Nyheter

– Fake news er ikke noe nytt

Fake news er et problem, og måten å sikre seg mot det er opplyste og faktabaserte debatter, blant annet gjennom bibliotek og medier, mener Svein Arne Tinnesand.

– Biblioteket er den mest brukte institusjonen for læring, debatt og kunnskap, og det gir biblioteket en mulighet til å spille en rolle i debatten om blant annet fake news, sier Svein Arne Tinnesand, avdelingsdirektør ved Nasjonalbiblioteket, til RA.

Torsdag innledet han en debatt under Kapittel om bibliotekene i Norge.

Tema for debatten var blant annet hvor vi står nå, hva utfordringene er og hvor vi skal videre. Et av postene på programmet var hva biblioteket skal være i en digital tidsalder, og bibliotekets rolle i et samfunn preget av polarisering og fake news.

Samme rolle

– Fake news er ikke noe nytt som dukket opp sammen med Trump. Fake news har alltid vært der, både i mediene og mellom folk. Utfordringen nå er at det blir spredd på en annen måte, sier Tinnesand til RA.

– Biblioteket har alltid vært en arena for folk til å finne fram til sannheten, enten alene eller ved hjelp av en bibliotekar, legger han til.

– Hvordan skal biblioteket gjøre det nå, med tanke på den nye, digitale tidsalderen?

– Det er å gi folk tilgang til digitale kilder som er kontrollerte, virkelige og redigerte, og å invitere til debatt. Og da er det viktig med en debatt som ikke spiller på følelser og aggresjon, men hvor sannhet og fakta er grunnlaget, sier Tinnesand.

– En skal ikke undervurdere at fake news er et problem, og måten å sikre seg mot det problemet er at vi åpner opp for en opplyst debatt, der fakta er grunnlag for debatten. Det kan biblioteket være en del av, på samme måte som de redigerte mediene, legger han til.

Leselyst og kunnskap

Han mener folkeopplysning er bibliotekenes viktigste oppgave.

– Folks vaner har endret seg, og det samme har bibliotekene. Oppgaven er, og har vært, å drive folkeopplysning, og det blir det viktigste også i framtiden. Bibliotekets rolle har ikke endret seg, men formen er i endring, sier Tinnesand.

I debatten «Hva vil vi med bibliotekene?» var Anne Torill Stensberg, biblioteksjef Stavanger, Georg Arnestad, kulturforsker, Freddy Øvstegård, stortingspolitiker for SV og bibliotekansvarlig ved Spangereid skole, Line Hansen Hjellup til stede som debattanter.

Under debatten var paneldeltakerne stort sett enige om hva de ønsker at et bibliotek skal være; en arena som formidler leselyst og kunnskap, i tillegg til å være et møtested og en debattarena.

Medieboble

I likhet med Tinnesand, mener også biblioteksjefen at folkeopplysning er bibliotekets viktigste oppgave.

– Det var grunnen til at biblioteket oppsto, og det jobber vi etter hver dag. Opplysning av folket er det viktigste, og da skal vi ikke gi folk det de vil ha, men det de trenger, sa hun.

– Å drive folkeopplysning er og blir viktig. Innbyggerne i dag oversvømmes av informasjon og dokumentasjon, og bak hver skjerm sitter det personer og framstår som redaktør og eiere av sannheten. Der må vi være tydelige og vise vei inn i informasjonsjungelen. Vi har alltid vært nyhetsformidlere, nå gjør vi det bare på andre flater. Det er ikke bare det fysiske besøket som er viktig, men også at vi har gode nettsider og gode artikler, la biblioteksjefen til.

Hun fikk støtte av Øvstegård.

– Vi lever i en tid hvor «fake news» er det nye moteordet, og hvor alle lever i sine egne mediebobler. Det er ikke lenger sånn at NRK samler nasjonen hver kveld, og den informasjonen og objektiviteten vi alltid har satt så høyt er truet. Biblioteket har massiv troverdighet, og jeg tror biblioteket og folkeopplysningsrollen er viktigere nå enn noen gang før, sa Øvstegård.

Mer fra Dagsavisen