Nyheter

Stavanger kommune om Apotek 1-krav: – Dårlig forretningsskikk

Apotek 1, tidligere leverandør av multidosemedisin til norske kommuner, ba Stavanger kommune heve kontrakten med Norsk Medisinaldepot. Nå tar kommunen kraftig til motmæle.

«Dårlig forretningsskikk» og kritikkverdig» er blant ordene Stavanger kommune bruker om kravet som de fikk av Apotek 1 forrige måned.

Apotek 1 er tidligere leverandør av multidosemedisin til norske kommuner. Som RA omtalte i midten av mars, krever de at Norsk Medisinaldepot (NMD), som eier Vitusapotekene, må kastes ut av medisinkontrakten som NMD har med 72 norske kommuner, deriblant Stavanger.

Årsaken er de store oppstartsproblemene som NMD har hatt etter at de på nyåret overtok kontrakten for levering av ferdigpakkede tablettpakker – såkalte multidoseruller – til sykehjem og hjemmesykepleier i 72 kommuner. Blant annet er det blitt oppdaget alvorlig medisinmangel i rullene uten at pasientenes fastlege er blitt informert av leverandør, skrev RA 4. mars.

Statens legemiddelverk har siden avdekket at opptil 7.000 pasienter i en rekke kommuner er berørt av multidoseproblemene.

LES OGSÅ: Apotek 1 krever at avtalen med Norsk Medisinaldepot heves (RA+)

– Har en plikt

Stavanger kommune koordinerer kontrakten med NMD på vegne av de berørte kommunene. Apotek 1 mener at saken nå har kommet til et punkt hvor kommunen har en plikt til å heve kontrakten med NMD.

– Det forhold at kommunen nå har plikt til å heve kontrakten er begrunnet i det aktuelle misligholdets varighet og de meget alvorlige konsekvensene misligholdet har hatt for pasientsikkerhet, liv og helse, kombinert med at NMD tydeligvis ikke evner å utbedre manglene til tross for oppfølging fra kommunens side, argumenterer Apotek 1 i kravet til kommunen, som er forfattet av Advokatfirmaet Thommessen AS.

De påpeker at «det er sikker rett at offentlige oppdragsgiveres manglende håndhevelse av kontrakten kan utgjøre en vesentlig endring og dermed en ulovlig direkteanskaffelse (...)». Dersom kommunen fortsetter kjøp av de aktuelle tjenestene fra NMD, kan det utgjøre en ulovlig direkteanskaffelse, mener Apotek 1. Dette kan igjen utløse et overtredelsesgebyr på inntil 15 prosent av kontraktens verdi på en halv milliard kroner.

LES OGSÅ: Nå får leverandør av multidoseruller 10.000 kroner i bot hver dag (RA+)

Avviser anklager

I et brev datert 1. april gir Stavanger kommune svar til Apotek 1, og avviser at det foreligger en manglende håndheving av avtalen fra kommunens side. De viser til at de har gitt NMD klar beskjed om at det ikke vil være aktuelt med lemping av avtalens mange kvalitetskrav. Siden 11. mars har de dessuten ilagt dem dagbøter. Dette vitner om at kommunen «ikke godtar mislighold og at den inngåtte kontrakten blir håndhevet i tråd med den avtalte kontraktsgjenstanden», mener de.

– Vi oppfatter det slik at Advokat Thommessen mener det ikke er kurant å følge opp en avtale ved bruk av andre sanksjoner enn heving. Dette er i så fall en oppfatning som ikke harmonerer med gjeldende rett på dette området, skriver Elvur Hrønn Thorsteinsdottir, avdelingssjef for anskaffelser i Stavanger kommune, samt jurist Emilia Tufto, i brevet.

LES OGSÅ: Bent Høie: – Pasientene må fortsette å ta medisinen sin 

Har truet med KOFA

Apotek 1 har videre truet med å klage saken inn til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) dersom kommunen «ikke deler Apotek 1s vurdering av at det foreligger en plikt til å heve kontrakten med NMD». Det kommer ikke Apotek 1 langt med, tror kommunen.

– Vi er trygge på at KOFA ikke vil motsette seg måten kommunene håndhever og følger opp NMD på, skriver de, som retter kraftig kritikk mot Apotek 1 og deres krav:

– Det er etter vårt syn dårlig forretningsskikk og kritikkverdig at dere sender oss en udokumentert påstand om lovbrudd og forespeiler i tillegg et gebyr på flere titalls millioner kroner dersom vi ikke gjør som dere sier, uten at dere understøtter dette med relevante rettskilder eller korrekt angivelse av faktum.

LES OGSÅ: Feilmedisinering og mangler bekymrer Stavanger-leger (RA+)

Stiller seg undrende til ordbruk

Kjersti S. Ofstad, kommunikasjonssjef i Apotek 1, skriver i en e-post til RA at de stiller seg undrende  til Stavanger kommunes valg av form og ordbruk i sin tilbakemelding på Apotek 1s krav om hevingsplikt. Men de ser ingen grunn til å gå i ytterligere diskusjon med kommunen om dette.

Hun mener imidlertid at det sentrale i denne saken er at Stavanger kommune selv har kommet fram til at kontrakten med NMD er gjenstand for vesentlig mislighold, og viser til en formulering fra Stavanger kommune til NMD tidlig i mars:

«Tilbakemeldingene fra kommunefarmasøyter, leger og virksomhetsledere den siste uken (uke 10) er at misligholdet er vesentlig og at situasjonen er kritisk for virksomhetene og multidosepasientene.»

Strategidirektør og pressekontakt i NMD, Miriam Skåland, ønsker ikke å kommentere denne saken.

– Det er et anliggende mellom Apotek 1 og Stavanger kommune, skriver hun i en e-post til RA.

LES OGSÅ: Apotek 1 nektet å overlevere komplett pasientdata for over 22.000 multidose-pasienter (RA+)

Mer fra Dagsavisen