Nyheter

Tar oppgjør med trusler og hets mot politikere i bomdebatten

– Aksjonistene må tenke seg om, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H), som har mottatt trusler fra aksjonister i bompengedebatten.

Raseriet mot de nye bomringene som innføres i Nord-Jæren fra 1. oktober har enkelte bommotstandere til å gå langt over streken.

– Nå er det utrolig mange som sender både hets og trusselmeldinger til politikere i ulike partier. Noen har også fått drapstrusler. Jeg har stor forståelse for at folk er sinte, men aksjonistene må likevel tenke seg om før de skriver ting på Facebook og i e-post, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) til RA.

LES OGSÅ: Den nye bompengesjefen: – Vi kommer til å anmelde to personer (RA+)

– Går utover uskyldige

På Facebook-gruppen «For vi som er imot bomringen i Sandnes og Stavanger» drypper det innimellom inn sjikanerende meldinger mot politikere og andre sentrale personer i debatten om den planlagte bomringen. Enkelte velger også å sende meldinger direkte til politikerne, enten på e-post, tekstmeldinger eller på Facebook.

Sagen Helgø har selv ikke mottatt drapstrusler eller meldinger som hun vurderer å anmelde, men hun omtaler dem likevel som «veldig sterke trusler», uten at hun ønsker å gå i detalj.

– Det er mange som blir berørt av slike meldinger. Vi politikere har også et liv utenom politikken, og ungdom får også med seg hva som skjer på Facebook-gruppen. Folk må gjerne aksjonere på skikkelig vis, men ikke la sinnet gå utover folk som er uskyldige. Når beredskapsavdelingene i kommunene og politiet er koblet inn i saken generelt, er det på tide å roe gemyttene, sier Sagen Helgø.

LES OGSÅ: 7 av 10 er mot ny bompengeordning i Rogaland

– Barn blir redde

Hennes partifelle John Petter Hernes, som er gruppeleder for Stavanger Høyre, er blant dem som har opplevd trusler.

– Jeg opplever at det i aksjonen oppfordres til angrep på meg som folkevalgt og på hjemmet og familien min. Det takler jeg, og prøver å skjerme barna mine for å lese dette. Men jeg vet andre barn som har lest truslene mot foreldre og hjemmet de bor i, og som er redde for å være alene hjemme, skriver han i en tekstmelding til RA.

Han har følgende formaning til de som fronter bomaksjonene:

– De bør virkelig gå i seg selv og se på hva de bringer ut som fakta og hvilken stemning de pisker opp.

LES OGSÅ: Stanley Wirak: – Frp bør dra til Oslo, ikke Bybrua (RA+)

Ødelegger for saken

Sandnes-ordfører Stanley Wirak har ikke mottatt direkte trusler fra bommotstanderne.

– Men ifølge aksjonistene er jeg ikke akkurat genierklært. Jeg er en drolt, en tulling, en idiot og en Judas, sier Wirak, som sier til RA at han «ikke bryr seg» om karakteristikkene.

– Men det er synd at de ødelegger for sin egen sak, sier han.

Også Sola-ordfører Ole Ueland (H) opplyser til RA at han har mottatt en rekke «ubehagelige meldinger», de fleste av sjikanerende art.

– Jeg får daglig meldinger fra folk som sier sin mening i bompengesaken, og det er bra. Jeg har forståelse for at folk er frustrerte, men det er ikke greit å gå over streken, sier han, som ikke e ønsker å gå i detalj om meldingene.

– Er det meldinger som er av en slik art at du vurderer å anmelde dem?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier han.

LES OGSÅ: Politiet før Bybrua-demonstrasjonen: – Skal du rekke fly eller jobb? Vær tidlig ute (RA+)

– Langt ut over det som er akseptabelt

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal, skriver dette i en tekstmelding til RA:

– Jeg har mottatt en del sinte meldinger, men ikke av en slik grad at jeg vil anmelde. Det trues imidlertid med å fjerne meg, men jeg oppfatter at det handler om å oppfordre til ikke å stemme på meg og mitt parti ved neste valg.

Tengesdal framholder at trusler er «helt uakseptabelt».

–  Dette er med på å skape utrygghet for våre folkevalgte og deres familier. Nettdebatten har gått langt ut over det som er akseptabelt, skriver hun.

Tar til motmæle

Tirsdag rant begeret over for gruppeleder i Stavanger Frp, Christian Wedler, som i et leserinnlegg i Stavanger Aftenblad tar et kraftig oppgjør med politikerhetsen. «Jeg er sjokkert over hva noen folk lirer av seg på Facebook i fullt navn og med hyggelige bilder av seg selv og sine kjære. Jeg vet om personer som har fått drapstrusler på Facebook fordi de har uttalt seg positive til de nye bomringene», skriver han.

– Dessverre er det sånn at i denne, men også i andre saker, så er det noen få ekstremister som tillater seg å si helt ufattelige ting, sier Wedler til RA.

– Selv har jeg fått meldinger om hvor dum, teit og falsk Frp-er jeg er. Jeg har derfor bestemt meg for at hver gang noen kommer med lignende karakteristikker om andre politiske motstandere, så vil jeg si dem imot og fortelle dem at det ikke stemmer, sier han.

Nyeste fra Dagsavisen.no: