Nyheter

60 kvinner møtte opp på åpen brannstasjon

Kine Eimhjellem jobber vanligvis som ungdomsskolelærer. Onsdag ble en annen yrkesgnist tent da Rogaland brann og redning åpnet dørene sine for jenter og kvinner i alle aldre.

Bilde 1 av 8

– Selv hadde jeg nok ikke kommet på at en jobb i brannvesenet er noe jeg kunne gjort. Det frister å gå videre med dette, sier Kine Eimhjellem til RA. 
26-åringen har akkurat løpt flere minutter på en tredemølle med et 23 kilo tungt røykdykkingsutstyr på ryggen. Med det samme utstyret har hun tatt syv push ups, i tillegg til pull ups – sistnevnte uten den tunge børen.

I likhet med om lag 60 jenter og kvinner i ulike aldre stilte hun onsdag kveld opp på hovedbrannstasjonen til Rogaland brann og redning IKS i Sandnes. Der fikk de en lyninnføring i hva brannyrket innebærer av ulike oppgaver. De fikk også prøve seg på deler av en av de mange testene som kreves for å bli tatt opp som brannkonstabel – i dette tilfellet røykdykkertesten.

LES OGSÅ: Kun 3 av 132 brannkonstabler er kvinner (RA+)

Overveldet av oppmøtet

Bakgrunnen for arrangementet er et ønske om å få opp den lave kvinneandelen i brannvesenet. Kun 2,2 prosent av de heltidsansatte brannkonstablene i Rogaland brann og redning IKS er kvinner, skrev RA tirsdag.

– Vi ønsker å speile samfunnet vi er satt til å jobbe for, og da er det viktig med mangfold – både i kjønn og bakgrunn, uttalte Lise Peterson, seksjonssleder i avdeling for beredskap til RA.

At 60 stykker møtte opp på arrangementet deres, synes hun er overveldende.

– Vi hadde håpet på 30. Jeg håper at de som har litt lyst til å starte i dette yrket, får mer lyst til å gjøre det etter denne kvelden, sier hun.

Inspirert av TV-serie

Emma Rege Kvåle (14) fra Sandnes er en av som har fått mersmak på yrket.

– Det høres veldig spennende ut. Det er desssuten ikke et arbeid hvor man sitter stille ved et bord hele tiden, sier hun til RA.

Siden Kvåle var 12 år har hun drømt om en framtid i brannvesenet.

– Jeg har sett mye på TV-serien «Chicago Fire» og har lyst til å jobbe med dette selv, sier hun. 

Ifølge moren Siv Grethe Rege er yrkesentusiasmen til 14-åringen noe også resten av familien har fått kjenne på.

– Når vi er på ferie må hun innom brannstasjoner. Vi har besøkt stasjoner i New York og Vancouver, sier hun.

Mer fra Dagsavisen