Nyheter

Et raust og grønt statsbudsjett for framtida

KRONIKK: Flere av prioriteringene vil nok i dagene og ukene framover vekke debatt. Slik skal det være med et statsbudsjett.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Per A. Thorbjørnsen, kommunalråd i Stavanger (V) og Kjartan Alexander Lunde, leder i Rogaland Venstre 

Det første statsbudsjettet som legges fram etter at Venstre gikk inn i regjering viser med all tydelighet at politikken er endret og at Venstre har stor påvirkning og store gjennomslag i den blågrønne regjeringens politikk og prioriteringer.

Det er tydelig at Venstre som et lite parti med stå-på-vilje viser seg å gjøre en stor forskjell i regjering. Det gjør vi med dette budsjettet, som vi må innrømme at vi er veldig stolte av. Det er et raust og grønt budsjett for framtida.

I regjering foreslår vi å ta imot flere kvoteflyktninger. Vi øker kampen mot fattigdom med blant annet å gi flere tusen barn rett til gratis kjernetid i barnehage. Vi trapper opp innsatsen for et rent hav. Venstres prosjekt er å satse på skolen, ta vare på naturen og skape flere arbeidsplasser i hele landet. Vi er glade for at Norge har en regjering som tar dette ansvaret.

Venstre har jobbet i mange år for å øke læreryrkets status i samfunnet. Fordi gode og kompetente lærere er viktig for at elevene skal mestre og lære. Det virker. Flere vil bli lærere enn noen gang før, og det er rekordsøkning til lærerutdanningen. For neste år foreslår regjeringen å videreføre satsingen på økt lærertetthet for 1. – 10. trinn, og vil bevilge 124,3 millioner kroner i øremerket tilskudd. Fylkeskommunen har dessuten fått en bevilling på 500.000 til et eget mobbeombud, som vil styrke det lokale arbeidet med mobbing i både barnehager og i skolen.

Klimaendringer er en av vår tids største utfordringer. Klimautfordringene kan bare løses gjennom et globalt samarbeid, men også Norge må redusere våre egne utslipp enda mer. Nå begynner politikken vår å gi resultater: klimautslippene går ned! Vi setter verdensrekord i elbilsalg, og utslippene fra veitrafikken er kraftig redusert. Det skjer på vår vakt. I budsjettet for 2019 foreslår regjeringen tiltak for å redusere utslippene ytterligere. Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 innebærer en rekordsatsing på klima og miljø både nasjonalt og internasjonalt.

I budsjettet foreslår vi også en rekordsatsing på jernbane, kollektivtransport og utbygging av gang- og sykkelveier i de største byene. Det betyr at det er lagt inn 75 millioner kroner til tiltak langs riksveiene for kollektivtrafikk, sykkel og gange på Nord-Jæren, 174 millioner kroner i statlig tilskudd til Bussveien og 100 millioner kroner i belønningsmidler til Nord-Jæren.

Det er også lagt inn midler til det etterlengtede hensettingsanlegget for jernbanen på Kvaleberg. Det vil åpne opp nye byutviklingsmuligheter på Paradis i Stavanger. Og samtidig være bra for den framtidige kapasiteten til Jærbanen.

Ikke minst kommer en dobling av investeringskapitalen i Nysnø Klimainvesteringer AS – det som tidligere var Fornybar AS. Det vil på sikt bidra til utslippsreduksjoner ved å investere i ny klimateknologi med en total påplussing neste år på 400 millioner kroner.

Etter tøffe år med rekordlave oljepriser og økende ledighet i deler av landet, opplever vi nå en positiv utvikling på arbeidsmarkedet og økt etterspørsel etter arbeidskraft. Næringslivet ser nye muligheter, og sysselsettingen øker.

Det viser også igjen i statsbudsjettet at vi har en regjering som satser på kultur. Tou Scene er et av kulturminister Trine Skei Grande (V) sine favorittkulturhus. Ganske enkelt fordi det er kulturen som står i sentrum og bygget utvikles på kulturens premisser og i ulike byggetrinn. I statsbudsjettet for neste år ligger det inne 7,3 millioner kroner til Tou Scene, og med ytterligere 6 millioner kroner senere slik at samlet statlig tilskudd til prosjektet blir 13,3 millioner kroner.

Regjeringen foreslår også å bevilge 13 millioner kroner til områdesatsing på Storhaug. I samarbeid med Stavanger kommune så blir helsetjenestene for familier, barn og unge styrket. Det skal bli mer belysning i gatene, flere trær, gang- og sykkelstier, grøntområder og lekeplasser. I tillegg kan beboerforeninger, velforeninger og frivillige foreninger kan søke nærmiljøtilskudd.

Videre vet vi at vi ikke kan gjøres til lags. Selvsagt hefter vi hele statsbudsjettet, men vi er særdeles godt fornøyd med hva våre tre statsråder leverer på sine fagområder. Vi vet at statsbudsjettets videre skjebne ligger i Stortinget. Der avgjør Krf. Enten støtter de den blågrønne regjeringen Solberg eller så søker de nye samarbeid sammen med Ap, Sp og SV. Vi håper selvsagt at KrF velger regjeringen Solberg. Mange av gjennomslagene vi har fått til de siste årene har Venstre og Krf fått til i godt fellesskap. Det håper vi kan fortsette - gjerne sammen regjering.

Flere av prioriteringene vil nok i dagene og ukene framover vekke debatt. Slik skal det være med et statsbudsjett. Det viktigste for Venstre i budsjettet er og blir skolen, klimaet og jobber. Det vil vi kjempe for i tiden framover. Fordi vi er på lag med framtida.

Mer fra: Nyheter