Nyheter

Statens legemiddelverk kaller apotekleverandør inn på teppet

– Vi ser svært alvorlig på situasjonen, sier medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk om feilleveransen av ferdigdoserte tabletter fra Norsk Medisinaldepot til kommunene. De vil nå ha klarhet i hva som har skjedd.

Oslo 20110829. Intervju med Steinar Madsen i Legemiddelverket, om kostbare medikamenter i helsesektoren..
Foto: Berit Roald / Scanpix

– Vi har gitt saken full prioritet i dag, og ser svært alvorlig på situasjonen som har oppstått, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk til RA.

RA kan i dag melde at flere leger i Stavanger, Kristiansand og Trondheim de to siste månedene har oppdaget alvorlige feil i pakker med ferdigdoserte tabletter - såkalte multidoseruller - til pleietrengende i kommunene.

Det er Norsk Medisinaldepot (NMD) som leverer multidoseruller til kommunene hvor det er oppdaget feil. NMD eier apotekkjeden Vitus, som etter en anbudsrunde er leverandør av multidoseruller til 72 kommuner.  Trolig kan flere av disse kommunene være berørt av feilleveransene.

LES OGSÅ: Alvorlige feil oppdaget i apotekleveranser – flere kommuner kan være berørt (RA+)

Ønsker et møte med leverandøren

Nå vil Statens legemiddelverk, som er tilsynsmyndighet for legemiddelforhandlerne i Norge, ha en forklaring fra leverandøren.

–  Vi ønsker å ha et møte med NMD i dag, og venter på svar på dem. Vi vil vite hvor mange som er berørt og hvordan sørge for at dette ikke skjer igjen. Slike ting skal ikke skje, sier Madsen, som opplyser at de også må få klarhet i om noen pasienter kan ha blitt skadelidende av feilleveransene.

Legemiddelverket ble først gjort oppmerksomme på situasjonen søndag kveld gjennom et brev fra helsesjefen i Stavanger, Tord A. Haaland. Brevet ble sendt fredag.

– Vi vet ikke mer om situasjonen enn det som står der og det som har vært i mediene i dag, sier Madsen. 

LES OGSÅ: Høyres helsepolitiske talsmann om feilleveransene: – En skandale (RA+)

Har fått kun ett varsel

Kun én lege har i år kontaktet dem direkte om feil i multidoserullene.

– Det hender jo at det er feil med multidoseruller utenom denne situasjonen også, så vi tilla dette ikke vesentlig betydning da, men vi ser nå at saken har et større omfang enn vi har vært klar over, sier han.

– Hvilke konsekvenser kan denne saken få for leverandøren?

– Først og fremst må vi bringe fakta på det rene under møtet. Så må vi se på om det trengs ytterligere inspeksjoner fra våre inspektører. Foreløpig kan vi ikke si noe mer om dette.

– Hva er deres råd til kommuner som kan være berørt av feilen?

– Våre råd vil være avhengig av hva vi får vite av NMD. Vi har forstått det slik at man i noen kommuner har begynt å sjekke rullene manuelt for å sjekke at doseringene stemmer, men det er en situasjon som ikke kan fortsette, sier han, som varsler at de vil komme med en uttalelse så raskt som mulig etter møtet med NMD.

Klokken 14.30 i dag kan Madsen opplyse i en tekstmelding til RA at han er på vei inn i møte med NMD.

Beklager

NMD har tidligere uttalt til RA at de erkjenner at leveransen de første to driftsmånedene ikke har vært på et tilfredsstillende nivå.

– Grunnet ekstraordinære problemer med legemiddelmangel i Norge har ikke alltid kommunene fått beskjed så tidlig som ønskelig. Her må vi jobbe med å bli bedre, sier strategidirektør Miriam Skåland.

Hun understreker at alle feil har blitt rettet så snart de er oppdaget og beklager overfor de berørte multidosepasientene og kommunene.