Nyheter

Forsker: – Åpenbart et rasistisk partiprogram

Selvstendighetspartiet skal denne uken presentere sin politikk ved biblioteket i Sandnes. Seniorforsker ved HL-senteret mener partiprogrammet deres er rasistisk, og synes biblioteker noen ganger er for rause med å leie ut sine lokaler.

– Dette er tankegods som befinner seg helt på ytterste høyreradikale fløy, sier Terje Emberland, seniorforsker ved HL-senteret, senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter i Oslo.

Han sikter til Selvstendighetspartiet (ShP), som ble etablert i 2015 og som nå er i gang med en Norges-turné hvor de presenterer partiet sitt ved flere av landets biblioteker og også stifter lokallag. Torsdag har de fått leie et rom ved biblioteket i Sandnes.

Leder av partiet er Ellen Due Brynjulfsen, som senest i fjor var aktiv i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN). I 2017 stilte hun som førstekandidat for Alliansen i Buskerud.

På nettsiden til partiet beskriver de seg selv som «et blokkuavhengig, nasjonalkonservativt sentrumsalternativ for morgendagen.» Der har de også omtalt kjernesakene sine, og mener blant annet at «Norges urbefolkning skal forbli et klart flertall i eget land». Det vil sikre ved «umiddelbart stoppe masseinnvandring og iverksette tilbakevandring». Emberland reagerer på formuleringene.

– Det de gjør her er å etablere forestillingen om eksistensen av en nordisk rase, og de dekker seg bak et positivt klingende ord som «urbefolkning». Men programmet handler om å sikre den påståtte nordiske rasens renhet. Dette er forestillinger som motiverte også nasjonalsosialistene, sier han.

LES OGSÅ: PST: Mer aktivitet blant høyreekstreme i Rogaland (RA+)

– Kan sette grenser

I 2014 kom lovendringen som staket ut en ny kurs for folkebibliotekene:

«Folkebibliotekene skal være en møteplass og arena for offentlig samtale og debatt». Emberland er klar på at biblioteker skal være en arena for ulike standpunkter og uttrykk.

– Men det er faktisk slik at vi har en paragraf i lovverket som setter grenser for rasistiske ytringer og rasistisk propaganda. Biblioteksledelsen har mulighet til å si at det er ting som er utenfor grensen av det som kalles en normal sivilisert politisk samtale.

– Mener du at biblioteket burde latt være å leie ut lokalene sine til Selvstendighetspartiet?

– Vi har et lovverk som kriminaliserer rasistiske ytringer. Partiets program er åpenbart rasistisk, sier Emberland.

LES OGSÅ: Listhaug vil nekte hatpredikanter innreise

Avviser påstandene

Ellen Due Brynjulfsen, leder i Selvstendighetspartiet, avviser på det sterkeste at partiet befinner seg på ytterste høyreradikale fløy når de forfekter at «Norges urbefolkning skal forbli et klart flertall i eget land».

– Nordmenn er de som er født i Norge og har norsk pass. Om de er andregenerasjonsinnvandrere har ikke noe å si. Men jeg er ikke interessert i at det skal bli fritt fram å komme til Norge slik at vi som er her i dag blir i mindretall. For meg er det viktig at vi ikke mister kulturen som vi har hatt i Norge i flere hundre år. Det Norge som er bygd opp på demokrati og likeverd, som bygger opp rundt den kristne kulturen, vil jeg ikke skal bli borte. Det handler om å ivareta styresettet og tankegodset vårt.

Ellen Due Brynjulfsen er grunnlegger av Selvstendighets-partiet. Skjermdump: FarmannTVNorway
Ellen Due Brynjulfsen er grunnlegger av Selvstendighets-partiet. Skjermdump: FARMANNTVNORWAY

– Hvem er «Norges urbefolkning»?

– Jeg var ikke enig i at vi brukte ordet «urbefolkning» i programmet, men det var flertall for det. Jeg er mer opptatt av å ivareta den norske kulturen. Urbefolkningen ser jeg på som historien bak de som har bodd i landet og bygget opp landet, sier hun, som avviser blankt at de inndeler mennesker i raser.

– Vi snakker kun om raser når det gjelder katter og hunder, ikke mennesker. Når vi preller av huden er vi jo alle like innvendig, sier hun som sier at de også kjemper mot trakassering av jøder.

– Det var nettopp også derfor ShP trakk seg fra listesamarbeidet med Alliansen grunnet deres jøde konspirasjonsteorier som dessverre kom fram rett før valget, sier hun.

Brynjulfsen mener partiet hennes befinner seg i sentrum av politikken.
– Da jeg startet partiet i 2015 var det som et sentrumsparti hvor jeg hentet det beste fra høyresiden, men mest venstresiden, til og med Rødt, Ap og MDG. Jeg føler meg nærmest Senterpartiet. Det eneste vi er imot er fri innvandring, og selvfølgelig sharia.

LES OGSÅ: SIAN møtte motstand:«Breiviks tanker ut av Stavanger»

Kan ikke si nei

På torsdag skal partiet i to timer presentere sin politikk og besvare spørsmål angående partiets standpunkter på biblioteket i Sandnes. Der vil de også stifte lokallaget for Sandnes.
 
Biblioteksjefen i Sandnes, Helene H. Svihus, sier til RA at partiet kun har fått tillatelse til å leie et lukket rom i fjerde etasje av biblioteket. Hun har forståelse for at leieforholdet vekker reaksjoner.
 
– Jeg personlig tar avstand fra holdningen til partiet. Men fordi de er et parti som ikke er forbudt i Norge, har vi ikke hjemmel til å si nei til dem, så lenge de ikke bryter norsk lov. Men våre lånere skal være trygge på at de ikke skal holde møte i publikumsavdelingen, sier hun.
 
Forrige uke holdt Selvstendighetspartiet partimøte ved Sølvberget bibliotek i Stavanger. I Bergen vekket det negativ oppmerksomhet da Bergens Tidende kunne fortelle at partiet fikk låne lokaler ved Hovedbiblioteket i januar.
 
Terje Emberland ved HL-senteret synes at biblioteker i noen tilfeller er for rause i sin utleiepraksis.

– Tidligere har det vært eksempler på biblioteker som ville slippe Den nordiske motstandsbevegelse til debatt, men da synes jeg man helt klart har trådt over en grense. Dette er en nynazistisk gruppe hvor en rekke av medlemmene har rekke politisk motiverte voldshandlinger på rullebladet. Ved å leie ut lokaler til slike organisasjoner bidrar man til å gi dem legitimitet som en del av det akseptable politiske spektrum, sier han.

LES OGSÅ: Ordføreren om invitasjon av omstridt, muslimsk lærd: – Jeg har vært ganske urolig og bekymret (RA+)

Redaktøransvar 

På Sølvberget i Stavanger hadde ledelsen en diskusjon om hvorvidt de skulle leie ut et rom til Selvstendighetspartiet forrige uke. Det forteller Anne Torill Stensberg, bibliotek- og kulturhussjef i Stavanger kommune.

Argumentasjonen for å si ja til partiet var den samme som ved Sandnes bibliotek: Så lenge partiet ikke er forbudt, kan de ikke si nei til dem.
 
– Biblioteksjefen har et redaktøransvar på lik linje med en redaktør i en avis. Vi vil verne om prinsippet om ytringsfrihet, og dermed lot vi dem låne et rom, sier Stensberg, som kan opplyse at forrige ukes arrangement foregikk i lovlige former og ikke var til sjenanse for publikum.

Mer fra Dagsavisen