Nyheter

Vil nekte hatpredikanter innreise

Torsdag og fredag taler den omstridte imamen Said Rageahi i et muslimsk trossamfunn i Hillevåg.

Foredrag med imamen Said Rageah ble for halvannet år siden avlyst i Sverige etter at kontroversielle utsagn fra ham kom fram i lyset.

– En del av synspunktene han har blitt sitert på trekker i ekstrem retning, uttalte forsker og sosialantropolog Sindre Bangstad ved KIFO, Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning, til RA.

Torsdag og fredag taler han i et muslimsk trossamfunn i Hillevåg. (RA+)

– Dersom det er slik at denne imamen er tilhenger av dødsstraff for blasfemi, så er det fullstendig forkastelig og helt uforenlig med norske og vestlige verdier, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i en epost til RA.

Liste med hatpredikanter

Det finnes en rekke filmsnutter med kontroversielle uttalelser fra Said Rageah. Han er blant annet sitert på at man skal kunne dømmes til døden for blasfemi og at kvinner skal kunne forlate hjemmet, bare om det er nødvendig.

– Dette er ekstreme og bekymringsfulle holdninger jeg mener det er svært viktig å stå opp og konfrontere. Vi arbeider nå med et lovforslag som vil gjøre det mulig å ha en liste over hatpredikanter som skal nektes innreise til Norge fordi de utgjør en trussel mot offentlig orden. Danmark har allerede en slik liste, sier Listhaug.

– Uakseptabelt

Det er Islamsk Opplæringssenter i Stavanger har valgt å ta den islamske predikanten fra Canada inn i varmen.
Islamsk Opplæringssenter er det største muslimske trossamfunnet i Rogaland. De mottok i fjor statstøtte for nesten 3000 medlemmer.

– Jeg vil understreke at trossamfunn i Norge selv har ansvaret for hvem de vil invitere og assosieres med. Men jeg mener det er fullstendig uakseptabelt å invitere personer med et budskap som går løs på våre norske verdier, og hindrer det viktige integreringsarbeidet. At dette trossamfunnet inviterer en person med den type holdninger setter dem i et svært underlig lys, sier Listhaug.

Inviterer seg selv

Også Listhaugs partifelle i Stavanger, gruppeleder Christian Wedler, reagerer på at imamen Said Rageah er invitert til byen.

– Jeg vil invitere meg selv på et møte med både moskeen og rådet for å uttrykke min skuffelse over at de velger å invitere inn radikale imamer til å snakke hos seg. Det er ikke greit å invitere imamer som mener det er greit å drepe i islams navn for blasfemi. Det er overhodet ikke greit, sier Wedler til RA.

Mer fra Dagsavisen