Nyheter

Satser mot ungdomsvold og rus

Stavanger-politiet møter ungdomsvold og økende hasjbruk med eget avsnitt. Denne uken ble et avtalt masseslagsmål stoppet i forkant.

Fra 1. mars fikk Rogaland politidistrikt et eget Forebyggende avsnitt, ledet av politioverbetjent Kathrine Sæland Rotseth, der fire personer er satt av til arbeid direkte opp mot ungdom.

De mobiliserte da Stavangers ungdommer skulle feire avslutning av 10 års skolegang i forrige uke.

– Vi ville være i forkant, og kontaktet samtlige Stavanger-skoler for å få vite hvor ungdommene skulle samles. Vi vet av erfaring at det kan være bruk av alkohol på slike samlinger, sier Sæland Rotseth til RA.

Før eventuelle lovbrudd

Avsnittets folk skal møte ungdom der ungdom er.

– Vi har fått satt av folk som jobber dedikert med forebygging, som er interesserte og nysgjerrige på området. Tanken er å være i kontakt med ungdom, også når det ikke har skjedd noe kriminelt, være til stede, slå av en prat ute der ungdom samles, sier avsnittslederen.

En av arbeidsmetodene er å bryte barrierer.

– Mange unge har en slags «skrekk» for politiet, og vi ønsker å bryte ned barrierer, være til stede. Det er kjempeviktig å skape gode relasjoner i «fredstid». Vi reiser også rundt på ungdomsskolene, sier Sæland Rotseth.

Flere unge i narkosaker

Det trengs innsats. Ferske tall fra politiet viser en sterk økning av narkotikasaker der ungdom under 18 år er involvert.

I 2017 var det per 21. juni registrert 41 politisaker der ungdom under 18 år var involvert i Stavanger. 21. juni i år er tallet allerede oppe i 113 politisaker, det er mer enn de 102 sakene som ble registrert i hele 2017.

– Det som bekymrer oss mest, er at økningen er størst blant 14-åringer og 15-åringer. Fram til 21. juni i 2017 var det registrert 36 saker med 15-åringer involvert, og fram til 21. juni i 2018 er det registrert 81 saker, mer enn en dobling. For 14-åringer er økningen i antall registrerte politisaker fra 49 i fjor til 61 i år, opplyser Sæland Rotseth.

– Vær «på»

Hun oppfordrer foreldrene til å følge sine ungdommer tett.

– Vær «på» ved å snakke med ungdommene, passe på og være oppmerksom ved for eksempel overnatting, for å være sikre på at det er voksne til stede. Snakk også med ungdom om alkohol og narkotika, still spørsmål ved hva det er som oppleves som positivt med alkohol og hasj, og hva som er farene. Hasj svekker for eksempel korttidsminnet, unge er svært utsatte i en læreprosess, og i en situasjon der hjernen ikke er helt ferdig utviklet, sier overbetjenten.

Ikke grov vold blant ungdom nå

Hun melder om roligere forhold nå enn da stygge voldsepisoder fra i vinter ble omtalt i mediene.

– Vi har ikke hatt grove voldsepisoder der ungdom har vært innblandet siden den tid, sier overbetjenten.

Hun merker konkrete resultater av etatens arbeid.

– Vi fikk denne uken avverget en stor slåsskamp i en av Stavangers bydeler, et avtalt oppgjør som vi fikk tips om, en type arbeid vi er fornøyd med, sier Sæland Rotseth.

Voksnes ansvar

Kim Nesse, avdelingsleder i Uteseksjonen i Stavanger, påpeker viktigheten av å ha voksne folk til stede for å forebygge i ungdomsmiljøer.

Når det er voksen til stede, er det roligere, enten det er politiet, foreldre, folk fra hjelpeapparatet eller fra kommunen. Jeg tror også ungdom setter pris på det, og at folk interesserer seg for det ungdom driver med på en positiv måte, sier Nesse til RA.

– Er det nok fritidsklubber og andre tilbud til ungdom i Stavanger?

– Det er mange tilbud, men ikke alle finner seg til rette i de tilbudene som er i dag. Det burde vært flere gratistilbud. Lediggang er roten til alt ondt også for ungdom, sier Nesse.

Kontakt med andre foreldre

Han oppfordrer foreldre til å ha tett kommunikasjon med andre foreldre.

– Det er nok vanskelig å bli enige om felles innetider, men det er viktig at de foreldrene som har barn og unge som går sammen, også snakker sammen med andre foreldre, og til en viss grad blir enige, sier avdelingslederen.

Han mener foreldre bør være til stede hvis de lurer på hva som foregår.

– Oppsøk gjerne samlingssteder og se hva som skjer, men uten å peke finger. Ungdom skal få ha privatliv og egne samlingsplasser, men hvis man hører om spesielle forhold enkelte steder, kan man ta en tur, gjerne med en kamerat eller andre foreldre, og se hva som skjer med egne øyne, sier Nesse.

– Roligere nå

Han merker at politiet satser mer forebyggende.

– Slik jeg opplever det, er det roligere på voldsfronten i ungdomsmiljøene i Stavanger nå enn det var for noen måneder siden. De mediebelyste sakene politiet har rullet opp stammer fra i vinter, og vi kjenner ikke til nye, store tilfeller av ungdomsvold i det siste, sier Nesse.

Nesse gir foreldre flere råd:

– Vær engasjert, snakk med egen ungdom, og lytt til dem, snakk med andre ungdommer, og bli kjent med foreldrene deres. Snakk med dem om rus og seksualitet, og om volden beskrevet i mediene. Spør hvordan de selv oppfatter situasjonen. Og: Ta samtalen om alkohol før de eventuelt drikker, sier Nesse.

Mer fra Dagsavisen