Nyheter

Slik får de råd til russebuss

Den prisvinnende russebussen i distriktet, Villmark, kostet rundt to millioner kroner. – Det er ikke foreldrene som betaler, sier russen.

Gulv fra Amazonas, mose fra Island, diskolys, lounge med kloremerker fra villdyr, dekorasjoner med gamle våpen, Stavanger-kart, nordlys malt i taket og ikke minst et anlegg til en verdi av 1,2 millioner kroner, som de leier. Stavanger/Sandnes-russebussen Villmark har vunnet priser.

Men det er dyrt å ha russebuss. Villmark har kostet rundt to millioner kroner.

– Er det verdt det? 

– Helt klart, sier Nick Radan og Preben B. Kvammen i kor når RA får en omvisning i russebussen under russetreffet i Kongeparken i helgen.

For få år siden var russebusser et østlandsfenomen. Det var «pappaguttene» som hadde russebuss. Nå er dunkende russebusser langs veiene vanlig også i Stavanger, Sandnes og på Bryne.

LES OGSÅ: Fire GHB-overdoser i Kongeparken – men politiet roser årets russekull

– Vi er ikke «pappagutter». Det er ikke foreldrene våre som betaler. Det hadde ikke gått, sier Kvammen.

– Vi har kun fått foreldrehjelp til reparering og arbeid. Ingen penger, legger Radan til, nestlederen på Villmark.

Finansieringen står de for selv.

– Mye har vi fått inn på dugnad. Vi har solgt en hel masse greier, fra toalettpapir til sokker og mobilladere. Selv har jeg brukt 25.000-30.000 av egne penger, sier Radan.

Villmark består av 28 russ. Kompiser fra flere videregående skoler, men hovedsakelig fra Sandnes og Hetland.

– Vi er kompiser fra barndommen. Etter ungdomsskolen ble vi splittet. Folk begynte på ulike videregående skoler. Nå gjenforener Villmark oss. Vi er mange. Kostnadene fordeles på flere, forklarer Radan.

Tjener på bussalg

Kompisene har allerede solgt bussen til neste russegenerasjon.

– Vi fikk 500.000 kroner da vi solgte bussen, så egentlig gikk vi i pluss, men så har vi brukt mye av de pengene på andre ting i russetiden, sier Radan.

LES OGSÅ: CP-rammede Elina fikk delta på russetreffet likevel

Villmark var turbuss før. Deler av forvandlingen har russen gjort selv. Mye er gjort av selskaper som spesialiserer seg på russebusser.

Bussen har egen Instagram-konto og egne russelåter.

Oppmerksomheten er stor. Alle kjenner Villmark. Flere ganger i uken, og selvsagt i helgene, ruller bussen rundt på veiene i distriktet. Hver tur har en egen «rullesjef». Han har ansvaret for hvem som får bli med i Villmark.

– Folk tror kanskje at det høres bråkete ut med russebuss, men vi har ikke fått mye klager. Sjåførene er folk vi kjenner, familie og venner. Et medlem har gode forbindelser til bussjåfører, sier Kvammen.

LES OGSÅ: Russ (18) påkjørt på Jåttå

30.000 på dugnad

Ikke langt fra Villmark, står en annen lokal buss parkert, Pharmacy, som består av 19 elever ved Randaberg VGS. Russebussjef Mathias Due-Olsen forteller at bussen kostet 300.000 kroner.

– Vi har fått inn 30.000 kroner gjennom dugnadsarbeid. Resten betales fra egen lomme. Selv har jeg brukt 50.000 kroner av egen lomme. Klart det kjennes, men så lenge man har jobb, går det greit. Man er russ én gang i livet, sier Due-Olsen og smiler bredt.

Lounge til 100.000 kroner

Pharmacy-medlemmene har gjort mesteparten av arbeidet selv.

– Mange av oss er lærlinger. Vi er nok litt mer praktiske enn elever ved andre skoler. Selv er jeg mekaniker. Det aller meste av byggingen har vi gjort selv, forteller russebussmedlem Kristoffer Hidle.

Arbeidet med russebussen startet allerede i fjor.

Loungen bak i bussen kostet vennegjengen 100.000 kroner. Anlegget de leier kostet 60.000 kroner. I loungen har russen bygget egen bar.

– Ja, det koster, men selvsagt er det verdt pengene. Det hjelper at vi har gjort mye selv. Dessuten er vi ikke den største bussen. Andre busser har gjerne oppimot 30 medlemmer. Da blir det mindre kostnader per russ, forteller Due-Olsen.

LES OGSÅ: Russen om 30.000-smellen: – Kjempedumt

Pharmacy-gjengen håper også å få solgt bussen til neste års russekull, slik at de kan få dekket kostnader.

Får oppmerksomhet

Mens RA er på omvisning kommer to russejenter innom.

– Du må skrive at Pharmacy er den kuleste russebussen, sier hun ene, før jentene forsvinner.

Pharmacy-medlemmene smiler.

– Hehe, man får jo en del oppmerksomhet når man har russebuss. Folk vil gjerne være med i bussen. Det er god stemning når vi ruller rundt. Vi er ute noen ganger i uken, pluss helgene, selvsagt, sier Due-Olsen.

Han tror russebuss bare blir mer og mer vanlig.

– Dette med russebuss er noe som er kommet de siste årene, forstår jeg. Det er flere busser i år enn i fjor. Neste år er det sikkert enda flere.

LES OGSÅ: Ber russen filme at de samtykker til sex

Nyeste fra Dagsavisen.no: