Nyheter

Rektor ber ansatte og elever droppe parfyme

Madlavoll skole skal være parfymefri av hensyn til allergikere, har ledelsen erklært. Elever roser tiltaket. Folkehelseinstituttet mener det kan føre til en stor inngripen i privatpersoners liv.

– Det er viktig for oss å ta vare på dem som sliter med allergier og astma, sier rektor Stein Erik Olsen ved Madlavoll skole i Hafrsfjord i Stavanger, til RA.

Nylig la de ut følgende uttalelse på nettsiden sin:

«På bakgrunn av at vi på Madlavoll skole har både elever og ansatte med astma og ulike typer allergier, har vi valgt å erklære skolen vår parfymefri».

– Parfymefrie har vi vært i flere år, men det er først nå vi markedsfører dette utad. Vi ønsker å legge til rette for et godt arbeidsmiljø. Det innebærer at vi tar hensyn til ansatte og elever som får allergiske reaksjoner av parfyme. Det går utover kvaliteten i jobben hvis du får for eksempel rennende øyne, sier Olsen.

LES OGSÅ: Alternative behandlere i Rogaland får smekk fra Forbrukerombudet (RA+)

Vil ikke definere

Rektoren understreker at det ikke er snakk om et forbud mot godluktene.

– Men vi oppfordrer elever og ansatte sterkt til å bruke parfymefrie alternativer, sier han.

– Er det ren parfyme det er snakk om, eller er det alle parfymerte produkter?

– Vi har ikke definert hva som er innenfor og utenfor. Det får være opp til den enkelte ansatte og elev, sier han.

LES OGSÅ: Tastaveden skole blir ikke lagt ned

– Stor inngripen

I høst ble også Kvernhuset ungdomsskole i Fredrikstad erklært parfymefri, skrev Demokraten. Også elever ved Nordlandet barneskole i Kristiansund har blitt oppfordret til å droppe parfyme, meldte Tidens Krav i 2013. Noen oversikt over hvor mange skoler i landet som har gjort det samme, finnes ikke.

Folkehelseinstituttet sier dette om tiltaket:

– Å ha en parfymefri skole kan føre til en stor inngripen i privatpersoners liv da parfymestoffer kan være tilsatt en rekke ulike kosmetikk- og kroppspleieprodukter som fuktighetskremer, deodoranter og hårprodukter. I tillegg vil klær som er vasket med parfymerte såper kunne avgi lukt. Det vil dermed si at alle som er ansatt ved skolen og alle elevene må bytte ut en lang rekke produkter til parfymefrie, sier seniorforsker Berit Granum ved Folkehelseinstituttet til RA.

For dem som reagerer på parfymelukt, er det et problem at de ikke kan gå på skolen fordi det lukter i klasserommet, påpeker hun. Men skolen bør gi ansatte og elever noen retningslinjer dersom dette innføres, mener hun, og eksemplifiserer:

– Er det parfymer, eau de toilette eller andre typer produkter man bruker kun i den hensikt å «lukte godt» man skal unngå? Utgjør mildt parfymerte fuktighetskremer og deodoranter også et problem, og dermed er produkter som bør unngås? LES OGSÅ: Får lungekreft av foreldrenes røyking Har ikke fått klager

Rektor ved Madlavoll skole, Stein Erik Olsen, avviser at godlukt-oppfordringen deres er et inngripende tiltak.

– Vi har ikke oppfattet at dette er blitt tatt negativt. Hensynet til de som sliter må gå foran, mener han.

7.-klassingene Vilde Wigestrand og Adrian Omdal ved Madlavoll skole er positive til skolens parfyme-erklæring.

– Det er bra at vi legger til rette for at de som reagerer på lukten, så slipper de å ha det i hverdagen, sier Wigestrand, som dropper å parfymere seg både på skolen og hjemme.

Omdal er enig i synspunktet hennes, og opplyser at han selv bare bruker parfyme ved spesielle anledninger.

– For eksempel hvis vi skal på restaurant, sier han.

LES OGSÅ: Utbrudd av kikhoste i barnehagen

Får skryt

Likestillings- og diskrimineringsforbundet gir Madlavoll skole skryt for erklæringen sin.

– Det er positivt at skoler jobber med å tilrettelegge for allergikere og astmatikere ved å komme med oppfordringer som det er lagt opp til ved denne skolen, skriver juridisk seniorrådgiver, Carl Fredrik Riise, i Likestillings- og diskrimineringsombudet, i en e-post til RA.

Også Norges Astma- og Allergiforbund roser den parfymefrie skolen.

– Å oppfordre til redusert bruk av parfyme er noe alle skoler burde etterstrebe, særlig fordi parfymebruk ofte er en del av elevkulturen, skriver generalsekretær Anne Elisabeth Eriksrud i en e-post til RA.

Hun opplyser at de får «svært mange» henvendelser fra mennesker med luftveislidelser og allergier som får problemer med pusten og reaksjoner i øyne av sterke dufter som parfyme, ifølge henne.

– For noen kan det til dels være invalidiserende.

LES OGSÅ: – Vi har et friskt skolemiljø Kan forverre astmaen

– Hvorfor kan parfyme være problematisk for dem som har astma og allergi?

– Det er vel kjent at mennesker med astma og andre lungesykdommer kan få utløst eller forverret sine symptomer i miljøer med duftende irritanter som parfyme og aerosoler fra pleie- og rengjøringsprodukter, skriver hun, og hevder at «det er videre dokumentert at utstrakt bruk av parfyme og parfymerte produkter kan gi allergiske hudreaksjoner gjennom direkte kontakt og føre til at flere mennesker utvikler allergier».

– I tillegg kan sterke lukter fra kjemikalier forverre en eksisterende astma, og mange andre reagerer med overfølsomhetsreaksjoner på parfymeduft og lukter fra kjemikalier.

 Får klager

For noen allergikere er parfyme i det offentlige rom et så stort problem at de mener seg diskriminert, ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Ombudet har behandlet en del klager på diskriminering på grunn av miljøhemming, blant annet om kjøpesentre, skoler og arbeidsplasser. Eksempler på slike saker er parfymeallergi, skriver seniorrådgiver Carl Fredrik Riise i en e-post til RA.

Folkehelseinstituttet antar at én til tre prosent av befolkningen i Europa har kontakteksem som er utløst av duftstoffer, men de har ingen gode tall på hvor mange som får luftveisproblemer eller andre plager på grunn av duftstoffer, ifølge seniorforsker Berit Granum.

LES OGSÅ: – Vi klarer så vidt å få sakene unna (RA+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: