Nyheter

Et dypdykk i serieflommen

Å nei! «Game of Thrones» er snart slutt! Hva i all verden skal jeg se på nå!? Fortvil ikke. Dagsavisens TV-anmelder gir deg svaret.

Ingressen over er en jeg kunne ha skrevet i 2009, den gang amerikanske «guilty pleasures» gikk på lineær-TV og kanalene bestemte hva og når vi kunne se en episode – eller vi måtte kjøpe serier i dyre, spesialimporterte bokser for å bestemme TV-kvelden selv. Ti år seinere er det ikke vanskelig å finne noe å fylle TV-kvelden med, det er bare krevende å finne fram. I skyggen av HBOs gigasuksess fra fantasyland ligger det et enormt utvalg av serier og venter. Bare på «Game of Thrones»-formidler HBO Nordic ligger det rundt 230 dramaserier akkurat nå.

Les også: Hvilke serier kan du glede deg til i mai? Mange, skal man tro Dagsavisens TV-anmelder (DA+)

Hvor mange serier Netflix har liggende vet nok ikke engang gründer Ted Sarandos selv en gang. Men Dagsavisen har sjekket strømmetjenestenes stadig voksende tilbud, og kan fortelle hvilke titler det er verdt å sjekke ut allerede nå. Det kommer 20 nye dramaserier hver måned. I denne flommen må det jo være noe for alle.

«Billions»

: HBO Nordic. Den alltid knallgode Paul Giamatti er statsadvokat med egen agenda, og Damian Lewis («Band of Brothers», «Homeland» spiller cowboymilliardær Axe. Her handler det om penger, makt, politikk og egoer. Er kommet til sesong fire. Intrigemessig litt ujevn, men på sitt beste er dette stor underholdning. Omtalt i The Guardian som smartest av alle tulleserier på TV akkurat nå, en litt streng, men tidvis presis beskrivelse.

«Billions» står på listen til Dagsavisens TV-anmelder.

«Warrior»: HBO Nordic. Ferskt actionperioderama lagt til Chinatown i San Franscico seint på 1880-tallet, tenk «Deadwood» med mye innlagt kung fu. Sistnevnte westernserie er også snart her som nylaget HBO-film.

###


«Killing Eve»: HBO Nordic. Sandra Oh er tilbake som agent på jakt etter leiemorderen Villanelle. Sesong to starter umiddelbart der historien sluttet sist, og bare understreker at serieskaper og manusforfatter Phoebe Waller-Bridge faktisk er et geni. I sesong to.

«Black Earth Rising»
«Bosch».
«Killing Eve».
«Baskets»
«The Tick»
«Warrior»
«A.P. Bio»
«The Good Fight»

«Black Earth Rising»: Netflix. Gripende, mystisk og tankevekkende, til tross for at krimthrilleren handler om storpolitikk, folkeretten og den internasjonale domstolen i Haag. BBC og Netflix-serie har folkemordet i Rwanda som bakteppe.

###

«A.P. Bio»: HBO Nordic. Den morsomste skolekomedien siden «Community». Harvard-professor Jack Griffin har fått sparken og må reise hjem til Toledo, Ohio og bli lærer på Whitlock High. Svært morsom og sympatisk på de riktige stedene, TV-komediependler Patton Oswalt er stor i rollen som rektor. Sesong to strømmes nå.

###

«Baskets»: Viaplay. En av strømmeuniversets rareste, absurde og mutteste komedie – altså en komiserie verdt å se. Inkluderer Zach Galifianakis («The Hangover») i rollene som to voksne tvillingbrødre – den ene mislykka sirkusklovn, den andre en mislykka metroseksuell nettcollege-gründer – samt den godhjerta moren deres, spilt av komiker Louie Anderson, som fikk Emmy for mamma-rollen i fjor. Tre sesonger er på Viaplay nå.

Fra Baskets.

«Bosch»: HBO Nordic. Tøft, bistert og den beste politiserien på skjermen. Harry Bosch er drapsetterforsker i Los Angeles, og hans personlige historie gjør ham innbitt på jobben, i den grad at han sverger overfor pårørende at gjerningsmenn og mordere skal få sin straff. Byr på blå stemning, spenning og mange gode karakterer – hans partner Jerry Edgar er bare en av dem. Fem sesonger ute.

