Nyheter

Stavanger lufthavn intensiverer kampen mot droner

Flyplassen ser på løsninger mot droner, som stanset flytrafikken i London forrige uke.

Lufthavndirektør for Stavanger lufthavn, Sola, Leif Anker Lorentzen, fulgte med på kaoset som oppsto da en drone fløy inn og ut av luftrommet til Gatwick lufthavn i London forrige uke, og stanset nesten all flytrafikk i 36 timer.

Sola er minst like sårbar for et lignende «angrep», og Lorentzen ser alvoret i problemet.

– I utgangspunktet har vi ikke noen spesielle tiltak mot droner her på Sola. Men vi har mye observasjon rundt flyplassen, om det er fra banemannskapet, kontrolltårnet eller flygerne selv.

– Vi har hatt situasjoner allerede hvor droner har forstyrret trafikken, og det betyr at vi kommer til å jobbe for å finne utstyr og framgangsmåter som kan sikre oss enda bedre enn hva vi kan i dag. Det er arbeid som intensiveres framover, sier Lorentzen, som nevner at flytrafikken på Sola er blitt stanset tidligere på opp mot én time på det meste på grunn av droneaktivitet i området.

– Det er en alvorlig sak. Vi stenger fordi vi anser det som en sikkerhetsrisiko, forklarer han.

Løsninger mot dronene finnes kanskje i nær framtid.

Radar og «Geofence»

– Vi har en radar under etablering, som vi vil bruke på fugl. Den skal også testes for identifisering av droner, sier lufthavndirektøren.

Også «Geofence», et usynlig, virtuelt «gjerde» som kan bygges rundt flyplassområdet med sensorer som kan gjøre droner inaktive eller gi flyplassen mulighet til å ta over kontroll når de flyr gjennom, er interessant.

– Det er aktuelt og noe vi følger med på, både oss i Sola og Avinor generelt.

– Kan ikke beskyttes 100 prosent

Leif Anker Lorentzen forklarer at de stopper all trafikk om en drone infiltrerer flyplassområdet, og en jakt på droneflygeren sammen med politiet følger. Alle slike hendelser politianmeldes og dronens pilot risikerer bot.

Hobbyentusiaster, som kanskje har fått drone til jul, er han mest bekymret for. Men å beskytte seg helt blir vanskelig.

– Hvis folk ønsker å forstyrre trafikken, enten om det er på land, i luften eller på sjøen, så vil det alltid være mulig. Vi kan ikke beskytte oss 100 prosent. Men med tanke på utviklingen av droner og tilgjengeligheten for alle, betyr det at vi må følge opp slik at vi kan håndtere det på best mulig måte.

– Ingen dronekompensasjon

Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, sier at droner som forstyrrer luftrommet er sjeldent, men gir ikke rett til kompensasjon ettersom det blir definert som «ekstraordinært».

– Er det flyselskapets skyld at du ikke kommer deg av sted, vil du ha rett på standard kompensasjon. Uautorisert trafikk i luftrommet er ikke noe flyselskapet har kontroll over. Det betyr at du ikke har rett til kompensasjon for eventuell forsinkelse. Du har krav på mat og drikke i ventetiden, i tillegg til hotellopphold hvis forsinkelsen blir langvarig.

Mer fra Dagsavisen