Nyheter

Fire ysteri fra Rogaland deltar i VM i ost

Oster fra fire Rogalands-ysterier er med å kjempe om å kunne smykke seg med tittelen verdens beste ost under VM i Bergen denne helgen.

Årets World Cheese Awards starter i dag. Det prestisjetunge «mesterskapet» i forbindelse med festivalen Matnasjonen Norge i Bergen. Verdensmesterskapet i ost arrangeres for 31. gang, men det er første gang mesterskapet går av stabelen i Norge. Samtidig er årets utgave den største noensinne.

3472 oster er påmeldt til årets VM. 175 av disse er norske, fordelt på 58 norske ysterier fra hele landet.

Ostefylket Rogaland er sterkt representert i konkurransen. Fire av ysteriene er nemlig herfra: Bo Jensen Dairy, Hogganvik Landsby, Stavanger Ysteri og Voll Ysteri.

Norge stiller også med over 50 dommere som sammen med 180 internasjonale dommer skal smake seg fram til de beste ostene og kåre årets vinner i løpet av helgen.

Osterevolusjon

I tillegg til ysteriene er også lokale ostespesialister på plass, som osteansvarlig Tonelen Meihack hos Helgø Meny Mariero. Hun skal være til stede under mesterskapet.

– Dette er den mest kjente ostekonkurransen i verden. Jeg ser fram til å møte andre ostespesialister, og å smake på fantastisk mye spennende ost, sier Meihack.

###

Hun mener det har vært en stille osterevolusjon i Norge over mange år. Det var først i 2016, da norske Tingvollost og blåmuggosten Kraftkar ble kåret til verdens beste ost, at både nordmenn og utlendinger virkelig fikk øynene opp for norsk ost.

– I 2016 var det fire norske oster med i konkurransen, i 2017 var det 40, mens det i år er hele 175. Det sier alt om den utviklingen som har vært innenfor norsk ost. Konkurransen er knalltøff, men jeg både håper og tror norske oster vil hevde seg også i år, sier Meihack.

Dette merkes også i ostedisken hos Helgø Meny.

– På fem år har utvalget av norske håndverksoster hos oss økt med 300 prosent. I 2008 var det svært få oster fra norske gårdsysterier, nå er det over 100 unike oster fra mer enn 70 forskjellige ysterier over hele landet. I ostedisken finnes modne, milde, skarpe oster ystet av frisk melk fra ku, geit, bøffel og sau. Vi har noe for enhver smak. Nå gleder jeg meg til å reise til Bergen å plukke ut nye spennende oster, sier Meihack.

VM i ost: 

* VM i ost arrangeres i Grieghallen i Bergen 2. – 3. november. Dette er verdens mest anerkjente ostekonkurranse og eies av den britiske stiftelsen Guild of Fine Food.

* VM arrangeres for 31. gang. Kun to ganger tidligere har verdensmesterskapet vært arrangert utenfor Storbritannia, på Mallorca og i San Sebastián.

* 3472 oster fra hele verden bedømmes av 235 internasjonale dommere. Cirka 50 dommere er norske, mot seks i fjor. Blant dommerne er kokkene Ørjan Johannessen og Bent Stiansen.

* I år er 178  norske oster påmeldt, mot 40 oster i forrige VM og fire i 2016.

* Det konkurreres i en rekke klasser – hvor det deles ut bronse, sølv, gull og supergull.

Mer fra Dagsavisen