###

«Mr. Mercedes»: TV 2 Sumo. Brendan Gleeson spiller pensjonert politimann på sporet av en psykopat i nabolaget på den amerikanske landsbygda. Passe ubehagelig. Stephen King-produsert.

###

«The Tick»: Amazon. Den morsomste superheltserien til nå er tilbake, og Arthur og hans blåkledde,entusiastiske uovervinnelige kumpan må takle nye utfordringer i en verden besatt av supre helter og onde superskurker. To sesonger på nettet.

###

«Wasteland»: HBO Nordic. Tsjekkisk krimdrama og den rake motsetning til «Tre nøtter til Askepott». En jente er borte i en fattig småby i nord-Böhmen som trues av en nasjonal kullgigant. Stemningen er så autentisk miserabel og ødelandpreget at serieskapere i mange land burde se og lære.

###

«No Offence»: HBO Nordic. Engelsk politiserie for de med krimabstinenser, men denne fra Paul Abbott («Shameless», «State of Play») er røffere, morsommere og kvikkere  enn seriene vi serveres i påsken. I tillegg er overgrepene råere og humoren mørkere, kanskje fordi dette foregår i det fattigste Manchester. I sin tredje sesong.

###

«The Good Place»: Netflix. Kristen Bell og Ted Danson i briljant komedie om menneskenatur, liv og død. Bare en sesong på Netflix, men andre sesong kan dukke opp når som helst – fordi: Netflix. Nå har vi ventet i to år, men nå ligger pressebilder for sesong to på Netflix sin medieserver, så det er håp.

«Sex Education»,

«Barry»: HBO Nordic: Bill Haders Barry og hans mentor Henry Winkler takler førstnevntes dobbeltliv som leiemorder og amatørskuespiller. Prisbelønt mørk komedie med dramamuskler. Sesong to er i gang.

###

«The Good Fight»: HBO Nordic. Avlegger av «The Good Wife», med Diane Lockhart (Christine Baranski), nå advokat i Trump-land. Serien er sjangertro, underholdende advokatdrama med røtter fra lineær-TVs dager, og får stadig mer skryt. Sesong tre er i gang.

###

«What We Do in the Shadows»: HBO Nordic. Den beste vampyrdokumentaren på nettet akkurat nå! Fra newzealandske Jemaine Clement («Flight of the Concords») og «Thor: Ragnarok»-regissør Taika Waiti, og basert på en tulledokumentarfilm de laget for noen år siden. Vi følger en gjeng vampyrer fra diverse tidsepoker som bor i samme kollektiv i USA. Farlig teit og veldig morsomt.

«What We Do in the Shadows»

«Sex Education»: Netflix. Tenåringen Otis er uinteressert i sex og kjønn, kanskje takket være hans åpenhjertige og selvopptatte sexolog-mor (Gillian Anderson). Inkluderende og morsomt om ungdom og seksualitet. En britisk produksjon. ikke amerikansk prippenpreken eller «Porky's»-rølp.

###

Andre godbiter: «Titans» på Netflix: mørk superheltserie for dem som leste DC-superserier i oppveksten. «Glow», Netflix-komidrama om kvinnelige fribrytere på 80-tallet. «Better Things» (HBO Nordic/Viaplay) alenemor Sam Fox (Pamela Adlon) har fått en unge ut av huset, men må fortsatt takle b-skuespillerjobben, singlelivet og morsrollen med rå humor og dødsforakt. «Gomorrah», fortsatt utrivelig , rå gangsterhistorie fra Napoli,  HBO Nordic.

###

«Narcos: Mexico», brutal historie om enda en narkobarons vekst og etterforskeren på sporet av ham. «It's Always Sunny In Philadelphia», 13 sesonger syk humor og Danny DeVito i storslag, Viaplay. Den tyske krimserien «Babylon Berlin» og det franske agentdramaet «Le Bureau» er stadig ute på NRK.no.

Mer fra Dagsavisen