldent brukt. Torghandlerne har flyttet og innbyggerne uttrykker misnøye med utformingen av torget, la representanten Paulsen fram.

Bydelsutvalget svarte at det ikke var midler til å gjøre noe med torget, og anbefalte å ta saken opp i forbindelse  med «Områdeløftet i Hillevåg». Saken skal tas opp igjen i kommunalstyret for miljø og utbygging tirsdag 11. juni.

– Det er synd at det ble som det ble. Det hadde vært noe annet om torghandlerne ble der. Nå er dette bare en åpen plass som folk går forbi. Hillevåg har satt av midler til en skøytebane på torget på vinterstid, og bydelsutvalget ønsker at det skal bli aktivitet på torget. Vi ønsker ikke at det skal bli en spøkelsesplass, sier Kalle Mæland Nilsen, leder i Hillevåg bydelsutvalg til RA.

Før oppgraderingen var det blant annet en blomsterhandler på torget, og et troll som barnehager og skoler besøkte.

LES OGSÅ: Her lever hvert tredje barn i familie med lav inntekt

– Torghandlerne skal bestå

«Torghandelen skal bestå med det livet og den positive aktiviteten den tilfører området og Hillevåg», skrev Stavanger kommune på sine nettsider da de ga Hillevåg torg et ansiktsløft i januar 2016.

Med blant annet tilretteleggelse for torghandel i nordre del og bilfritt område i søndre del, skulle dette bli bydelens nye møteplass. Men under oppussingen ble torghandlerne flyttet vekk, og da torget sto klart åtte måneder og 13 millioner kroner senere, var det ingen torghandlere å se.

LES OGSÅ: Nytt torg til 13 millioner

Områdeløftet

Stavanger kommune har satt av syv millioner kroner til «Områdeløftet i Hillevåg». Av disse midlene er 1,2 millioner satt av til et utviklingsfond. Torget er ikke tatt med i «Områdeløftet i Hillevåg», men 800.000 kroner av utviklingsfondet er satt av til aktiviteter på Hillevåg torg.

– Utviklingsfondet skal være en startkapital som skal engasjere til videre utvikling i Hillevåg. Så vi må finne en god organisasjonsform for forvaltning av midlene. Vi har foreslått å øremerke penger til en skøytebane på Hillevåg torg, med musikkanlegg og gratis leie av skøyter, sier Ragne Kristin Farmen (H), tiltaksleder for utviklingsfondet, til RA.

Det er altså satt av midler til Hillevåg torg, men hva det skal brukes til, er ikke bestemt.

Mer fra Dagsavisen