Nyheter

Stavanger-ordføreren: – Et angrep på demokratiet

Stavanger kommune vurderer å anmelde kuppingen av mandagens bystyremøte.

Stavanger  20150508.
Miljøpartiet De Grønnes landsmøte på Clarion Hotel Energy i Stavanger. 
Stavangerordfører Christine Sagen Helgø (H) åpner landsmøte for miljøpartiet de grønne. 
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Om lag 40-50 demonstranter marsjerte inn i møtet i Stavanger bystyre mandag. Der ropte de slagord og skjellsord til Stavangers øverste folkevalgte, skrev RA mandag kveld. Nå varsler Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø en evaluering av hendelsen, hvor flere tiltak skal vurderes.

– Vi vil vurdere om vi skal anmelde hendelsen. Vi vil også vurdere hvilke sikkerhetstiltak vi skal sette i gang for å hindre at hendelser som dette skjer igjen i framtidige bystyremøter, sier hun til RA, som opplyser at hvem som eventuelt skal anmeldes, er noe de må komme tilbake til.

– Hvilke sikkerhetstiltak kan bli aktuelle?

– Det kan bli mer vakthold. Vi må også vurdere om vi skal registrere de som kommer inn, sier hun.

Dialog med politiet

Kun én vakt var til stede under bystyremøtet i går. Torsdag skal hendelsen evalueres internt i et møte på rådhuset hvor blant andre kommunens beredskapsavdeling, rådmann og representanter fra det politiske sekretariat vil være til stede.

Kommunen er også i dialog med politiet om hendelsen.

Stavanger-ordføreren synes selv det er veldig trist at de nå må vurdere å stramme inn på de åpne møtene.

– Åpne møter uten noen form for registrering av hvem som går inn, er noe som har vært viktig i Stavanger i alle år. Det er den del av den norske demokratiske modellen med åpenhet og tillit. Dette har også fungert i alle år jeg har vært med i politikken, sier Sagen Helgø.

Hun forteller at en del av medlemmene i bystyret oppfattet gårsdagens aksjonskupping som skremmende.

– Selv oppfatter jeg at dette er et angrep på demokratiet, og det er derfor vi nå vurderer hva vi skal gjøre framover.

Overrasket over manglende respekt

– Ble du selv skremt?

– Nei, jeg ble nok mer overrasket over den manglende respekten for bystyrets møte. Jeg synes også det er veldig spesielt at aksjonslederen ikke gikk ned fra talerstolen da jeg ba ham om det. Det kan ikke premieres med taletid, sier hun.

Beredskapssjef i Stavanger kommune, Torstein Nielsen, skriver dette om torsdagens evalueringsmøte i en tekstmelding til RA:

– Vi ser at nye aksjonsformer sprer seg, og må være forberedt på det.

Gårsdagens aksjon har allerede fått konsekvenser for Fylkestinget. De fikk ekstra vakthold under tirsdagens møte. Dørene til salen er lukket, og det er vakter på utsiden. Møtet er likevel åpent, meldte NRK Rogaland tirsdag formiddag.