Nyheter

Cruiseskip slepes mot Molde – 463 er evakuert

Slepet av cruiseskipet Viking Sky til Molde har begynt, og evakueringen med helikopter er satt på vent. Fram til nå er 463 personer hentet i land.

– ​De har snudd skipet og satt kurs mot molde. Evakueringen er foreløpig satt på vent, forteller mediekontakt Einar Knudsen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Det vurderes fortløpende om evakueringen skal starte igjen, ifølge Hovedredningssentralen.

Farten er cirka 7 knop, og det er drøyt 60 kilometer fra stedet der slepet startet til roligere farvann – og 80 kilometer til Moldefjorden.

Fly- og droneforbud

Det er innført et flyforbud i en radius på 5 nautiske mil rundt skipet som er under slep. Dette gjelder også droner, opplyser Hovedredningssentralen.

Ifølge varaordfører Jan Arve Dyrnes i Fræna kommune er det siste tallet på evakuerte 463. Kommunen holdt en pressekonferanse om saken klokka 10 søndag formiddag.

​​Det var 1.373 personer om bord da Viking Sky fikk motorstans i Hustadvika ved 14-tiden lørdag.

​Ifølge kommunen er passasjerene engelsktalende.

Pårørende til reisende fra USA kan ringe 1-888-889-8837, mens gjester som har booket sin reise fra Storbritannia bes ringe 07585 779 853 eller 0208 780 7900, opplyser politiet.

Rederen er i Norge

Reder Torstein Hagen i Viking Cruises har fløyet fra hjemmet sitt i Sveits til Norge. Han roser mannskapet og redningsarbeiderne.

– Vi håper at skipet kan komme inn hit til Molde i løpet av ettermiddagen. Vi er alle opptatt av å finne ut årsaken til det som har skjedd, men nå er ikke tidspunktet, sier han til TV 2.

Han har hatt et møte med en del av de evakuerte passasjerene og forteller at flere av dem lurte på hvordan de kunne få ting som pass og medisiner.

Hagen opplyser at selskapet først senere vil se på ting som hvorfor skipet fortsatte i det dårlige været.

– Når galt skal være, så er det godt å høre at passasjerene føler at de har blitt forsvarlig tatt hånd om. Våre kunder er stort sett oppe i årene, slik som jeg er også. Tenk å henge i den vaieren der. Det må være en forferdelig opplevelse, men de ser ut til å ha tatt det veldig bra, sier han om redningsarbeidet.

Kutt og brudd

Over 100 frivillige fra Røde Kors jobbet hele natt til søndag ved mottakssenteret i Brynhallen på Hustad og på hotellene i Molde og Kristiansund, opplyser aksjonsleder Trond Inge Larsgård.

– Flere av passasjerene som har kommet til land er forslått, har kutt eller bruddskader. Når de kommer til evakueringssenteret blir de registrert, og de får tørre klær og varme pledd. Mange er også traumatisert av det de har opplevd og trenger å bli ivaretatt når de kommer til land, sier Larsgård.

17 personer er skadd, og for tre av dem skal det dreie seg om alvorlige skader.

Fakta:

* I 14-tiden lørdag 23. mars sendte cruiseskipet Viking Sky ut en mayday-melding på Hustadvika i Fræna kommune i Møre og Romsdal om motorstans.

* Det var svært høye bølger rundt skipet og vind opp mot liten storm i området.

* Skipet, som var på vei fra Tromsø til Stavanger, hadde 1.373 personer var om bord, 915 passasjerer og 482 mannskaper. De fleste passasjerene kommer fra USA og Storbritannia.

* Rett før klokken 19 lørdag mistet lasteskipet Hagland Captein motorkraft og fikk slagside, også det på Hustadvika.

* De ni om bord på lasteskipet var ved 23-tiden lørdag evakuert. De måtte hoppe i sjøen for å bli hentet opp av et helikopter. Ingen ble skadd.

* 16 personer er innlagt på sykehus eller sendt til legevakt med skader. For minst tre av dem er tilstanden alvorlig.

* Hustadvika er et drøyt 10 nautiske mil langt åpent havstykke i skipsleia mellom Molde og Kristiansund.

* Natt til søndag satte cruiseskipet kursen ut fra land og mot Molde. Tre av fire motorer fungerer igjen og planen er at to ankerhåndteringsfartøyer skal slepe båten mot Molde når det blir dagslys igjen.

(Kilder: Viking Ocean Cruises, Politiet Møre og Romsdal, Hovedredningssentralen Sør-Norge og Helse Møre og Romsdal)

Mer fra Dagsavisen