Nyheter

– Jeg vil være et forbilde

Emily Ann Riedel har fått drømmejobb på hotell gjennom organisasjonen Helt Med. Tirsdag besøkte statsministeren henne på arbeidsplassen.

Bilde 1 av 3

– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe på hotell. Det er noe jeg alltid har drømt om. Jeg elsker denne jobben, og det er akkurat dette jeg har ønsket meg – en fast jobb, sier Emily Ann Riedel til RA.

– Det jeg liker best med jobben er å snakke med folk. Der har jeg mye erfaring. Jeg elsker å snakke med folk, og jeg er flink til det også, legger hun til.

Riedel har fått jobb i frokostteamet på Scandic Forum gjennom organisasjonen Helt Med, som jobber for å inkludere personer med nedsatt funksjonsevne i det ordinære arbeidslivet. Scandic Hotels var først ute i Norge med faste ansettelser gjennom Helt Med, og hotellkjeden har nå cirka 20 ansatte gjennom prosjektet i hele Norge.

Scandic Forum er det første hotellet i Rogaland som ansetter en person med nedsatt funksjonsevne, og Riedel var den første som ble ansatt.

Hotelldirektør Ulrika Larsson sier det ikke var tvil om at de ville være en del av Helt Med.

– Dette er en kjempefin mulighet til å hjelpe mennesker ut i arbeidslivet. Jeg synes dessuten det er fantastisk at vi er først ut, og jeg håper virkelig flere følger etter, sier Larsson.

Jarle Eknes er daglig leder i stiftelsen SOR som står bak Helt Med. Han forteller at det hele startet som et prosjekt, men at det nå har utviklet seg til å bli et arbeidsinkluderende tiltak.

– Halvparten av de med utviklingshemming har ingenting å gå til, og det skaper problemer for deres psykiske helse. Vi vil at folk med utviklingshemming skal få karrieremuligheter og at de skal kunne velge i det ordinære arbeidslivet, sier Eknes til RA.

– Det er selvfølgelig ikke alle som vil passe til det – for mange er det nok dagsenter eller arbeid i skjermet virksomhet som er best. Men så er det også mange som har god arbeidsevne, og ikke minst lyst, som gjør at vi vil tilby stillinger i ordinært arbeidsliv, legger han til.

Eknes mener arbeid er viktig for alle, og at det er minst like viktig for mennesker med utviklingshemming.

– Historien om Emily på Scandic Forum er fantastisk – og vi har mange av de historiene. Samtidig må vi tenke litt større. Ved at mennesker med utviklingshemming jobber synlig på hotell og på sykehus, så møter vi dem helt naturlig i samfunnet. De møtene gjør noe med oss. De gjør at å møte annerledesheten blir normalt. Og det tjener alle på, sier Eknes til RA.

En stor ære

Som en del av frokostteamet på Scandic Forum serverer Riedel kaffe, lager smoothies, rydder av og på bord og «gir gjestene en god start på dagen».

Emily Ann Riedel, Erna Solberg

Tirsdag var derimot en dag litt utenom det vanlige – da ventet hun nemlig besøk av statsminister Erna Solberg (H).

Riedel hadde på forhånd laget smoothie til statsministeren som hun serverte før det ble guidet tur gjennom lokalet.

Tidligere har Riedel uttalt at hun drømmer om et besøk av kongen, men innrømmer at statsministeren er vel så bra.

– Ja, det er en stor ære. Og du er like mye verdt som kongen, sier Riedel til statsministeren. 

– For en som er opptatt av likeverd så synes jeg det er veldig hyggelig å høre, svarer statsministeren og ler.

En verdi i samfunnet

Solberg synes Helt Med er et bra prosjekt, og at det gjøres en god jobb med å få folk i arbeid.

– Hvordan skal vi klare å få alle med i arbeidslivet? 

– En av tingene vi stiller til disposisjon er midler til varig tilrettelagte arbeidsplasser. Da er vi opptatt av at det skal skje på ordinære arbeidsplasser, og da er denne type organisasjoner viktige for å nå arbeidsgiverne, sier Solberg.

Emily Ann Riedel, Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg spiser lunsj med Emily Ann Riedel. Til venstre er hotelldirektør ved Scandic Forum, Ulrika Larsson. Til høyre er Emilys mor, Anne Lise Bø Riedel.

– Jeg tror det aller viktigste er å føle at noen forventer noe av oss, at noen venter på oss, at vi bidrar og at vi opplever mestring. Det gjelder alle mennesker, uavhengig av arbeidsevne, for det verste du kan gjøre er å fortelle noen at vi ikke har bruk for deg. Sier vi det til unge mennesker eller mennesker med utviklingshemming synes jeg vi er ganske stygge. At det er bruk for alle og at vi finner rom til alle er en verdi i vårt samfunn, sier Solberg til RA.

Viktig å være ulike

Hun mener dessuten det er viktig at folk er litt ulike.

– Vi trenger et samfunn hvor det er normalt at folk er ulike – blant annet på arbeidsplassen, sier statsministeren. 

– Og alle trenger en mening med livet. For noen er det å heie på et fotballag, men for de fleste av oss er det at noen venter på oss og at vi kan være noe for andre, legger Solberg til.

Også Riedel roser Helt Med.

– Det er kjempebra, for det er veldig viktig at alle får samme muligheter. Jeg vil at alle med funksjonshemninger skal få samme mulighet som meg til å få seg en jobb tilpasset deres nivå, sier Riedel til RA.

– Kanskje noen kan bli inspirert av meg nå, og kanskje de søker jobb. Jeg vil være et forbilde, og jeg vil at andre skal se på meg og tenke «jeg vil gjøre som Emily», legger hun til.

Nyeste fra Dagsavisen.no: