Nyheter

Svinenæringen lover bedring etter funn av kritiske forhold i Rogaland

Svinenæringen forsikret på et møte med landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) tirsdag at den er i rute med å innføre dyrevelferdsprogrammet.

Representanter for næringen var kalt inn til landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) etter at Mattilsynet avdekket graverende forhold ved mange av slaktegrisbesetningene i Rogaland, ifølge Nationen. Til sammen var tilsynet på uanmeldt tilsyn ved 228 besetninger med slaktegris. Blant hele 166 av disse fant inspektørene ett eller flere avvik.

Det er andre gang i år at svinenæringen er blitt kalt inn på teppet til statsråden. Dale truer nå med sanksjoner hvis fristen for gjennomføring av dyrevelferdsprogrammet for slaktegrisprodusenter ikke blir overholdt.

– Jeg har forventning til leveranse på det de melder, og alternativet dersom de ikke klarer det, er at vi må gjøre innskjerpinger fra vår side. Det er ikke slingringsmonn, dyrevelferden i svinenæringa skal følge de dyrevelferdskravene vi har i Norge, det har denne rapporten avdekket at den i mange tilfeller ikke gjør, sa Dale etter møtet.

Mattilsynet, Norges Bondelag, Norsvin, Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, Nortura og veterinærer fra Animalia, som jobber med det faglige innholdet i dyrevelferdsprogrammet, deltok på møtet.

(©NTB)