Nyheter

Bompenge-aksjonist godtar bot

Bomaksjonist fikk et forelegg på 25.000 kroner etter at han kuppet talerstolen i Stavanger bystyre forrige mandag. Nå har han bestemt seg for å vedta boten.

Bilde 1 av 2

— Bomsaken har druknet litt i alt oppstyret som har vært de to siste ukene. Etter en helhetsvurdering har jeg derfor valg å vedta boten, sier Jan Ove Sikveland til RA.

Sikveland er aksjonisten som denne uken ble ilagt en bot på 25.000 kroner etter å ha kuppet talerstolen i et bystyremøte i Stavanger forrige mandag. Han aksjonerte sammen med et følge på 50 bompengemotstandere som gikk inn i salen og avbrøt møtet, men Sikveland gikk altså et skritt lengre da han inntok talerstolen.

Denne mandagen ble det kjent at politiet har valgt å ilegge Sikveland en bot for handlingen. Fram til tidligere i dag hadde han ikke bestemt seg for om han ville godta boten. I dag gikk imidlertid fristen på fem dager ut. Nå har han altså avgjort at han vil betale. Det innebærer at saken ikke blir sendt videre til Stavanger tingrett.

– Det har vært to tøffe uker med mange medieoppslag om kontroversielle aksjoner og kupping av talerstolen. Vi ønsker nå å dreie fokuset tilbake på hva vi jobber mot igjen, og det er bomringene og den usosiale pengeinnkrevingen, sier Sikveland.

Sigurd Sjursen er leder for gruppen «Bomfritt Jæren - NOK er NOK». Han sier til RA at han har forståelse for valget Sikveland har tatt.

– Vi støtter Sikveland i hans beslutning om å vedta forelegget. Vi mener fremdeles at forelegget ikke står i stil med forseelsen, men ser nå fram til å få lagt denne saken bak oss og vil fortsette vår kamp med full tyngde mot bomringen, sier Sjursen.

Gruppen har tidligere varslet kronerulling uansett utfall av avgjørelsen Sikveland tar. Det står fortsatt ved lag, sier Sjursen. 

Jan Ove Sikveland sier til RA at han er takknemlig for all støtte han har fått de siste ukene, og ikke minst for at folk ønsker å bidra økonomisk.

– Det er et spleiselag som nå settes i gang. Jeg setter utrolig stor pris på støtten folk viser. Dette er noe jeg gjør for folket, ikke for meg selv, sier han.

Fredag kunne RA melde at Stavanger kommune vil skjerpe sikkerheten rundt framtidige bystyremøter som følge av aksjonen

I en kunngjøring på Facebook-gruppen «Bomfritt Norge - NOK er NOK» kunne Sikveland lørdag fortelle bompenge-motstanderne i gruppen om valget han har landet på.  Les hele meldingen her:

«Jeg vil gjerne komme med en kunngjøring ang. det som skjedde i bystyresalen i Stavanger og dagene etter det. Det har nå gått nesten 2 uker og mye har skjedd. For uten en utrolig rask saksgang hos politiet etter at politimesteren opprettet sak. Det har også vært avholdt forskjellige møter i forbindelse med den demonstrasjonen. Mange har engasjert seg i diskusjonene på gruppen og i andre forum på nettet, og det er bra.

Jeg vil også få takke for alle tilbakemeldingene jeg har fått, både i gruppen men også private meldinger jeg har mottatt. Det har vært en periode med mange opp og nedturer, pågang fra media og annet. Uten alle de tilbakemeldingene hadde dette vært mye vanskeligere så tusen takk.

Så til det alle lurer på. Har hatt mange runder med meg selv, advokat,familie og venner. Dette er ikke en enkel sak, men tenker at hovedsaken vår er jo å få blest rundt Bomsakene og ikke ha store medieoppslag om kontroversielle aksjoner og kupping av talerstoler. Vi har viktigere ting å gjøre enn å krangle og sloss mot "feil" instanser. Derfor har jeg nå falt ned på at forelegget blir vedtatt, melding er sendt til Sør-vest politidistrikt.

Ja, jeg skal innrømme at det var uhøflig å avbryte bystyret, og kan også diskutere om det var rett eller galt. Men utfra en helhetlig vurdering og ikke minst situasjonen den aktuelle kvelden så ble det tatt en avgjørelse der og da. Tror heller ikke det var mange av oss som gikk inn der som visste at dette ville få den oppmerksomheten det har fått. Dette har fått altfor stor oppmerksomhet i forhold til hva som kanskje heller var meningen. Nå må vi få flyttet fokuset tilbake på kampen mot Bomringene og avslutte denne diskusjonen rundt om dette var riktig eller galt, det skjedde den mandagskvelden, og det har fått oppmerksomhet så det holder. Så kan man stille seg spørsmålet om den oppmerksomheten har tjent bomsaken. Mange vil si at denne saken skulle vært kjørt videre, og kanskje de har rett. Mange vil si at det var fornuftig å ikke kjøre den videre og de har kanskje rett. Jeg har landet på beslutningen for å kunne fokusere mer på bomsaken og det tror jeg tross alt er det viktigste nå.

Så intill videre vil jeg bare si igjen tusen takk for støtten og alle de fine ord jeg har fått. Det gir energi og styrke til å fortsette denne kampen. Men husk, dette gjør vi sammen, og sammen skal vi få en slutt på denne urettferdige innkreving av skatter for å finansiere prosjekt som kommuner og fylker ikke har penger til i utgangspunktet.

Håper å se dere alle snart igjen, og en gang håper jeg vi kan samles alle på en gang og si JA, VI KLARTE DET. Trenger bare en stor plass til det :-)
Ha en fortsatt flott helg og en god farsdag til alle fedre der ute.»