Nyheter

Første spadetak: Grafisk museum skal stå ferdig til oktober 2020

Endelig kan Museum Stavanger (MUST) markere byggestart for det grafiske museet som skal bygges midt i Gamle Stavanger.

Bilde 1 av 3

Av: Benedicte Øhren Danielsen

– Det var veldig spennende å kjøre gravemaskin, men jeg var litt nervøs. Det er ikke hver dag at en ordfører får ta spadestikk på et nytt museumsbygg, så det er veldig kjekt å få være med på dette, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H) til RA.

Hun har akkurat forlatt gravemaskinen som ble brukt til å ta første spadestikk for Grafisk museum i Gamle Stavanger. Sammen med rundt 50 personer som møtte opp, i bakgården til Norsk Hermetikkmuseum, i tillegg til klasse 1A fra Våland skole, markerte ordføreren starten på byggingen av det nye museet som etter planen skal stå ferdig i oktober 2020.

###

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø er fornøyd med at det grafiske museet nå skal bygges. Foto: Benedicte Øhren Danielsen

LES OGSÅ: Fortsatt uavklart om Old Irish Pub skal få skjenkebevilling

Et samlet museum

Museum Stavanger (MUST) ønsker å skape et samlet museum, med en delt inngang og en ny museumskafé, som skal bli knutepunktet mellom det grafiske museet og Hermetikkmuseet.

– Grunnen til at vi har hatt en så sterk grafisk industri er mye på grunn av iddisene, altså etikettene som ble laget, for den trykkeribransjen var veldig sterk. Så det å få et nytt bygg her som forteller historien videre til de neste generasjonen blir veldig bra, mener Sagen Helgø, og legger til at dette blir et supert møtested for folk i Stavanger, og at det blir et museum på nasjonalt nivå.

Bitten Bakke, avdelingsdirektør i Grafisk museum, kunne fortelle at det nye museet kommer der lagerbygningen til Hermetikkmuseet lå.

Inventaret i Stavanger hermetikkmuseum ble pakket ned i 2013 da lokalet ble solgt, men takket være venneforeningen har trykkerimaskinene vært i drift på et lager på Storhaug.

– Hvis man stopper trykkerimaskinene så er det vanskelig å få dem i gang igjen. Venneforeningen har driftet og vedlikeholdt maskinene hele veien, sier Bakke.

Det er planlagt et stort verksted og trykkeri i det nye Hermetikkmuseet, hvor venneforeningen skal fortsette å hjelpe til.

– Det nye museet skal formidle betydningen av språket, trykking av språket, og hvordan det har påvirket samfunnet. Og ikke minst markedsføring av iddisen, journalisme, TV og skjerm. Vi skal også ha en sekvens om sosiale medier, fake news og tanker om videre utvikling og språkets makt, forteller Bakke.

LES OGSÅ: Ordføreren hoppet uti - igjen

Økonomisk støtte 

Prosjektet har en ramme på 96,7 mill. DNB-stiftelsen gir 3,45 millioner til nye utstillinger og aktiviteter for barn og unge.

Sparekassestiftelsen SR-Bank gir kroner 4,4 millioner og regjeringer gir 30 millioner til nytt grafisk museum.

Mer fra Dagsavisen