Nyheter

Kronprins Haakon minnet ONS-publikummet om klimaendringene

Under ONS-åpningen mandag morgen minnet Kronprins Haakon ONS-publikumet om at vi er en verden og et klima i endring.

– For å kunne nyte framtiden, for å skape nye gylne øyeblikk, må vi fornye oss. Ingen vet dette bedre enn dere, sa Kronprins Haakon til en fullsatt sal under den offisielle ONS-åpningen mandag formiddag.

– I løpet av de siste årene har energisektoren gjennomgått store og krevende omstillinger. I Norge har dette påvirket nasjonens økonomi, og det har endret hverdagen til mange mennesker. Trusselen fra den globale oppvarmingen påvirker alle industrier – og kanskje spesielt energisektoren. Verdens befolkning er økende, og det samme er behovet for energi, sa Kronprinsen i sin tale.

LES OGSÅ: Equinor-Sætre med gladmelding fra Sverdrup-feltet på første ONS-dag

Grønn energiframtid

Fra scenen trakk han også fram hvordan selskapene, i en vanskelig tid, har klart å redusere kostnader og øke effektiviteten, i tillegg til å vise vilje til å gjøre langsiktige investeringer og tilpasse seg en ny markedsrealitet og en verden og klima i endring.

– Nå er det fornyet optimisme i olje- og gassektoren. Samtidig er utfordringene kompliserte. Utfordringene er å levere energi til verdens befolkning, men også samtidig beskytte planeten, sa Kronprins Haakon, som samtidig benyttet anledningen til å minne om hvilket ansvar som ligger i hendene på olje- og energibedriftene.

– En grønn energiframtid er et langsiktig mål og en langvarig overgang. I denne overgangen spiller deres industri en viktig rolle. Deres kunnskap, ekspertise og erfaring er nøkkelen til å utvikle nye løsninger. Vår felles framtid er i stor grad påvirket av deres avgjørelser, sa han i sin tale fra scenen.

– Et av de mange aspektene ved global oppvarming er følelsen av maktesløshet. Følelsen av ubetydelighet. At det er vanskelig å gjøre endringer. Når det er sagt, kan dere i denne bransjen ha stor påvirkning på nasjoner, samfunn og enkeltmennesker. Dere kan gjøre en forskjell. Dere er nøkkelmennesker for en bedre, mer bærekraftig morgendag, sa Kronprinsen.

LES OGSÅ: Optimismen tilbake i oljenæringen

Forme framtiden

Sammen med olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp), Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H), fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa og administrerende direktør i Offshore Northern Seas, Leif Johan Sevland, fikk Kronprinsen en omvisning på messeområdet før åpningen, og under turen var han innom blant annet Aker Solution, Total og Equinor.

Equinors konserndirektør, Eldar Sætre, var også på scenen under åpningsdagen, hvor han også trakk fram at vi lever i en verden i stadig endring; hvor folketallet, økonomien og etterspørselen etter energi øker.

– Vi ønsker å være en del av overgangen mot en mye mer mangfoldig energimiks. Det aller viktigste vi kan gjøre for klimaet, på kort sikt, er å produsere olje og gass, som verden trenger, med lavest mulig Co2- og metanfotspor, sier Sætre.

– Jeg har tro på at det industrielle eventyret kan fortsette, men det vil kreve det aller beste fra oss alle, la han til.

I tillegg sa konserndirektøren at for å møte de nye utfordringene må de holde dørene åpne for nye, unge talenter.

– Tidligere år var det Statoils CEO som holdt denne talen. Nå representerer jeg Equinor. Vi er de samme menneskene og de samme verdiene, men vårt ønske om å forme framtidens energi er større enn noen gang, sa Sætre.

Mer fra Dagsavisen