Nyheter

Studenter mener overfylte studier ødelegger kvaliteten

98.000 søkere har fått tilbud om studieplass under hovedopptaket. Nå advarer Norsk studentorganisasjon mot overbooking av studier.

– I fjor møtte 7,6 prosent flere studenter enn det var planlagte studieplasser. Jeg er bekymret for tilbudet disse studentene får når institusjonene tilbyr langt flere studieplasser enn de har kapasitet til. Det blir som sild i tønne. Plassmangel gir seg utslag i både redusert studiekvalitet og økt frafall, sier Håkon Randgaard Mikalsen, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), i en pressemelding.

Torsdag ble årets søkertall fra Samordna opptak offentliggjort. De viser at av de mer enn 140.000 som søkte er nær 125.000 kvalifisert for opptak til minst ett studium. Totalt har 98.000 søkere fått tilbud om studieplass.

Antall tilbud som blir sendt ut er basert på tidligere erfaring om hvor stor andel av dem som får tilbud i hovedopptaket faktisk møter opp når studiet starter. Ifølge NSO har utdanningsinstitusjonene overbooket med 69,5 prosent ved hovedopptaket i år mot 68,5 prosent i 2017.

– Det er fremdeles overbooking til en rekke studier. Her har institusjonene bommet stort flere år på rad, noe som fører til overfylte forelesningssaler og mangel på leseplasser, sier Mikalsen.

– Dette er spesielt problematisk ved de praksistunge profesjonsutdanningene. År etter år ser vi at få praksisplasser skaper problemer for studentene. Dette er de samme utdanningene regjeringen sier at de ønsker å satse på, sier Mikalsen.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen