Nyheter

Slik håndterer helsepersonell medisinkrisen

Her foretar sykepleiere ekstra kontroll av multidoserullene til hjemmeboende pasienter i Stavanger kommune.

Bilde 1 av 3

– Denne saken har gitt oss en ekstra motivasjon for å være enda mer «på». Vi gjør alt for at pasientene skal sikres riktige medisindoseringer, sier Anita Kaltveit, virksomhetsleder ved Hundvåg og Storhaug Hjemmebaserte tjenester, til RA.

I lokalene deres på Storhaug er tre sykepleiere i full sving med å finkjemme ruller med ferdigdosert medisin – såkalte multidoseruller – til nærmere 100 pasienter på Hundvåg og Storhaug i Stavanger.

Etter at Norsk Medisinaldepot overtok kontrakten for levering av multidose til 72 kommuner og deres om lag 23.000 pasienter, har helsepersonell i kommunene vært nødt til å foreta ekstra kontroller av rullene som skal ut til kundene. Årsaken er at det er oppdaget feil og mangler i multidoserullene fra NMD. Bekymringen er at verken pasient eller lege har vært klar over manglene, skrev RA tidlig i mars.

Statens legemiddelverk (SLV) har i etterkant av saken avdekket at opptil

. Onsdag offentliggjorde SLV en fersk tilsynsrapport som viser

. Manglende internkontroll og uforsvarlig lav bemanning er blant årsakene til situasjonen som har oppstått.

Fastleger og sykehjemsleger i Stavanger har oppdaget alvorlige feil ved såkalte multidoseruller levert av Norsk Medisinal Depot. 

Norsk medisinaldepot multidoserull multidose tabletter legemiddel legemidler multidoser legemiddelleverandør medisin medisinering

Multidoseruller er maskinelt pakkede legemidler, skreddersydd hver enkelt pasient. ALLE FOTO: CAROLINE T. GILJE

LES OGSÅ: Høyre-topp om tilsynsrapporten: – Det verste jeg noen gang har lest (RA+)

– Ingen forenkling

Fordelene med multidosesystemet er blant annet økt pasientsikkerhet. Det skal også spare helsetjenesten i kommunene for tid ved at de slipper å dosere tabletter manuelt.

– I disse dager er det ingen forenkling, sier Kaltveit.

Hennes enhet har ansvar for til sammen 400 hjemmeboende pasienter på Hundvåg og Storhaug, hvorav 200 av dem benytter seg av multidose. Hver 14. dag, fordelt på to dager, mottar Hjemmebaserte tjenester multidoseleveranser fra NMD.

På rullene er pasientenes resept, også kalt ordinasjonskort, påklistret. Den viser hvilken medisin pasienten skal ha, og når den skal tas. I en normalsituasjon ville sykepleierne ved mottak av varene ha lest av ordinasjonskortene og sammenlignet opplysningene med pasientdataen som de har i sine systemer. Dersom det går fram av kortet at pasientens lege har forskrevet endringer i doseringsmengde eller medisiner, registrerer sykepleierne dette inn i medisinkortene i systemet til Hjemmebaserte tjenester.

Men etter at NMD overtok kontrakten for multidoseleveranser i januar, er jobben blitt langt mer omfattende.

– Vi må sjekke kvaliteten på pakkene, telle over medisinene i multidosen, samt å sjekke at medisinene ligger sortert på klokkeslett i multidoserullen. For eksempel at medisinene som skal tas klokken 8 på morgenen ikke er oppdelt i flere poser uten at det er spesifisert, sier Kaltveit.

Feil og mangler i rullene fra NMD oppdaget de allerede ved de første leveransene i januar, og satt straks inn ekstra bemanning. Vanligvis er det to sykepleierne som kontrollerer multidosen. Siden januar har de som regel vært det dobbelte. Når RA er til stede en utleveringsdag i april, er det tre sykepleiere til stede.

Hjemmebaserte tjenester i Stavanger har skjerpet rutinene for multidosehåndtering etter leveranseproblemene med Norsk Medisinaldepot.  Ved Hundvåg og Storhaug Hjemmebaserte tjenester kontrollerer de mer enn hva som står forskrevet i rutinene. Det krever ekstra ressurser. 

På bildet er Anita Kaltveit (bakerst), virksomhetsleder for Hundvåg og Storhaug  Hjemmebaserte tjenester. 

multidoseruller multidose multidosemedisin

Fagansvarlig sykepleier Anne Gjengedal Sunde (f.v) og virksomhetsleder Anita Kaltveit ved Hjemmebaserte tjenester har situasjonen under kontroll. 

LES OGSÅ: Bent Høie: – Viktig at alle parter tar lærdom av erfaringene i denne saken (RA+)

Under kontroll

Kaltveit bekymrer seg ikke over pasientsikkerheten i den ekstraordinære situasjonen.

– Så lenge vi er «filteret» mellom leverandør og pasient, så er situasjonen under kontroll, sier hun.

Stavanger kommunes risikovurdering av situasjonen, er denne:

– Vi gjennomfører fortsatt ekstraordinære kontroller av multidoserullene som leveres fra våre tjenester. Med det utgangspunktet vurderer vi risikoen for feilmedisinering som lav, uttalte Per Haarr, assisterende rådmann i Stavanger kommune til

på fredag.

Stavanger kommune har også nedsatt en beredskapsgruppe bestående av assisterende rådmann, direktør i Helse og velferd, helsesjef, kommunikasjonsrådgiver og innkjøpsjurist i Stavanger kommune, skrev

11. mars. Og dagbøtene, som startet å løpe samme dag i mars,

, kunne Haarr opplyse forrige uke.

Hjemmebaserte tjenester i Stavanger har skjerpet rutinene for multidosehåndtering etter leveranseproblemene med Norsk Medisinaldepot.  Ved Hundvåg og Storhaug Hjemmebaserte tjenester kontrollerer de mer enn hva som står forskrevet i rutinene. Det krever ekstra ressurser. 

OBS! RA har sladdet personopplysninger på multidoserullene. 

multidoseruller multidose multidosemedisin

Pasientens data på multidoserullen kontrolleres opp mot opplysningene til Hjemmebaserte tjenester.​

Tar saken på største alvor

Haarr opplyser at de foreløpig ikke har oversikt over ekstra ressursbruk i kommunen som følge av problemene med multidoseleveransene, men de jobber med å innhente informasjon fra virksomhetene.

Det totale antall avvik i Stavanger kommune kan han heller ikke si noe om.

– Avviksmeldingene er ikke ferdigbehandlet. Vi kan derfor ikke oppgi et antall på nåværende tidspunkt, skriver han i en e-post til RA.

NMD har siden svikten ble oppdaget, rapportert fortløpende til Stavanger kommune og Legemiddelverket om de tiltakene som er satt i gang for å rette feil, heter det i en pressemelding fra Legemiddelverket.

– Vi tar saken på største alvor, og vårt viktigste mål er å ivareta pasientsikkerheten, uttalte strategidirektør og pressekontakt Miriam Skåland i Norsk Medisinaldepot til RA forrige uke.

LES OGSÅ: Mann i 80-årene akutt innlagt etter mangel på multidosemedisin (RA+)

Mer fra Dagsavisen