Nyheter

– Har du lite penger, har du ikke råd til alt. That’s life.

Millionæren Martin Joyce Nygaard (58) fortalte om livet som fattig, og fikk den mest interessante uka i sitt liv.

Hvem: Forfatter Martin Joyce Nygaard
Hva: «Selvvalgt fattig» med millionformue. Uttalte til Aftenposten at «fattigdom kan være veien til lykke».

Det er ingenting som gjør meg lykkeligere enn å ligge søvnløs på natta, og tenke på hvordan regningene skal betales. Hva med deg?

– Nei, det problemet har jeg ikke. Jeg ligger ikke søvnløs.

Så du har alltid hatt penger til å betale regningene?

– Ja, til dels. Da vi hadde små barn, nettopp kjøpt en dyr leilighet, hadde gjeld og jeg hadde mistet jobben, dette var rundt 2003, så hadde vi en veldig usikker økonomi. Da måtte vi ha en kontantbuffer. Så det hendte nok vi lå våkne og tenkte på om det var nok penger på den bufferen. Men det er jo en litt annen type problemstilling. Ellers hadde vi veldig få regninger, vi kuttet NRK-lisensen, alle aviser. Vi kjøpte mat og betalte banken, og det greide vi.

Hvit, middelaldrende mann med vestkantvilla ...

– Jeg har tomannsbolig, altså. Det er veldig deilig. Hvis taket går lekk har jeg noen å dele regningene med.

Ok. Men hvit, middelaldrende mann i tomannsbolig på vestkanten, hytte i Østfold og penger på bok som snakker om fattigdomslykke ...

– Jeg har ikke penger på bok. En formue er noe annet. Hytta er min kones. Men ja, jeg sitter her med håndjern og fotlenke. Det er veldig ømtålig og vanskelig å snakke om.

Ja, det ble fart i kommentarfeltene. Du har hisset på deg både fattige og rike. Hvordan har uka di vært?

– Den har vært ekstremt lærerikt. Den mest interessante uka i mitt liv. Jeg har vært dritnervøs, det har vært skikkelig skummelt. Plutselig var det jeg som var i sentrum. Utrolig flott egentlig, i stedet for å bare sitte i hagen, så har jeg stått litt ute i blesten. Men det har vært bare bra kommentarer. Og jeg er helt enig i alle betegnelser og personkarakteristikker.

Forstår du kritikken?

– Absolutt. Men jeg kjenner en sårhet. At en hvit middelaldrende mann ikke får si hva han vil, at man begrenser folks frihet basert på ligningsformuen.

Har du fått noe støtte i det hele tatt?

– Masse støtte! Men jeg er ikke ute etter støtte. Jeg var selvvalgt fattig, jeg var oppegående og frisk. Jeg kunne fått tak i penger hvis jeg ville. Det at jeg var definert som fattig syntes jeg var absurd, og urettferdig overfor de som er virkelig fattige.

Noen mener du bør ta deg en tur til østkanten for å snakke med folk som bor i kommunale leiligheter og må sende ungene til skolen uten matpakke.

– Jeg har medlidenhet med dem som er absolutt fattige. Jeg er ikke fattig, og har heller aldri vært det. Men det å ha dårlig råd hjalp meg til å finne og lete etter løsninger.

Råd til de fattige?

– Gi slipp på stoltheten. Gi slipp på å prøve og se ut som du har like mye penger som naboen. Vi er så redde for å vise at vi ikke har så mye penger. I familien vår var vi åpne på at vi hadde dårlig råd. Vi hadde fem barn, og alle visste at vi gjerne tok imot brukte klær og sykler. Barna hadde ski og sykler, alltid fra loppis.

Og hva syntes barna?

– Hun ene har fortalt om at det var pinlig å dra i marka med en shabby sykkel, og sønnen opplevde en gang at jakka han kom på skolen med, hadde tilhørt en klassekamerat. Men jeg tror de vokste på det.

Men hva med dem som ikke kan sende ungene i bursdager fordi de ikke har råd til bursdagsgaver, eller ikke har råd til fritidsaktiviteter?

– Men er det sant, eller er det en myte? For å ta det med bursdag – vi hadde fem barn, så det ble masse bursdager. Vi ga en femtilapp, eller ting vi hadde fra før. Presangene var ikke de kuleste, men de kom seg i bursdag.

Men hvis de ikke har en femtilapp, en gang?

– Hvis det er helt umulig for dem, så må jeg legge meg flat. Men det er da ikke et krav å ha med presang i bursdag? Man kan kjøpe en melkesjokolade og pakke den inn. Nei, jeg blir bare lei meg, og jeg sliter litt med å tro det.

Og fritidsaktivitetene? Det er dyrt. 2.000 kroner for å danse et semester.

– Vi sendte ikke barna på sånne aktiviteter. Korps, det har alle gått på. Har du lite penger har du ikke råd til alle ting. Det er leit, men that’s life.

Du mente ikke for alvor at man blir lykkelig av å være fattig?

– Det har jeg heller aldri sagt. Men du kan være lykkelig selv om du har dårlig råd. Selv om du ligger søvnløs på natta, behøver du ikke miste alt håp. Det å måtte snu på krona kan lede til en bevisstgjøring og endre atferdsmønster, som i sin tur kan være meningsfylt og gi deg lykke. Men er du virkelig fattig, da er du dønn ulykkelig.

Mer fra Dagsavisen