Nyheter

Kolumbus får godkjent Norges første rute for selvkjørende buss

For første gang har Samferdselsdepartementet godkjent en rute for selvkjørende buss i trafikken. Men fortsatt er det mange begrensninger på kjøringen.

Fredag mottar Kolumbus et historisk vedtak fra Samferdselsdepartementet – utprøving av selvkjørende motorvogn i trafikk.

I en pressemelding skriver Kolumbus at det har vært en lang og krevende prosess, både for Kolumbus som søker og for Statens Vegvesen som mottaker, og at det er svært gledelig at det nå er blitt gitt tillatelse til å teste ut selvkjørende buss på Forus.

Videre skriver Kolumbus at det er første gang i Norge og andre gang i Skandinavia at det gis en slik tillatelse.

– Dette er veldig stort, både i nasjonal og internasjonal sammenheng, sier Grethe Skundberg, prosjekleder for selvkjørende busser i Kolumbus, til RA.

Hun forteller at nå som vedtaket er fattet, gjenstår blant annet skilting og kalibrering av bussen, før den etter hvert skal kjøre fra busstraseen på Forus og i en 1,2 kilometer trasé på Kanalsletta.

– Når kan vi forvente å se bussen bli testet på veien? 

– Jeg kan ikke komme med en eksakt dato, men det blir allerede i juni, sier Skundberg til RA.

LES OGSÅ: Frykter disse kan true sjåførjobbene

1680 timer

Prosjektet med selvkjørende busser startet i 2016, og er et trepartssamarbeid mellom Kolumbus, Forus Næringspark og Forus PRT.

I løpet av fase én har bussen kjørt på testbanen på Forus i 1680 timer. På nevnte bane er bussen Easy Mile testet for hendelser som kan oppstå, for å finne risikoreduserende tiltak. I løpet av testperioden har det vært over 6000 besøkende, og det har ikke oppstått noen uønskede hendelser, opplyser Kolumbus i pressemeldingen.

Ifølge selskapet er hensikten med den selvkjørende bussen å teste nye mobilitetsløsninger som kan bidra til å la bilen stå av og til. Den skal være en tilbringertjeneste og et supplement til «first mile – last mile», den siste kilometeren til og fra hjemmet eller arbeidet som fører til å vi velger bil i stedet for kollektivt.

Mer fra Dagsavisen