Nyheter

Flyvende start på våren: I dag slo Stavanger varmerekorden for februar

– Jeg har tatt på meg altfor mye klær! sier Anne Kvia. Sammen med barnebarnet Sander (3) tok de tirsdag turen til Stavanger og den varmeste februardagen som noen gang er målt i fylket. Se bildeserie.

Bilde 1 av 15

– Jeg har tatt på meg altfor mye klær! sier Anne Kvia. Sammen med barnebarnet Sander (3) tok de tirsdag turen til Stavanger og den varmeste februardagen som noen gang er målt i fylket. Se bildeserie.

– Jeg merker at jeg er litt varm. Det kommer av at vi ikke er vant til sånt vær i februar, sier jærbuen Anne Kvia til RA. Med ullgenser og vinterjakke på overkroppen, samt strømpebukse under dongeribuksen, hadde Kvia kledd seg for vintervær da hun denne tirsdagen tok turen til Stavanger sammen med datteren Janne Hadland og barnebarnet Sander (3).

Men i Stavanger var det ikke kulde å oppdrive. I stedet kom de til vår og den varmeste februardagen som noen gang er målt i hele Rogaland.

– Fylkesrekorden for høyeste temperatur var i 1990 da det ble målt 13,8 grader på Fister i Hjelmeland. I dag mellom klokken 13 og 15 var 14,2 grader på Våland i Stavanger. Sånn sett ser det ut som det har vært fylkesrekord i dag, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt, til RA tirsdag ettermiddag.

Tirsdag ble det slått ny varmerekord i februar for Stavanger. På bildet er Isa Kassandra Kalista Glendrange (7) i Geoparken.

7-åringen Isa Kassandra Kalista Gendrange  droppet vinterjakke da hun tirsdag hoppet på blåsene i Geoparken. ALLE FOTO: CAROLINE T. GILJE

Humle på Mosterøy

I Geoparken i Stavanger var 7-åringen Isa Kassandra Kalista Gendrange blant dem som nøt den rekordvarme februarsolen. Uten vinterjakke hoppet hun på de populære blåsene sammen med lillesøsteren sin.

Også moren Ann Kalista Glendrange var begeistret for årets temperatur i februar.

– Sist uke var vi ved Utstein kloster på Mosterøy. Da så vi ei humle. «Hø? Ei humle på denne tiden av året?» Det er jo helt sinnssykt. Bare at vi går uten jakke nå er helt utrolig. Jeg elsker det da, sier Glendrange til RA, og legger til:

– Det er koselig med vinter òg, men jeg synes den er litt for lang. At den er litt kortere, er helt i orden, sier hun.

Tirsdag ble det slått ny varmerekord i februar for Stavanger. På bildet er Bogumila Dabrowska (turkis genser), Kris Lis (rød genser) og Krzysztof Buczkowski som nyter solen ved Breiavatnet.

– Vi har bodd i Stavanger i seks år og aldri opplevd temperaturer som dette i februar, sier Kris Lis (f.v.) som sammen med Bogumila Dabrowska (nærmest) og Krzysztof Buczkowski gikk tidligere fra jobb for å nyte solen ved Breiavatnet denne tirsdagen. 

Gjennomsnittstemperatur

Mandag kunne NTB melde at det er svært nært en varmerekord for februar i både Bergen og Stavanger. Gjennomsnittstemperaturen hittil i måneden er 5,1 grader i begge byene. Det er bare 0,4 grader unna det varmeste som er registrert for februar begge steder, opplyste Meteorologisk institutt til nyhetsbyrået.

På Sola ved Stavanger ble februarrekorden satt i 1990, da gjennomsnittstemperaturen var 5,5 grader. Samme gjennomsnittstemperatur ble det målt i Bergen i 2014, skrev NTB.

Vakthavende meteorolog Martin Granerød sier til RA at det fremdeles vil være perioder med sol både på onsdag, torsdag og fredag.

– Men på alle tre dager vil det være muligheter for lokal tåke på starten av dagen. Lørdag vil det komme en lavtrykksaktivitet igjen, noe som vil prege værsituasjonen med perioder med skyer og nedbør, sier han.

Tirsdag ble det slått ny varmerekord i februar for Stavanger. Her skinner solen på Breiavatnet.

stavanger sentrum byutvikling sol vår byparken krokus

Krokus i Byparken er et sikkert vårtegn. 

Tirsdag ble det slått ny varmerekord i februar for Stavanger. På bildet er Sophia Tjelta (rosa genser) - 10 år. Anna  Berthine Hauge (9).

– Jeg synes det er veldig fint og varmt i dag, og jeg tror det kommer til å bli veldig fint i sommer fordi våren begynner så tidlig i år, sier tiåringen Sophia Tjelta (t.h). Sammen med firmenningen Anna Berthine Hauge (9) lekte hun i solsteiken ved Domkirkeplassen i rekordvarmen.

Tirsdag ble det slått ny varmerekord i februar for Stavanger. breiavatnet stavanger sentrum vår sykkel sykling

En sykkel er pyntet med vårblomster. 

Tirsdag ble det slått ny varmerekord i februar for Stavanger. På bildet er Tone Hegreberg (hvit genser) og Kristina Barbo.

Det ble utekaffe i Fargegata på Tone Hegreberg (t.h) og Kristina Barbo da det tirsdag ble målt den varmeste temperaturen noen gang i fylket. – Jeg synes det er helt fantastisk at det er så varmt i februar, men det spørs om det ikke kommer en kuldebølge tilbake, sier Hegreberg. 

Tirsdag ble det slått ny varmerekord i februar for Stavanger. Her skinner solen på Breiavatnet.

stavanger sentrum byutvikling sol vår "isen er usikker" måke måker

«Isen er usikker», står det fortsatt skiltet ved Breiavatnet. 

Se flere bilder ved å trykke på det øverste bildet i saken. 

Mer fra Dagsavisen