Nyheter

Demonstranter kuppet bystyret

Rundt 50 bompengemotstandere marsjerte inn i bystyresalen mandag ettermiddag. Ordfører Christine Sagen Helgø avbrøt straks møtet.

Mesteparten av bystyremedlemmene gikk ut av bystyresalen etter at ordføreren hevet møtet. Om lag 40-50 demonstranter marsjerte inn i møtet, ropte slagord og skjellsord til Stavangers øverste folkevalgte. Etter at møtet ble hevet stod blant annet Frps Mats Danielsen og Aps Øyvind Jacobsen igjen for å snakke med demonstrantene.

– I løpet av mine 27 år har jeg aldri opplevd lignende, sier varaordfører Bjørg Tysdal Moe (Krf) til RA mens demonstrantene er på vei ut. 

– Jeg har opplevd aksjoner med plakater, hvor demonstrantene har satt seg på galleriet. Men jeg har aldri opplevd at de går inn i salen og avbryter et møte på den måten. Å avbryte et bystyremøte er helt uholdbart, og dette var veldig spesielt, legger hun til.

###

Også ordfører Christine Sagen Helgø (H) reagerer.

– Jeg synes det er utrolig frekt å forstyrre på denne måten. Det er helt greit å være uenig i sak, men dette er et demokratisk møte. Det bør en respektere, sier hun til RA.

– Dette kan helt klart skremme folk fra å gå inn i politikken, legger ordføreren til, som uttrykte klart og tydelig at hun ikke synes noe om dette.

LES OGSÅ: Stavanger-ordføreren: – Veldig ufint å trampe inn og ødelegge

– Respekterer ikke spillereglene

Rådmann Per Kristian Vareide var heller ikke fornøyd.

– Vi registrerer at de ikke respekterer spillereglene, og da ser vi ingen annen utvei enn å stanse møtet frem til det roer seg, sier han.

– Jeg har aldri hørt om at dette har skjedd før, legger han til.

Aksjonen roet seg ned etter noen minutter, og demonstrantene trakk rolig og stille ut.

###

Bystyremøtet kom i gang igjen klokken 17.50 med behandling av reguleringssaker, men politikerne strevde med å beholde konsentrasjonen i støyen fra demonstrantene utenfor bystyresalen. "Nok er nok"-rop gjennom megafon og sirener forstyrret tydelig de folkevalgte.

På utsiden holdt aksjonsleder Jan Ove Sikveland appell for de frammøtte demonstrantene. Blant annet takket han for oppmøtet, og understreket igjen at de ikke gir seg før bommene er vekke.

###

– Dette var en helt ny måte å demonstrere på. Nå kom det noe det var liv i, og det var dere, ropte han gjennom megafonen til de oppmøtte, som svarte med applaus.

Enkelte ropte også at de håper dette er noe som snart kan skje igjen.

LES OGSÅ: Aksjoner av sporet

Angrer ikke

Til RA sier Sikveland at bakgrunnen for bystyre-demonstrasjonen var at de ønsket å prøve noe nytt.

– Vi føler ikke vi kommer i dialog med politikerne, og at vi snakker til døve ører, sier han.

– Tror du dette er rette måten å skape dialog på?

– Det er nok ikke rett måte å skape dialog på, men vi får i alle fall vekket dem, sier Sikveland.

###

– Folk er sinte og frustrerte. Jeg mener dette var "innafor". Jeg angrer ikke, sier ha.

Selv anslår Sikveland at det var i underkant av 100 demonstranter i bystyresalen mandag kveld.

– Er du redd for hvilke konsekvenser dette kan få?

– Jeg gjør dette for folket. Dette er et folkeopprør, og vi må få gi uttrykk for det når vi er frustrerte, sier Sikveland til RA.

Kort tid etter demonstrantene var ute av rådhuset kom også politiet.

– Politiet er på stedet med flere patruljer, etter at bompengemotstandere avbrøt bystyremøtet. Alle demonstrantene er nå ute av rådhuset. Politiet er i dialog med gruppen på utsiden, skrev operasjonsleder på Twitter.

Kort tid etterpå fulgte de opp med at demonstrantene har forlatt sentrum etter å ha fått muntlig pålegg om å forlate bykjernen.

Mer fra Dagsavisen