Nyheter

Varhaug-rettssaken: Dag seks

Forsvaret til den tiltalte 18-åringen skulle i dag ha sine vitner i retten. Temaet var 18-åringens psykoser.

– Den tiltalte 18-åringen har sagt at han er broren til Avicii og at han er i ett med djevelen. Derfor er han ikke redd for å bli angrepet i fengsel, for djevelen har fortalt han at han skal bite i halspulsåren til en angriper, forklarer overlege ved sikkerhetsposten på Stavanger universitetssykehus (SUS), Kristin Jørstad Fredriksen, for Jæren tingrett.

Dagen etter skjedde noe Jørstad Fredriksen ikke har opplevd tidligere. Den 18-åringen begynte å grine.

Han hadde vært så urolig at han ikke fikk lov til å gå på skolen og lage musikk. Det at han ikke fikk lage musikk opplevde han som veldig urettferdig. Han gråt sammenhengende i over en time, sier Jørstad Fredriksen.

Jørstad Fredriksen har hatt i alt 20 lenger samtaler med 18-åringen. Den første var 19. september i fjor. Hun har hatt hovedansvaret for 18-åringen etter at han ble innlagt på SUS med psykose.

Sluttet på medisin

Den 10. april i år ble 18-åringne satt på antipsykotisk medisin, den 15. april ble dosen økt. I samtaler med Jørstad Fredriksen denne uken kommer det frem at 18-åringen har sluttet på medisinen uten at sykehuset visste om det.

Han kan ikke fortelle om det er to dager eller en uke, men han har spyttet medisinen i do fordi han var redd for å gå opp i vekt, sier Jørstad Fredriksen.

Det får aktor, Nina Grande, til å reagere.

Du forteller om voldsfare og selvmordsfare, hvorfor har man da ikke kontroll på at han tar medisinene sine? spør Grande.

Han har tilsyn hvert femte minutt hele døgnet, så han er godt ivaretatt. Når det gjelder medisinene, så har han gitt uttrykk for at han ønsket disse selv, så dermed har vi ikke sjekket nivåene hans, svarer Jørstad Fredriksen.

Paranoid schizofren

18-åringen har fått diagnosen paranoid schizofreni. Jørstad Fredriksen mener han har hatt ubehandlet psykose i 32 uker fra innleggelsen, noe som vil bety at han har vært psykotisk siden juni fjor.

Sakkyndige psykiater Tor Ketil Larsen har spørsmål rundt det.

Dersom man konkluderer med ubehandlet psykose, så skal det være tydelige symptomer. Jeg lurer veldig på hvordan du kan argumenter for at dette er noe som har vart i 32 uker?

Jeg har ikke glemt psykose siden det første møtet i september i fjor, men det er ikke en type diagnose som man gir med letthet til unge mennesker, svarer Jørstad Fredriksen.

– Veldig stor empatisvikt

Før 18-åringen ble innlagt på SUS, var det Morten Vik Bjorland som hadde hovedansvaret for han. Bjorland er psykologspesialist som er ansatt av sykehuset, men er utplassert ved Stavanger fengsel og Åna fengsel.

Bjorland opplever ikke 18-åringen som tildekkende, men har merket seg at det er temaer det er vanskelig å prate om.

Sånn som at han har blitt preget av mye drapsfantasier. Det har virket som er ubehagelig for han å prate om. Han har spurt om han er psykopat eller noe siden jeg reager sånn, sier Bjorland.

– Tanken har slått oss andre, svarer aktor.

Med en sånn hypotese har man mulighet til å sette seg inn i hva andre tenker, men man bryr seg ikke om hva de mener. I 18-åringens tilfeller så virker det som han har en veldig begrenset evne til å forstå hva andre tenker, forklarer Bjorland og legger til:

Han har sagt at han ikke synes det er så veldig stort det han har gjort, det tyder på en veldig stor empatisvikt.

LES OGSÅ: Varhaug-rettssaken: Dag fem

LES OGSÅ: Varhaug-rettssaken: Dag fire

LSE OGSÅ: Varhaug-rettssaken: Funnet av avdøde blir tema

LES OGSÅ: Dag to av Varhaug-rettssaken

LES OGSÅ: Varhaug-rettssaken er i gang

Mer fra Dagsavisen