Nyheter

Bjørn Eidsvåg skriver bok om sitt liv

I høst er Bjørn Eidsvåg klar med selvbiografi. Med «Tro og trass» fortsetter Eidsvåg sitt oppgjør med kirken, forteller forlaget.

«Denne boken er mitt trostestament», skriver Bjørn Eidsvåg i e-post til Dagsavisen.

I oktober utgir den populære artisten sin selvbiografi på Aschehoug Forlag. Boka har fått tittelen «Tro og trass: Min vei, mine valg». I boka forteller Eidsvåg om sitt liv som artist og prest, sin oppvekst i bedehusmiljø på Sauda, og kampene som har formet ham underveis.

«Her byr han på høydepunkter fra en lang og suksessrik karriere og deler samtidig ut spark til kirkens mørkemenn og måten de forvalter sannheten på», heter det i forlagets presentasjon av boka.

Omslaget på den kommende boka «Tro og trass» av Bjørn Eidsvåg.

Omslaget til Bjørn Eidsvågs selvbiografi, som ventes i oktober.

– I kirkelige miljøer vil nok dette oppfattes som en debattbok. Eidsvåg er kritisk til kirkens rolle i debatten om homofili, og kirkens lære om arvesynd og livsførsel. Der har han sterke meninger, forteller Jan Swensson, forlagssjef for sakprosa i Aschehoug.

Les også: «Etterlyst: Jesus» - så god at den en gang i tida kunne blitt forbudt

På spørsmål om hvem som er mørkemennene i boka, svarer Eidsvåg på e-post:

«Religionene har opp igjennom historien vært en yndet tumleplass for sjarlataner, moralister og mørkemenn som tiltar seg retten til å dømme folk til evig fortapelse. Underkastelse er et religiøst ideal som innbyr til misbruk og overgrep. Det å bøye seg for noe som er større enn en selv, kan være en nyttig øvelse, men det som er større enn en selv kan aldri være en person eller en bok. Når noen utroper seg til å være nærmere Gud enn andre, er det lurt å komme seg unna fortest mulig.

«Etterlyst: Jesus»

Boka har utgangspunkt i Bjørn Eidsvågs suksessforestilling «Etterlyst: Jesus», som hadde premiere august 2016 på Det Norske Teatret, hvor den ble sett av over 50.000. Over 20.000 til har sett forestillingen på Norgesturne.

Forestillingen skapte opphetet debatt blant annet for Eidsvågs oppgjør med konservative bedehusmiljøer fra oppveksten i Sauda, hans kontroversielle teologiske synspunkter på læren om oppstandelsen og livet etter døden, og kritikk av kirkens holdning til homofilt ekteskap.

«Dersom kirken skal tas på alvor når den sier at den forvalter et kjærlighetsbudskap, kan den ikke samtidig stå for diskriminering ut fra legning og kjønn», skriver Eidsvåg til Dagsavisen, og fortsetter:

«Å påberope seg skrifttroskap – som kristne ofte gjør, når man gjør forskjell på folk – er unnfallende og feigt. Jeg mener at dersom et ord står i veien for kjærligheten, må ordet vike. Kirken må rydde opp i det tankegodset som fører til at fordommer helliggjøres. Vi har kommet et godt stykke i dette arbeidet, men vi har noen mil igjen».

Skriver selv

– Han har tenkt på å skrive bok lenge, og henvendte seg til oss på bakgrunn av teaterforestillingen. «Etterlyst: Jesus» var begynnelsen på det som nå er blitt denne boka. Han har skrevet om hele livet sitt. Det er en selvbiografi og en trosbiografi, forteller Jan Swensson.

«Å skrive denne boken er et forsøk på å komme til rette med hva jeg tror på. For å finne ut det har jeg gått gjennom hva jeg har blitt lært opp til å tro på. Er det noe av det som fortsatt holder, eller må det i lys av den erfaringen og kunnskapen jeg i dag har, byttes ut med noe annet? Denne boken er mitt trostestament» skriver Eidsvåg til Dagsavisen.

Artisten har skrevet boka selv uten hjelp fra profesjonelle såkalte «ghost writers», opplyser forlaget.

– Eidsvåg er en god historieforteller. Han holder på å gjøre ferdig boka nå. Vi er kommet så langt at vi skal klare å få den ut som planlagt i oktober, sier Jan Swensson i Aschehoug.

Les også: Jesus-jakt som står til 6

I 2007 kom biografien «Bjørn» av Randi Berge Svendsen, som Eidsvåg samarbeidet om. Tolv år etter skriver han bok selv. Under det siste årets turné har Eidsvåg ved flere anledninger fortalt at han holder på å skrive bok.

14. juni starter Eidsvåg sin sommerturné på Vervenfestivalen i Horten.

I oktober drar Eidsvåg på en omfattende Norgesturné sammen med Sigvart Dagsland.

Les også: Portrettet -  Teaterpresten Bjørn Eidsvåg

Mer fra Dagsavisen