Nyheter

Den nye bompengesjefen: – Vi kommer til å anmelde to personer

Trond Juvik i Ferde AS hevder han er blitt truet på livet på bomaksjonistenes Facebook-gruppe.

– Vi kommer til å anmelde to personer, sier den nye bompengesjefen Trond Juvik til RA. Han er administrerende direktør i det regionale bompengeselskapet Ferde AS, og er blant dem som virkelig har fått kjenne på bomaksjonistenes vrede den siste uken.

Etter at han ble førstesidesak i Stavanger Aftenblad onsdag forrige uke, er han både blitt sjikanert og truet på bomaksjonistenes Facebook-gruppe. I intervjuet forteller Juvik hvordan det regionale bompengeselskapet skal kreve inn cirka 1 milliard kroner ekstra fra bilistene neste år. Selv om det går fram av saken at bompengeselskapet ikke bestemmer hva som skal bygges, bompengeordning eller takster, er det Juvik som får gjennomgå i kommentarfeltet. Det viser skjermdumper som RA sitter på.

«Håper noen gjer han litt juling», skriver en av aksjonistene under et bilde av Aftenbladet-oppslaget som ble lagt ut på gruppen forrige uke. «Hiv han på sjøen» følger en annen på, hvorpå en tredje legger til: «Med «sementsko»!».

LES OGSÅ: Ordførere tar oppgjør med trusler og hets mot politikere i bomdebatten (RA+)

Går til anmeldelse

– Hvordan reagerer du på slike kommentarer?

– Jeg setter pris på friske diskusjoner, og det er en del av den demokratiske prosessen å få lov til å ytre seg og være uenig, men det må skje på et anstendig nivå, sier Juvik.

– Hvor går grensen for hva som er akseptabelt for din egen del?

– Direkte drapstrusler, som at noen håper at jeg skal få en kule i pannen, er over streken, sier han.

Selv har han mottatt to drapstrusler på Facebook-gruppen «For vi som er imot bomringen i Sandnes og Stavanger». Truslene har han tatt skjermbilde av, og de vil bli anmeldt, opplyser Juvik.

LES OGSÅ: 7 av 10 er mot ny bompengeordning i Rogaland

Har vært i dialog med Ferde

Sigurd Sjursen, grunnlegger av Facebook, gruppen, sier til RA at han er kjent med drapstruslene på gruppen hans, og at han i forrige uke var i dialog med Ferde om saken.

– Jeg har selvfølgelig full forståelse for at de velger å anmelde forholdene.  Det er totalt uakseptabelt å komme med trusler og sjikane. Den type ytringer tar gruppen fullstendig avstand fra, sier han, som under streker at bompengesaken må løses med dialog.    

– Hva konkret gjør dere for å forhindre at slike ytringer blir postet i gruppen?

– Nå er det et vanvittig trøkk i Facebook-gruppen med daglige innlegg. Disse ser vi fort. Utfordringen er de mange hundre kommentarene under som ikke alltid blir fanget opp. Vi har derfor oppfordret våre medlemmer til å innrapportere når de ser slike ting. I tillegg er vi to administratorer og syv moderatorer som følger med, sier Sjursen.  

LES OGSÅ: Stanley Wirak: – Frp bør dra til Oslo, ikke Bybrua (RA+)

Har ikke mottatt anmeldelser

Sør-Vest politidistrikt har foreløpig ikke mottatt noen anmeldelser i kjølvannet av bompengeraseriet i Rogaland, opplyser politiinspektør Leif Ole Topnes til RA.

– Følger dere med på bomaktivistenes Facebook-gruppe?

– Ikke mer enn andre grupper, men de er en del av det bildet som politiet fanger opp, sier Topnes, som kan opplyse at de tidligere i andre saker har bøtelagt personer for hatefulle ytringer i sosiale medier. En av dem mistet også våpentillatelsen sin som en del av straffen.

– Generelt bør folk gå til anmeldelse av hatefulle ytringer dersom de føler seg redde og det påvirker privatlivet deres, sier Topnes, som har følgende oppfordring til bomaksjonistene:

– Brukt ytringsfriheten til å si det du mener, men ikke uttrykk deg slik at du krenker folk ved å snakke nedsettende om dem eller det blir straffbart. Jeg tror folk flest har i ryggmargen hvor denne grensen går.

LES OGSÅ: Politiet før Bybrua-demonstrasjonen: – Skal du rekke fly eller jobb? Vær tidlig ute (RA+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: