Nyheter

Nyåpnet Lysebotn 2 vil gi strøm til 75.000 husstander

Mandag åpnet statsministeren kraftverket Lysebotn 2. Det nye kraftverket har kostet 1,8 milliarder kroner, og vil gi strøm til 75.000 husstander.

I fire år har arbeidet med kraftverket Lysebotn 2 pågått, og i går var det offisiell åpning ved statsminister Erna Solberg i Lysebotn.

– Dette er ingeniørkunst på høyt nivå, og kraftverket er i særklasse når det gjelder den teknologiske utformingen, sa statsministeren fra talerstolen, og henviste til de to turbinene som hver tar 30.000 liter vann i sekundet.

Åpningen fant sted nærmere halvannen kilometer inn i fjellet, i kraftstasjonshallen, hvor 100 gjester var til stede.

– Vannkraften er kjempeverdifull for Norge. Det er jo grunnlaget for den moderne industrinasjonen Norge. Vannkraften gir oss muligheten til å bli en nasjon som bygger på grønn energi, og som også kan være et batteri for andre land, sier statsministeren til RA.

LES OGSÅ: Lurte gutter – må betale 500.000 kroner i erstatning

God modell

Den nye kraftstasjonen har kostet 1,8 milliarder kroner, og vil gi strøm til totalt 75.000 husstander. Statsministeren mener det er bra at Lyse øker produksjonen, uten å gripe mer inn i naturen enn nødvendig.

– Noen ganger må en gripe inn, for eksempel i form av å legge tilførselsveier inn mot et magasin. Her har de bygd nytt, samtidig som de produserer på det gamle, og det tror jeg er en veldig god modell. Lysebotn 2 utnytter de eksisterende magasinene på en bedre måte, og gir 15 prosent mer energi enn de gamle. Her lykkes de i å øke vannkraftproduksjonen uten nye inngrep i naturen, sier Solberg.

Det nye kraftverket, Lysebotn 2, skal avløse det gamle, som ble oppført i 1953.

Styreleder i Lyse, Harald Espedal sier det ikke er tvil om at Lysebotn er et supert sted for vannkraftproduksjon.

– Vi har forventninger til vårt nye kraftverk, og ikke minst den nye rollen vannkraften vil få framover når energiforsyningen vris i en stadig mer fornybar retning, sier Espedal.

– Lysebotn 2 er godt posisjonert for framtiden og er klar til å ta vannkraftens nye rolle.

LES OGSÅ: Hodne får bygge ved Victoria

Energisystemets ryggrad

Også olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) er imponert over den nye kraftstasjonen i Lysebotn.

– Vi snakker om hvordan vi skal ta vare på arvesølvet vårt, og dette er et prakteksemplar på hvordan vi kan gjøre nettopp det, sier ministeren.

Han omtaler vannkraft som selve ryggraden i det norske energisystemet.

– Årsaken til at lysene virker når vi står opp om morgenen, at kaffetrakteren skrur seg på og at det er varmt vann i dusjen er på grunn av anlegg som Lysebotn 2. Dette kraftverket skal sørge for strøm til 75.000 husstander, og det gir et godt bilde av hvor mye energi vi får ut av dette. Det er helt avgjørende for å få hverdagen vår til å fungere, og det er både et stort og et viktig prosjekt, sier Freiberg til RA.

– Vannkraften er ryggraden i energisystemet vårt. Det har den alltid vært, og det kommer den alltid til å være, legger han til.

LES OGSÅ: 400.000 underskrifter mot bompenger

Dette er Lysebotn 2

** Prosjektet har pågått i fire år og har en kostnadsramme på 1,8 milliarder kroner.  
** Med et vannfall på 685 meter og turbiner som er laget for ekstrem ytelse kan Lysebotn 2 yte 370 MW og produsere i alt 1500 GWh hvert år. Dette er en økning på 180 GWh sammenlignet med det gamle kraftverket. 
** Kraftstasjonen vil gi strøm til 75.000 husstander. 
** I Lysebotn regner det mer enn dobbelt så mye som i Stavanger – derfor egner det seg godt å produsere vannkraft i området. 
** De to viktigste faktorene for maksimal produksjon av energi er hvor mye vann som kommer inn til vannkraftverket, i tillegg til fallhøyden. I det nye vannet vil 60.000 liter vann passere nedover med 1,33 meter per sekund. 
** Lysebotn 2 bruker 4000 timer på å produsere strøm når prisene er gode, i motsetning til det gamle som brukte 6000 timer. 
** Lysebotn er Lysekonsernets viktigste geografiske område for vannkraftproduksjon i Sør-Rogaland. I hundre år har det vært produsert vannkraft i tilknytning til Lysefjorden, og i dag er vannkraftverket som sto ferdig I 1964, blitt erstattet med et nytt. Bygget med nye tunneler, men med de samme vannreservoarene som det gamle har brukt. 
** Lysebotn 2 kan på mindre enn ett minutt mobilisere 500.000 hestekrefter.
** Det er lagt ned en million arbeidstimer i Lysebotn 2, og den leveres til forventet pris, tid og med minimal inngripen i naturen. 
** Investeringen i Lysebotn 2 ble besluttet i 2012 av konsernstyret i Lyse. I beslutningen om å bygge en ny kraftstasjon ligger det en forventning til Lyse som en viktig leverandør og bidragsyter til et grønnere Europa og en mer fleksibel kraftsituasjon der våre vannmagasin kan betraktes som et evigvarende grønt batteri.

Mer fra Dagsavisen