Nyheter

Klart for skifest i Sandnes for 13. gang

500 mann, 22 millioner kroner og to og en halv uke med rigging er det som skal til for å gjøre klart til den 13. utgaven av Blink-festivalen i Sandnes.

I Sandnes sentrum er løypa og tribunene på plass, og det meste er klart til onsdagens Blink-start. I to og en halv uke har mannskapet rigget for å få opp de 3000 sitteplassene til publikum, og løypa verdenseliten skal suse gjennom.

– Jeg tror grunnen til at Blink går så godt er fordi vi har de aller beste løperne innen langrenn og skiskyting. Det har blitt et viktig internasjonalt løp, og vi har klart å utvikle oss sammen med sporten, sier sportssjef Arne Idland, som sammen med daglig leder Odd

Langhelle og arenaansvarlig Roger Årdal har vært med siden Blinks begynnelse i 2006.

###

– Vi har klart å bygge dette stein for stein, og selve rosinen i pølsa er jo at alt er gratis. Det er ingen terskel for å komme til Blink, og det er mer enn bare ski. Det er en stor folkefest, sier Idland til RA, som også avslører at de får over åtte timer TV-tid på NRK.

– Blinkfestivalen er blitt et utstillingsvindu for Sandnes og sandnesregionen, legger han til.

LES OGSÅ: Midt i Blinken

Fire ulike konsept

Han får støtte av både Langhelle og Årdal.

– Kombinasjonen idrett, gode fasiliteter, folkefest og nærhet til utøverne er nok det som gjør det så sykt kjekt, sier Årdal.

– Det som gjør oss spesielle er at vi klarer å skape gode opplevelser. Både for løperne og publikum. Det er vår eneste forklaring på hvorfor vi har holdt ut i 13 år, legger Langhelle til og ler.

De vet ikke nøyaktig hvor mange mennesker som hvert år tar turen til Blink, men de anslår at det ligger et sted mellom 50.000 og 70.000. Selv sier de at det ikke er det som er det viktigste.

###

– Det blir bare spekulasjoner. I og med at vi er et gratisarrangement er det ikke så lett å måle sånne ting. Det viktigste for oss er at folk har det kjekt. Og det har de jo, i og med at de kommer tilbake, sier Langhelle til RA.

Skifesten går over fire dager, og sportssjef Idland sier det er vanskelig å plukke favoritter.

– Det er fire ulike dager med fire ulike konsept som trekker mye folk og mye seere. Onsdag vil jeg anbefale folk å ta med seg mat og flagg og finne seg til rette i løypa ved Seldalsbakken, mens torsdag ville jeg tatt turen til Lysebotn. Lørdag og søndag er det sentrum som gjelder, sier Idland.

Den profilerte langrennsløperen Vibeke Skofterud døde denne helgen i en ulykke. Blinkfestivalen markerer dette med ett minutts stillhet.

500 mann i sving

Å arrangere skifest koster både tid og penger. Tre mann jobber året rundt med Blink, og totalt er mellom 450 og 500 mennesker involvert i å lage skifesten.

###

– Å arrangere Blink koster cirka 22 millioner kroner, og det er penger som kommer fra sponsorer. Vi liker å kontrollere det selv, og skape verdier noen er villige til å betale for. Folk setter pris på det vi gjør, og det føles bra. Det er det som er den største motivasjonen, sier Langhelle.

– Hvor ser dere for dere Blink om fem eller ti år? 

– Vi har holdt på i 13 år, og vi satser selvfølgelig på 13 år til. For oss er det viktig å fortsatt holde fokus på det vi har hatt fokus på til nå, nemlig idretten. Vi har fått mange forespørsler om å inkludere andre ting, som sykling eller skøyter, men det har vi sagt nei til. Vi skal bli så viktige som overhodet mulig for idretten – det er jo ingen som lurer på om Holmenkollen eller Wimbledon arrangeres neste år. Og så viktige vil vi også være, sier Langhelle.

LES OGSÅ: – Verdens flotteste rulleskianlegg

Blinkfestivalen: 

* Arrangeres fra 1. – 4. august. Årets festival blir den 13. i rekken.

* Tidligere år har Morten Abel, Bjørn Eidsvåg og deLillos spilt under Blink. I år kommer CC Cowboys, Vamp og Odd Nordstoga for å spille på scenene i Sandnes og på Ålgård.

* Hvert år blir over 10.000 skudd avfyrt mot skivene i Sandnes under Blink.

* I fjor var 21 nasjoner samlet til start, og over to millioner så Blink-sendingene på NRK.

* Totalt anslår ledelsen at mellom 50.000 og 70.000 besøker Blinkfestivalen.

Mer fra Dagsavisen