Nyheter

Herrefotballens homofobi

LEDER: Hvis fotball for alle skal være mer enn et munnhell, må fordommer mot seksuell legning motarbeides på samme måte som fotballens kontinuerlige kamp mot rasisme, skriver Bjørn G. Sæbø.

På samfunnsområde etter samfunnsområde har homofili gått fra å være tabu til å bli akseptert på lik linje med flertallslegningen heterofili. Slik skal det også være, og det er en god indikator når en homofil samfunnstopps ekteskap omtales på samme måte som en heterofils. Det er likevel gode grunner til å huske kampene som ble kjempet over flere tiår før det var helt OK for en statsråd, en stortingsrepresentant eller en kulturpersonlighet å stå fram som homofil. Disse kampene for aksept er tatt innen næringsliv, kultur og politikk, mens den kanskje største arenaen gjenstår: Fotballen. Ikke jentenes og kvinnenes fotball – der er barrierene brutt – men guttenes og mennenes.

All statistikk tilsier at ethvert fotballag har en eller flere homofile spillere, og det er statistisk opplagt at samtlige spillere som deltar i Eliteserien eller VM i Russland ikke er heterofile. Når integreringsminister Linda Hofstad Helleland (H) setter inn et angrep mot homofobien i herrefotballen midt under VM, er det vel vitende om at ingen mannlige spillere på høyt nivå har stått fram. Typisk nok la Lyn-spilleren Thomas Berling opp én uke etter at han sto fram som homofil, og legningen til den tyske landslagsspilleren Thomas Hitzlsperger ble først kjent etter at sluttet som spiller i 2014. Det er snart 30 år siden Justin Fashanu ble mobbet ut av engelsk toppfotball for sin legning, og frykten for å lide samme skjebne preger homofile spillere som ikke våger å komme ut av skapet.

Hvorfor det er så viktig å bryte ned de siste homsebarrierene? Legning sier ingenting om en fotballspillers fotballkvaliteter? Hvis fotball for alle skal være mer enn et munnhell, må fordommer mot seksuell legning motarbeides på samme måte som fotballens kontinuerlige kamp mot rasisme. Fotballspillere kopieres på godt og vondt – og mest på vondt når det kommer til hets rettet mot legning.

Bjørn G. Sæbø

Sjefredaktør i Dagsavisen Rogalands Avis