Nyheter

Demonstranter lagde kaos i Stavangers bystyre

Rundt 50 bompengemotstandere marsjerte inn i bystyresalen mandag ettermiddag. Ordfører Christine Sagen (H) Helgø avbrøt straks møtet.

Mesteparten av bystyremedlemmene gikk ut av bystyresalen etter at ordføreren hevet møtet. Om lag 40-50 demonstranter marsjerte inn i møtet, ropte slagord og skjellsord til Stavangers øverste folkevalgte. Etter at møtet ble hevet stod blant annet Frps Mats Danielsen og Aps Øyvind Jacobsen igjen for å snakke med demonstrantene.

– I løpet av mine 27 år har jeg aldri opplevd lignende, sier varaordfører Bjørg Tysdal Moe (Krf) til RA mens demonstrantene er på vei ut.

– Jeg synes det er utrolig frekt å forstyrre på denne måten. Det er helt greit å være uenig i sak, men dette er et demokratisk møte. Det bør en respektere, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H) til RA.

– Dette kan helt klart skremme folk fra å gå inn i politikken, legger ordføreren til, som uttrykte klart og tydelig at hun ikke synes noe om dette.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Spilleregler

Rådmann Per Kristian Vareide var heller ikke fornøyd.

– Vi registrerer at de ikke respekterer spillereglene, og da ser vi ingen annen utvei enn å stanse møtet frem til det roer seg, sier han.

– Jeg har aldri hørt om at dette har skjedd før, legger han til.

Aksjonen roet seg ned etter noen minutter, og demonstrantene trakk rolig og stille ut.

Bystyremøtet kom i gang igjen kl. 17.50 med behandling av reguleringssaker, men politikerne strevde med å beholde konsentrasjonen i støyen fra demonstrantene utenfor bystyresalen. "Nok er nok"-rop gjennom megafon og sirener forstyrret tydelig de folkevalgte.

Les også: Her er tallene som viser at flest støtter Hareide

Applaus

På utsiden holdt aksjonsleder Jan Ove Sikveland appell for de frammøtte demonstrantene. Blant annet takket han for oppmøtet, og understreket igjen at de ikke gir seg før bommene er vekke.

– Dette var en helt ny måte å demonstrere på. Nå kom det noe det var liv i, og det var dere, ropte han gjennom megafonen til de oppmøtte, som svarte med applaus.

Enkelte ropte også at de håper dette er noe som snart kan skje igjen.

Til RA sier Sikveland at bakgrunnen for bystyre-demonstrasjonen var at de ønsket å prøve noe nytt.

– Vi føler ikke vi kommer i dialog med politikerne, og at vi snakker til døve ører, sier han.

– Tror du dette er rette måten å skape dialog på?

– Det er nok ikke rett måte å skape dialog på, men vi får i alle fall vekket dem, sier Sikveland.

– Folk er sinte og frustrerte. Jeg mener dette var "innafor". Jeg angrer ikke, sier han.

Kort tid etter demonstrantene var ute av rådhuset kom også politiet.

– Politiet er på stedet med flere patruljer, etter at bompengemotstandere avbrøt bystyremøtet. Alle demonstrantene er nå ute av rådhuset. Politiet er i dialog med gruppen på utsiden, skrev operasjonsleder på Twitter.

Kort tid etterpå fulgte de opp med at demonstrantene har forlatt sentrum etter å ha fått muntlig pålegg om å forlate bykjernen.

Les også: Nå må Østlandet forberede seg på snøkaos

Nyeste fra Dagsavisen.no: